KTMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) klima kullanımıyla ilgili olarak, klimaların veriminin artmasına, daha az enerji tüketmelerine katkı sağlayacak ve kişisel sağlık sorunları yaşama olasılığını en aza indirecek bazı uyarılarda bulundu.

Oda Başkanı Emir Taşçıoğlu, klima kullanırken dikkat edilecek hususları sıraladığı yazılı açıklamasında, klimaları soğutma moduna almadan önce detaylı bir servisten geçirip filtrelerini iyice temizlemek gerektiğini belirtti.

Kumandalardaki soğutulacak dereceyi 24-26 ºC’ye ayarlamanın hem klima verimliliği hem de sağlık açısından ideal olduğunu kaydeden Taşçıoğlu, kumandayı 18 ºC’ye ayarlamanın, klimanın ortam sıcaklığını çok uzun sürelerde ve zorlanarak bu sıcaklığa indirmeye çalışacağından enerji sarfiyatının artmasına neden olacağını ifade etti.

Taşçıoğlu, arabalardaki klimaları çalıştırmadan önce ise arabanın pencerelerini açarak bir süre açık tutmanın hem içerde oluşan sıcak havanın hızlıca tahliyesini, hem bu havayı solumamamızı hem de araç klimasına yük binmemesini sağlayacağını kaydetti.

Araç klimalarında da termostat değerini 22 ºC’nin altına ayarlamama tavsiyesinde bulunan Taşçıoğlu, açıklamasında “Sıcak ortamlardan soğuk ortamlara ani girişler, soğuk çarpmalarına hatta kısmi felçlere neden olabilir. Bu yüzden sıcaktan bunalmış olsak dahi, soğuk ortama girdiğimizde hemen klimanın esintisinin önünde durmamalıyız. Klimalarımızın kullanımından dolayı oluşan yoğuşma sularını  binalarımızda herhangi bir nem problemine sebep olmayacak şekilde uzaklaştırınız” dedi.