Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) ve Karadeniz Kültür Derneği, “Avrupa Gazetesi”ne bugünkü manşetinden dolayı tepki gösterdi.
Milliyetçi Demokrasi Partisi Genel Başkanı Bugray Buskuyutcu yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuştuğu bu mutlu günün yıl dönümünde  “sözde” olarak nitelediği gazetenin, “manşeti ile milletin sinirleriyle oynamaya çalıştığını” kaydetti.   
“Yapmış olduğu tahrik ne ilk ne de son olacaktır” diyen Buskuyutcu, hükümetin, kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkileri zedeleyenlere karşı sessiz kalmamasını istedi.
Buskuyutcu, MDP hukuk işlerinin de konu ile ilgilendiğini ve en kısa sürede hukuki işlemlerin başlatılacağını bildirdi.
CİVELEK
Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Murat Zeki Civelek de, “Avrupa” gazetesinin yine tarihi bir günde halkın hislerini hedef alan bir provokasyona imza attığını kaydetti.
Civelek, Kıbrıs Türkü ve Türkiye’nin bu tahrike gelmeyecek kadar basiretli ve akıl sahibi olduğuna işaret ederek, şunları dile getirdi:
“Kıbrıs Türkü’nün bir asrı aşan haklı ve meşru mücadelesini aşağılayıcı, küçümseyici ve tahkir edici bu bakış açısının mantık ve tarihle uyuşan hiçbir tarafı bulunmamaktadır.
Gazetenin bu ve buna benzer manşetlerini ve yazılarını ciddiye almadığımızı sadece esefle karşıladığımızı kamuoyuna bildirmek isteriz. Hiç kimsenin gücünün, 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Türkü’nü Rum sultasından ve zulmünden kurtaran Türkiye'nin meşru askeri müdahalesinin amacını kendi ideolojik amaçlarına alet etmeye yetmeyeceğini bir kez daha kamuoyuna saygıyla bildiririz.”