MAMALI: “MECLİS’TE UBP’NİN DE KATILIMIYLA TÜM MİLLETVEKİLLERİ SERVETLERİNİN HALK TARAFINDAN ÖĞRENİLMESİNİ İSTEMEDİ”

 Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı,  3 siyasi partinin onayıyla halkın görüşüne sunulan Anayasa değişiklik önerisi içerinde yer alan “milletvekillerinin servet beyanlarının resmi gazetede yayınlanarak kamuoyunun bilgisine getirileceği” maddesindeki “resmi gazetede yayınlanma” hususunun, son dakikada değişiklikler içerisinden çıkartıldığını iddia ederek,  bunu eleştirdi.

Mamalı yaptığı yazılı açıklamada, “Bu düzenlemenin çıkartılmasıyla milletvekillerinin ve aile üyelerinin servet beyanlarının gizli kalması sağlanmış ve bir yerde halkın bu konuda bilgi edinmesinin önüne geçilmiştir. Mecliste UBP’nin de katılmasıyla oybirliği ile tüm milletvekilleri servetlerinin halk tarafından öğrenilmesini istememişlerdir” dedi.

ŞEFFAF VE DENETLENEBİLİRLİK

Günümüz çağdaş demokrasilerindeki en önemli özelliğin, devletin ve yöneticilerin şeffaf ve denetlenebilir olması olduğuna dikkat çeken Mamalı, bu nedenle seçimle işbaşına gelen ve halkın temsilcisi statüsünde bulunan milletvekillerinin kamuoyu karşısında özellikle mali yönden kapalı bir görünüm arz etmemesi gerektiğini vurguladı.

Uzun bir meclis içi çalışmanın ardından, Anayasa’yı değiştirme yeter sayısına ulaşan DP-UG, CTP-BG ve TDP temsilcilerinin imzalarıyla halkın önüne 17 Nisan 2014 tarihinde bir Anayasa değişiklik önerisi getirildiğini hatırlatan Mamalı, şöyle devam etti:

“Bu değişiklik önerileri içerisinde yer alan ve hukuk devleti anlayışını pekiştirecek önemli bir yeniliğin Haziran ayında meclisteki oylama esnasında yok edildiğini üzülerek görmekteyiz. 3 siyasi partinin onayıyla halkın görüşüne sunulan ve övünülerek kamuoyuna duyurulan yeniliklerden biri ‘milletvekillerinin servet beyanlarının resmi gazetede yayınlanarak kamuoyunun bilgisine getirileceği’ hususuydu. Anayasanın 81(3) madde fıkrasında milletvekillerinin hem kendilerine ait hem de eş ve çocuklarına ait para dahil tüm mal varlıklarını yemin etmeden önce sunmaları bir mecburiyet olarak getirilmiş ve en önemlisi de bu servet beyanlarının resmi gazetede yayımlanarak kamuoyunun bilgisine getirileceği düzenlenmişti. Halkın kendisini temsil edenlerin mali portresini görebilmesi, sırasında vekilini denetleyebilmesi ve olası yolsuzluklar açısından ise hesap verilebilirlik açısından çok önemli bir düzenleme olan servet beyanlarının ‘resmi gazetede yayınlanması’ hususu her ne olmuşsa son dakikada değişiklikler içerisinden çıkartılmıştır. “

Hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkeleri açısından ilerici bir adımın mecliste kapalı istişareler ve sonrasında değişiklik önerilerinden çıkartılmış olmasının halka izahının yapılamadığını savunan Mamalı,  bu düzenlemenin çıkartılmasıyla milletvekillerinin ve aile üyelerinin servet beyanlarının gizli kalmasının sağlandığını ve bir yerde halkın bu konuda bilgi edinmesinin önüne geçildiğini kaydetti.

Mamalı, “Mecliste UBP’nin de katılmasıyla oybirliği ile tüm milletvekilleri servetlerinin halk tarafından öğrenilmesini istememişlerdir” dedi.

Meclis tatilinin 1 ay kısaltılmasını ön plana çıkartan meclis içi partilerin bu konuda herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındıklarını ileri süren Mamalı, bu konuda sorular sorarak, Anayasa değişiklik “mimarlarının” bu konuda topluma doyurucu bir açıklama yapma borcu olduğunu savundu.