TAK 2013 MALİ YILI BÜTÇE YASA TASARISI OYÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

ALBAYRAK: “TAK ÇALIŞANLARININ SIKINTILARI ELE ALINMALIDIR…”

ÖZGÜRGÜN: “SEÇİM YASAKLARINDAN SONRA MÜDÜR ATAMASI KONUSUNDA GEREKENİ  YAPACAĞIM”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 3 milyon 630 bin TL’lik Türk Ajansı Kıbrıs’ın 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla onaylandı.   

TAK bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) milletvekili Arif Albayrak, TAK çalışanlarının sıkıntılarının ele alınarak çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Albayrak, BRT’nin bu ülkenin en  partizan  kurumu haline geldiğini ifade ederek, kurumun eski müdürlerinden Özer Kanlı’nın da aynı türden senaryoların kurbanı olduğunu söyledi.

Arif Albayrak, BRT’nin gece gündüz ülkenin kültürünü  dış dünya ile buluşturmaya yönelik yayın yapması gerektiğini vurguladı.

ÖZGÜRGÜN

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün de eleştirilere verdiği yanıtta,  göreve geldiği zaman TAK’ın eski bir yasası olduğunu, bu nedenle ilgili tüm tarafların katkısıyla çağdaş güzel bir yasa hazırlandığını söyleyerek, yeni yasayla demokratik bir ortam kurulduğunu söyledi.

Özgürgün,  böyle bir yasa yapıldığı için mutlu ve gururlu olduğunu ancak, bunun değerinin bilinmemesinin ise üzücü olduğunu ifade etti.

Yönetimde göreve gelen insanların bazılarının yarattığı olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ifade eden Hüseyin Özgürgün,  bakanlığının bir müdür atama yetkisi olduğunu, bunun da ilgili bakanın önerisi Bakanlar Kurulu’nun onayı  Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanma sürecini içerdiğini söyledi.

Özgürgün, seçim yasaklarından sonra müdürün atanmasının söz konusu olduğunu  ifade ederek,  TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı’nın TAK’da bağımsız gazetecilik yapma istemine yönelik yasal altyapının ortada olduğunu belirtti.

Müdürün atanmasıyla sorunun çözülüp çözülmeyeceği konusunun önemli olduğunu ifade eden Hüseyin Özgürgün, gerekirsen yönetim kurulunun yapısının değiştirilebileceğini söyledi.

Özgürün, müdürün atanacağını, atanırken atanacak kişinin iyi değerlendirme yapılarak belirleneceğini anlatarak, hiç kimsenin TAK çalışmalarıyla ilgili olarak bugüne kadar kimseye talimat vermediğini belirtti.

TAK’ta yasal boşluk olmadığını, ancak yönetsel sorunların bulunduğunu ifade eden Hüseyin Özgürün, bunun çözülmesi gerektiğini ve bu sorunun çözüleceğini ifade etti.

Siyasi iradenin yasayı yaparak yetkiyi devrettiğini, ancak yaşanan sorunlar nedeniyle hiçbir yetkinin ellerinde olmadığı sonucuna varılamayacağını anlatan Özgürgün, gerekirse  tek maddelik bir yasa değişikliğiyle yönetim kurulunun yapısının değiştirilebileceğini kaydetti.

Özgürgün, “Gönül ister ki kurulan ve siyasetçinin olmadığı yapı devam etsin. Ama sorunlar aşılamıyorsa gerekirse yasada o yönde bir değişiklik olabilir” dedi.

Sendika seçimi konusunda da yönetim kurulunu bu konuya karışmamaları konusunda uyardığını belirterek, “Kimin hangi sendika ve görüşten yana  olduğu önemli değil. Önemli olan işini bu kimliklerini bırakarak yapmasıdır” dedi.

Konuşmaların ardından 3 milyon 630 bin TL’lik Türk Ajansı Kıbrıs’ın 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla onaylandı.