TOPLAMDA 53,84 MİLYON TL ÖDEME YAPILACAK

ÖDEMELERİN 17 MİLYON TL’Sİ PİYASAYA, 6.5 MİLYON TL’Sİ EYLÜL AYI EMEKLİLERİNE, 5 MİLYON TL’Sİ DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNE VE 4 MİLYON TL’Sİ DE TEMMUZ AYI EK MESAİLERİNE VERİLECEK

Bakanlık, Türk Lirası’ndaki değer kaybı yanında Türkiye’deki siyasi belirsizliğin ülke ekonomisini ve kamu maliyesini olumsuz etkilediğini belirterek, ekim ayında reel ekonominin daha iyi olacağı beklentisini paylaştı.

Maliye Bakanlığı yazılı açıklamasında, bu ay içinde yapılacak 53.84 milyon TL’lik ödemelerle ilgili detaylı bilgi verildi.

Buna göre Temmuz 2015 ek mesai ödemesi 4 milyon TL, Doğrudan Gelir Desteği (Gübre) 5 milyon TL, arpa faiz farkı ödemesi 2 milyon TL, organik tarım ödemesi 100 bin TL, narenciye ödemesi 2 milyon TL, Toprak Ürünleri Kurumu Kaba Yem 1 milyon TL, öğretmenlere hazırlık ödeneği (%25’i) 2.82 milyon TL ödeneceği açıklandı.

Yapılan açıklamada, ilaç ödemelerinin 3.35 milyon TL, navlun ödemesinin 1.82 milyon TL, çiğ süt ödemesinin 1.8 milyon TL, eylül emeklileri 38 kişi + 6 kıdem tazminatı 6.5 milyon TL, emekli avanslarının 1 milyon TL tutarında olacağı ifade edildi.

Türk Telekom ödemesi 1 milyon TL, sağlık için yurt dışı havale 2.25 milyon TL, kamulaştırma bedeli 2.2 milyon TL ve piyasaya yapılacak ödemeler  ise 17 milyon TL tutarında olacak.

“PARA BİRİMLERİ DEĞER KAYBETTİ”

Dünya para piyasalarında Amerikan Merkez Bankası FED’in faizleri yükselteceği beklentisi ile gelişmekte olan ülkelerin yerel para birimlerinin değer kaybettiği belirtilen açıklamada, Amerikan Doları olmak üzere pariteden dolayı da Sterlin ve Euro gibi kullanımı yaygın yabancı para birimlerine karşı özellikle son 3 ay içerisinde KKTC kullanılan Türk Lirası’nın da bu olumsuzluktan nasibini aldığı ifade edildi.

Maliye Bakanlığı açıklamasında, bu olumsuzluğa ilaveten Türkiye Cumhuriyeti’ndeki erken seçim ve siyasi belirsizliğin eklenmesi ile kurlarda yaşanan hareketlilik ve dövizin yükselişinin ülke ekonomisinde de olumsuzluklara yol açtığı belirtildi.

“EKONOMİ DARALDI... KAMU MALİYESİ DE OLUMSUZ ETKİLENDİ… ÖDEMELER GÜNÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Bunun sonucu olarak tüm kesimler gibi ekonominin daralmasından dolayı kamu maliyesinin de olumsuz etkilendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Eylül ayında Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değer kaybı yaşamasından dolayı sektörlerin yaşamış olduğu sıkıntıları kamu maliyesi olarak elimizdeki enstrümanlar çerçevesinde, en azından hafifletme adına bir takım önlemler alınmıştır. Ekonomik aktivitelerin daralmasından dolayı tüm kesimler kendi önlemlerini almaya çalıştığı gibi Maliye Bakanlığı da kendi içinde aldığı bir takım önlemler sayesinde genel ekonomide çok daha büyük olumsuzluklar yaşanmaması için maaş ve transfer nitelikli (maaş ödemeleri kurum kuruluşlara aktarılan aylık katkılar ve sosyal transferler) ödemelerini gününde gerçekleştirebilmiştir”

“EKONOMİDE İYİLEŞMELER”

Açıklamada, Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında daha düşük bir değerde olsa bile, geçmiş aylara göre kurlardaki volatilitenin azalmış olması ve yeni bir dengeye oturması dolayısıyla belirsizliğin nispeten azalmasının önümüzdeki dönemde reel ekonomide birtakım iyileşmeler sağlayacağına inanç belirtildi.

Eylül ayına göre ekim ayında ekonominin daha iyi olacağı öngörüsü dolayısıyla kamu maliyesinin gelirlerinde de artış olacağından hareketle, piyasaya yapılacak ödemelerle reel ekonominin rahatlatılmasının planlandığı vurgulanan açıklamada yapılacak ödemeler ve dağılım tablosu şöyle verildi:

“Bu çerçevede Maliye Bakanlığı olarak hazırlanan bir takvim doğrultusunda, ekim ayı içerisinde aşağıda belirtmiş olduğumuz toplamda 53,84 milyon TL ödemenin yapılacağını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

Yapılacak ödemeler aşağıdaki gibidir:

Temmuz 2015 ek mesai ödemesi - 4 milyon TL
Doğrudan Gelir Desteği (Gübre) - 5 milyon TL
Arpa faiz farkı ödemesi   - 2 milyon TL
Organik tarım ödemesi   - 100 bin TL
Narenciye ödemesi   - 2 milyon TL
Toprak Ürünleri Kurumu Kaba Yem - 1 milyon TL
Öğretmenlere hazırlık ödeneği (%25’i) - 2.82 milyon TL
İlaç ödemeleri    - 3.35 milyon TL
Navlun ödemesi   - 1.82 milyon TL
Çiğ süt ödemesi   - 1.8 milyon TL
Eylül emeklileri 38 kişi + 6 kıdem tazmt.- 6.5 milyon TL
Emekli avansları   - 1 milyon TL
Türk Telekom ödemesi   - 1 milyon TL
Sağlık için yurt dışı havale  - 2.25 milyon TL
Kamulaştırma bedeli   - 2.2 milyon TL
Piyasaya Yapılacak Ödemeler   -             17 milyon TL
========================================================
TOPLAM    = 53.84 milyon TL”