ÖZERSAY: “BENİM AÇIMDAN DA TATMİNKAR BİR DURUM YOKTUR. SORULAR ORTADA DURUYOR.. LAPTA BELEDİYE BAŞKANININ AÇIKLAMASINI BEKLİYORUM”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, özel uçakla gelerek ülkeye karantinasız girenlerle ilgili konuşmalarla devam etti.


ATAKAN 
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, karantina koşulları devreye girdiği günden beri tüm yolcuların ülkeye Ercan’a giriş terminalinden değil, itfaiye girişinden alındığına dikkat çekti. Atakan, VIP girişinin kapalı olduğunu, tüm yolculara gümrük ve muhaceret işlemlerinin yapıldığını, sağlık görevlilerin değerlendirmeler yaptığını ve itfaiye girişinden giriş yaptıklarını söyledi. 
Atakan, gelecek kişilerin kim olduğuna yönelik bilgilerin Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilerek, izin verildiğini söyledi. 
Ercan’da çekim yapmanın başvurular çerçevesinde gerçekleşebildiğine işaret ederek basının görevini yapmasının engellenmediğini kaydeden Atakan, “Dünyada da bu böyledir. Herhangi bir havalimanına elinizi kolunuzu sallayarak ‘ben çekip yapacağım’ diye içeri giremezsiniz. Dolayısıyla kurallar uygulanmıştır” dedi. 
Olaylarla ilgili kendilerine aktarılan “geliş amacıyla” ve basına yansıyan “geliş amacı” arasında bir fark olduğunu söyleyen Atakan, Turizm Bakanının bugün basın toplantısında açıkladığı geliş amacının kendilerine verilen bilgiyle örtüştüğünü belirtti. 
Ülkeye giriş izni talep eden kişilerin muhteviyatına bakılmadığını, teknik gerekçelerle gelen kişilerin farklı amaçla gelip gelmediklerinin ve diplomalarının araştırılmadığını dile getiren Atakan, gelecek isimlerin üstlendiği görevleri sorgulamaya girmediklerini kaydetti. 
Bu sırada Atakan’ın kürsüden ayrılması üzerine, bakanların sorularına yanıt vermediğini savunan muhalefet milletvekilleri ile iktidar milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. Bunun üzerine Bakan Atakan yeniden kürsüye çıkarak kendisinin cevaplayabilecekleri soruları yanıtlamaya hazır olduğunu söyledi. 
Bir soru üzerine, ülkeye gelişte özel izin verme yetkisinin Bakanlar Kurulu’nda olduğunu söyleyen Atakan, Bakanlar Kurulu’nda bu konuda alınmış bir karar bulunduğunu belirtti. 
Kendi bakanlığına bağlı kurumların uçağa iniş izni verdiğini ancak daha sonra bu kişilerin nereye gittiğiyle ilgili sorumluluğun kendi bakanlığında olmadığını söyleyen Atakan, Bakanlar Kurulu’nda alınan karar üzerine uçaklara izin verildiğini kaydetti. 
Süreç içerisinde yaklaşık 30 özel uçuşa izin verildiğini, çoğunun ambulans uçaklar olduğunu dile getiren Atakan, son olayda, ortaya konan gerekçe çerçevesinde verilen bir izin bulunduğunu, sosyal medyada ise gerekçeye uygun davranılmadığının belirtildiğini, bunun üzerine Turizm Bakanının gerekçeye uygun davranıldığını açıkladığını söyledi. 
Söz konusu ekibin geliş gerekçesinin Lapta’ya yapılacak bir marina yatırımı olduğunu söyleyen Atakan, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilginin Turizm Bakanı tarafından verildiğini belirtti. 
Atakan, Ercan’dan yatırım amaçlı gelen yolcuların karantina otelinde kaldığını kaydetti. 
Tolha Atakan, gelecek olan uçağın 9 yolcusu olduğunu, verilen izne gerekçe olarak gelenlerin çaycı mı mühendis mi olduğuna bakılmadığını çünkü gerekçenin ve gelen kişilerin belli olduğunu ifade etti. 
Atakan’n konuşması sırasında televizyon yayınında yaşanan ses sorunundan ötürü konuşmasının bazı kısımlarına bültende yer verilemedi.

ÜSTEL 
Yeniden söz alan Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, kimsenin art niyeti olmadığını, muteber bir kurumdan istek geldiğini, Müteahhitler Birliği ile Lapta Belediye Başkanı’nın istişare ettiğini ve dünya turizm piyasasında yeri olan bir kişi ile teknik ekibinin Lapta bölgesinde marina yatırımı için inceleme yapma amacıyla ülkeye geldiğini ifade etti. 
Üstel, şirketin ihale sürecine dahil olma amacıyla ülkeye geldiğini ve araştırma yaptığını söyledi. 
Veriler ışığında Bakanlar Kurulu’na konunun getirildiğini ve izin alındığını dile getiren Üstel, bir iletişim sorunu yaşanmış olabileceğini ancak art niyet bulunmadığını belirtti. 
Lapta Belediyesi ile herhangi bir istişare yapmadığını ancak Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ile iletişimde olduğunu belirten Üstel, projenin bölgeye değer katacağına inandığını söyledi. 
Üstel, ilgili şirketin sahibi ve ekibinin yerinde inceleme yaptığını, avukatlara 26’sından sonra ihaleyi alma yetkisi verdiğini ve gelen kişilerin kimseyle temas etmediğini yineledi.
Ünal Üstel, gelen kişilerin testlerinin yapıldığı ve halkla temas etmedikleri bilgisinin kendisine verildiğini belirtti. 
ERHÜRMAN
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Bakanlar Kurulu’nda alınan özel izin kararlarında gelecek kişilerin isim ve mesleklerinin yer aldığına işaret etti. 
Son olayda Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete’de yer almadığını belirten Erhürman, Bakanlar Kurulu kararı olmadan özel izin verildiğinin ortaya çıktığını, yani izinsiz bir özel giriş yapıldığını söyledi. 
Söz konusu özel izinli ziyaretin teminat uzatma maksatlı bir ziyaret olmadığının da ortaya çıktığını savunan Erhürman, 9 kişinin gelip 7 kişinin geri gittiğini, iki kişinin ne olduğunu öğrenemediklerini belirterek, sorularının yanıtsız kaldığına dikkat çekti.
Bakanların sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamaların daha sonra kaldırılmalarına rağmen gazetelerde yer aldığına işaret eden Erhürman, Bakanlar Kurulu’nun yanıltıldığı yönündeki iddiaları hatırlatarak, Bakan Atakan’ın da sosyal medya üzerindeki bilgileri değerlendirerek yanıltıldığını savundu.
Tufan Erhürman, bunları dile getirdikleri zaman “yatırımcı düşmanı” ilan edildiklerini belirterek, bunu kabul etmediklerini söyledi. 
Erhürman, “Bu saatten itibaren halka çağrım, kendi önlemlerini almaya devam etsinler. Siz de önce kendi içinizde sağlıklı iletişim kuracaksınız ve şeffaf olacaksınız. Bu bilgileri tek ağızdan açıklayacaksınız. Herkese birlik bütünlük çağrısı yapmadan önce kendi içinizde birlik olacaksınız. Ortaya çıkan tablo güven verici değil” dedi. 


ÖZERSAY 
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, özel izin kararının alınış süreci hakkında bilgi verdi. 
Özel izin konusunda yazılı bir Bakanlar Kurulu kararı alınmadığını ve Resmi Gazetede yayınlanmadığını söyleyen Özersay, bakan tarafından bilgilendirildiklerini ve sözlü uzlaşı sağlandığını belirtti. 
Daha önceki özel izinlerden neredeyse tamamının Bakanlar Kurulu kararı ile alındığını söyleyen Özersay, daha önce bir tane bu tarz bir örnek yaşandığını ve bunun da sağlıkla ilgili olduğunu kaydetti. 
Özersay, son olayda da turizmle ilgili acil bir ihtiyaç olduğunun aktarılması üzerine izin verildiğini söyledi.
Turizm Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı ile istişare ettiğini ve Sağlık Bakanı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile diğer ilgililere söz konusu kişilerin “girişlerinde sakınca olmadığına yönelik” bir yazı dağıttığını söyleyen Özersay, yazıdan hareketle, ilgili kişilerin diğer yolcuların çıktığı şekilde karantina merkezinde gitmek üzere ülkeye girdiklerini belirtti. 
Özersay, Sağlık Bakanlığı’nın yazısında karantinaya tabii olarak bir gelişin olacağının ortaya konduğunu ve Bakanlar Kurulu’nda konu görüşülürken Lapta Belediyesi’nin bilgisinde olduğunu varsaydıklarını söyledi. Özersay, Lapta Belediye Başkanı’nın bilgisi olmadığını açıklaması üzerine kendisinin belediye başkanını aradığını ve başkanın kendisine bir bilgisi ve görüşmesi olmadığı yönünde bilgi verdiğini kaydetti.
Kudret Özersay, “Soru işaretleri benim açımdan ortadan kalkmadı. Bakanlar Kurulu’nda bize Lapta ile ilgili olduğu söylendi. Teminatı yenilemek üzere gelindiği söylenmedi. Müteahhitler Birliği ile bağlantısı olduğunu bugün öğrendim. Bu soruların ortadan kalkması için Lapta Belediye Başkanının açıklamasını bekliyorum” dedi. 
Muhalefetin bu konuyu sorgularken haksız olmadığını ve hükümetin cevap vermesi gerektiğini kaydeden Özersay, Lapta Belediye Başkanının ne diyeceğini önemsediğini söyledi. Özersay, alınan kararın karantinasız giriş kararı olmadığını, gelen kişilerin karantinaya gireceklerinin belirtildiğini kaydetti. 
Bu ülkeye merkezi karantinada kalmak üzere gelen binlerce kişinin karantinada kalıp kalmadıkları meselesinin Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda olduğunu belirten Özersay, Bakanlar Kurulu’nun bir gün kalınacağının ve karantinaya girileceğinin söylenmesi üzerine bu girişin onaylandığını kaydetti. 
Özersay, farklı bir nedenle bu kişilerin ülkeye gelip gelmediğinin araştırılması gerektiğini, yarın Bakanlar Kurulu toplantısında da bu konunun değerlendirileceğini ifade etti. 
Turizm ve Çevre Bakanının, Lapta Belediyesi’nin konuyla ilgili bilgisi olduğunu aktardığını belirten Özersay, bu noktada Lapta Belediye Başkanı’nın açıklamalarının önemli olduğunu yineledi. Özersay, ortaya çıkacak şartlar çerçevesinde durum değerlendirmesi yapacaklarını belirtti. 
Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Özersay, bir soru üzerine, muhaceret, sağlık, gümrük kontrollerinin yapılıp yapılmadığının araştırılması gerektiğini söyledi ve “Olması gereken denetim yapılmadıysa önce bunu tespit etmek gerekir” dedi. 
Özersay, VIP girişine yönelik iddialar üzerine, bugün bir açıklama yapıldığını belirtti. 
Testlerle ilgili soruların Sağlık Bakanlığı tarafından cevaplanması gerektiğini yineleyen Özersay, soruya bugün yanıt verilmemesi halinde yarın Bakanlar Kurulu’nda kendisinin bakana soracağını kaydetti. 
Özersay, özel izinle gelen kişilerin, belirtilen amacın dışına çıkıp çıkmadığı, karantina kurallarına uyulup uyulmadığı ve gümrük kontrolü yapılıp yapılmadığı konusunun soruşturulması gerektiğini belirterek, bu konuyu araştıracağını söyledi. 
“Benim açımdan da tatminkar bir durum yoktur. Sorular ortada duruyor” diyen Özersay, kendinin de araştırma yapacağını söyledi. 
Özersay, geliş maksadının farklı bir konudan kaynaklandığının ortaya çıkması durumunda Bakanlar Kurulu’nun yanıltılmış olacağını belirtti. 
Kudret Özersay, bir soru üzerine, marina ihalesiyle ilgili teminat uzatılması konusunda bilgisi olmadığını söyleyerek, konuyla ilgili Başsavcılık’tan görüş alındığını belirtti. 
Şimdiki hükümet döneminde bu ihalenin ileri götürüleceği yönünde bir karar alınmadığını söyleyen Özersay, Lapta Belediye Başkanının her iki kişiyle, teminatlarını uzatma noktasında, iletişim içinde olduğunu ve bu noktada da ikinci şirketin gelerek incelemede bulunduğunu kaydetti. 
Özersay, Bakanlar Kurulu’nun bu marina projesiyle ilgili hükümet ve devleti bağlayacak bir kararı bulunmadığını ifade etti.