“BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA BİR YAYIN…”

“ÖZELLİKLE DEVLET ADAMLARI VE SİYASİLER BU KONUDA DAHA HOŞ GÖRÜLÜ OLMALI”

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Afrika Gazetesi’nde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili yayınlanan karikatürün/kolajın basın ve ifade özgürlüğü kapsamında bir yayın olduğu, özellikle devlet adamlarının ve siyasilerin bu konuda daha hoş görülü olması gerektiği yönünde karara vardığını açıkladı.

Mahkeme, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ve Direktörü Ali Osman Tabak hakkında beraat kararı verdi,  söz konusu yayının itibar zedelemediğine, hiciv içerdiğine, KKTC-TC arasındaki ilişkilere zarar verme niyeti taşımadığına dair bulgulara işaret etti.

Yargıç Cenkay İnan’ın okuduğu kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki kararlarına da dikkat çekildi.

Eski TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay tarafından “Kıbrıs Türk halkı” adına açılan davaya Kanbay’ın tanık olarak gelmediği de belirtildi.

 “Yabancı devlet büyüklerine hakaret ve KKTC ile Türkiye’nin arasını açmakla” suçlanan Afrika Gazetesi ile ilgili kararının okunduğu bugünkü davayı yerli ve yabancı basının yanı sıra, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve Afrika okurları da izledi.

Dava konusu karikatür/kolaj 21 Aralık 2017’de Afrika Gazetesi’nde  “Yunan gözüyle” başlığı altında yayınlanmıştı.  Dava, Derya Kanbay’ın “Kıbrıslı Türklerin bu yayından rahatsızlık duyduğu”şikayetiyle açılmış, dönemin TC Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanı Recep Akdağ da “Mahkum olmaları için şahsen gereğini yapacağım” açıklamasında bulunmuştu.

Savcılık 25 tanık, Afrika Gazetesi ise 14 tanık göstermiş, aralarında gazetecilerin ve akademisyenlerin de olduğu tanıklar mahkemede dinlenmişti. Kolaj, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alıyordu ve hakaret içerdiği iddia ediliyordu.

Afrika adına Tacan Reynar ve Mine Atlı’nın avukatlığını üstlendiği dava 8 aydır sürüyordu.

Mahkemede, Afrika Gazetesi ve Şener Levent’in yayınlarıyla ilgili henüz sonuçlanmayan 2 dava daha var.