“Kıbrıs davası, anavatan Türkiye le birlikte yürütülen milli ve müşterek bir davadır”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs davasının,  Türkiye ile birlikte yürütülen milli ve müşterek bir dava olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığından verilen bilgiye göre, Başkan Töre, Antalya temasları kapsamında Alanya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaretinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta bir çözümün önünde en büyük engelin Kıbrıslı Rumların zihniyetinden kaynaklandığını, Kıbrıslı Rumların bir çok kez, kapsamlı çözüm konularını içeren planlara ‘hayır’ dediğini anımsattı.

Bunun nedeninin Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ı bir Helen adası olarak görmesi, Megalo İdea’nın peşini bırakmaması olduğunu belirten Töre, “Bu bakış açıları ile Rumlar sürekli olarak Kıbrıslı Türklerle herhangi bir ortaklığı kabul etmemektedir. Ortak bir devlet anlayışına, ortak bir Kıbrıs anlayışına gelmemektedirler. Zaten, ‘biz Kıbrıslı Türkleri azınlık olarak görüyor, onları eşit halk olarak kabul etmiyoruz’ şeklinde cevapları olmuştur” dedi.

Dünya’da tanınmayan, ancak bağımsızlığını ilan eden bir çok ülke olduğuna işaret eden Zorlu Töre, KKTC’nin de Anavatan Türkiye dışında tanınmadığını ancak buna rağmen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin var olmaya devam edeceğini söyledi. Töre, “Kıbrıs davası, anavatan Türkiye le birlikte yürütülen milli ve müşterek bir davadır”dedi.

Kıbrıslı Rumların hala Kıbrıslı Türklere azınlık olarak baktığını, azınlığın çoğunluğun vereceği kararlara hükmedemez yaklaşımında olduğunu belirten Töre, “Dolayısıyla Kıbrıslı Türkler olarak bize tek seçenek kalıyor. Kendi bağımsız devletimize, KKTC’ne sahip çıkmak” dedi.

Töre, Anavatan Türkiye’nin KKTC’yi tanıdığını ve maddi, manevi her türlü desteği sağladığını, dolayısıyla gelecek konusunda bir endişe duymadığını belirtti.

Çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Zorlu Töre, “Rum-Yunan ikilisi de kendi milli idealleri olan Megali İdea hedefinden, Büyük Yunanistan hedefinden vazgeçmiyor. Kıbrıs’ı 12 adadan sonra, 13. ada yapmaktan vazgeçmiyorlar. Kıbrıs’ı bir Girit adası yapma hedefinden vazgeçmiyorlar. Kıbrıs Türk halkını da Batı Trakya Türkleri durumuna düşürmekten vazgeçmiyorlar. Aldanmamalıyız. Aldandığımız zaman sadece Kıbrıs Türk Halkının başına felaket değil, Türk Milletinin başına da büyük felaketler gelir” dedi.

KKTC’deki ekonomik sıkıntılara da değinen Töre, “Yaşadığımız ekonomik problemler elbette çok önemlidir. Sosyal sıkıntılar çok önemlidir. Ama devlet gibisi yoktur. Özgürlükten vazgeçemeyiz. Türk ordusundan ve Türkiye’den asla vazgeçemeyiz. Çünkü bunlar esaslarımız, kutsal değerlerimiz. Kutsal değerler bizim milli ve manevi değerlerimizdir. Milli ve manevi değerlerimize biz sahip çıkmazsak kendi kimliğimizi kaybetmiş oluruz” dedi.

ÇOŞKUN

Alanya Gazeteciler Cemiyeti ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Gaye Coşkun da buradaki konuşmasında, Türkiye ve KKTC’nin halklarının bir ve beraber olduğunu, Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesine daima destek verdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye, Alanya Gazeteciler Federasyonu tarafından plaket taktim edildi.