Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Av. Barış Mamalı, Anayasa değişiklik önerileri içerisinde yer alan bazı değişikliklerin insanlar arasında ayrımcılık yaratacak unsurlar içerdiğini iddia etti.

Anayasa’daki değişikliklerin kamuoyu nezdinde tartışılıp, insanların bilgisine layıkıyla getirilmediğini, bu yüzden toplumda bu konuda çok ciddi bir bilgi eksikliği bulunduğunu öne süren Mamalı, Anayasa değişiklikleri konusunda halkı her açıdan aydınlatmaya çalışacaklarını vurguladı.

Mamalı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Cumhuriyet Meclisi’nden geçen Anayasa değişikliklerin, cumhurbaşkanının onaylaması halinde 29 Haziran’da referandum götürüleceğine işaret etti.

Anayasa değişikliklerinin, sivil toplum örgütleri ve halk nazarında çok cılız bir paylaşıma tabi tutulduğunu savunan Mamalı, yapılan değişiklikler hakkındaki görüşlerini, referandum sürecinin kesinleşmesinin ardından halkla paylaşmaya başlayacaklarını söyledi.

Mamalı, Meclis içerisinde bu değişiklik sürecinde yaşananları da tasvip etmediklerini belirterek,  “Anayasa değişiklik önerileri içerisinde yer alan bazı olumlu değişikliklerin meclisteki oylama esnasında metinden çıkartıldığını ya da insanlar arasında ayrımcılık yaratacak şekilde yeniden düzenlendiğini tespit etmiş bulunmaktayız” dedi.

Barış Mamalı, insan temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasını kuvvetlendiren İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının dayanak olarak alınmasına atıf yapan düzenlemelerin, meclisteki oylama esnasında çıkartıldığını iddia etti.

Mamalı, “Evrensel insan hak ve özgürlüklerinin temel alınmasını ve insanın gerçek bir değer olarak kabul görmesine imkan yaratacak olan bu düzenlemelerin son anda değişiklikler içerisinden çıkartılmasını esefle karşılamaktayız” dedi.

Barış Mamalı, şöyle devam etti:

“Meclis oybirliği ile anayasada insan olgusuna karşı alerjik bir yaklaşım sergilemiş, ülkedeki fertlerin temel hak ve özgürlüklerinin korunmasına ve olabilecek sınırlandırmalara karşı emniyet supabı olacak bu maddeleri anlaşılmaz bir şekilde yok etme ihtiyacı hissetmiştir”

Anayasa değişiklik önerileri içerisinde önceden var olan bir başka olumlu unsurun “anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı” olduğuna işaret eden Mamalı, bun düzenlemenin de son anda ellenerek, bir insan ayrımcılığına sebebiyet verildiğini iddia etti.

Mamalı, “ Anayasa’nın 144 (4) maddesi ile temel insan hak ve özgürlükleri ihlal edilenlere anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanıyan yeni bir düzenleme getirilmektedir. Bu bireysel başvuru hakkı önce ülkede yaşayan herkese tanınmış bir hak olarak metinde yer almıştır. Ancak oylama esnasında ‘Herkes’ kelimesi çıkartılarak yerine ‘Her Yurttaş’ kelimesi konarak açık bir ayrımcılık ve eşitsizlik yaratılmıştır.” dedi.

Mamalı, Meclis’in, bu ülkede yaşayan ve temel hak ve özgürlükleri devlet erkleri tarafından ihlal edilen kişilerden sadece vatandaş olanların mahkemeye bireysel başvuru yapma hakkını tanıdığını, vatandaş olmayanlara ise bu hakkı tanımadığını ifade ederek, aynı hususta mağdur olacak insanların hak arama noktasında vatandaş-yabancı ayrımı yapıldığını savundu. Mamalı, “Yabancıların bu ülkede insan hakları yokmuş gibi davranılarak, onlara Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı verilmedi” şeklinde devam etti.

“Temel hak ve özgürlükler, yani bir yerde insan hakları konusunda mahkemeye başvurma hakkı tanınırken ülkede yaşayan insanlar arasında yabancı-vatandaş şeklinde diskriminasyon yapıldı” eleştirisinde bulunan Mamalı, şöyle devam etti:

“Madem ki, anayasal hak ve özgürlükleri ihlal edilen kişilere bu şekilde bireysel başvuru hakkı veriliyor, peki o zaman yabancılara bu hak neden verilmiyor? İnsan olarak kabul edilebilmek için yurttaş olmak mı lazımdır? Yoksa yurttaş olmayanların bu ülkede insan hakkı olmadığını mı kabul etmektesiniz? Kısacası meclis burada gerici bir zihniyetle mahkemenin kapısını tüm yabancılara karşı kapatmıştır. Meclise öneri olarak sunulan ve içerisinde “İnsan” kelimesi geçen bu düzenlemelerin perde arkası işlemler ile yok edildiğini ve hatta diskriminasyon içerecek şekilde son dakika hamleleri yapılıp, dış dünyaya karşı “yabancı düşmanı olarak lanse edilecek” düzenlemelere imza atıldığını görmekteyiz. Anayasa değişiklikleri konusunda gücümüz elverdiğince halkımızı olumlu ve olumsuz her açıdan aydınlatmaya çalışacağız.”