KKTC’nin büyük tanıtım kampanyaları ile piyasaya sürülen “çipli” pasaportları Ankara Esenboğa Havaalanı’nda polis kontrolüne takıldı.


   Özlem Özsun ve Erdoğan Macila çiftinin 7 aylık oğullarına, dün Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yeni pasaportu nedeniyle yaklaşık 3 saat ülkeye girişine izin verilmedi.


   Ülkeye girişlerine izin verilmeyerek bir odaya alınan Macila ailesi, burada bekletilerek, KKTC Ankara Büyükelçiliği ile yapılan görüşmenin ardından Türkiye’ye girebildi. 


   KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Erdoğan Macila, yaklaşık iki hafta önce 7 aylık oğluna aldığı çipli yeni pasaport yüzünden mağdur olduklarını kaydetti.


   3 saate yakın bir odada tutulduklarını ifade eden Erdoğan Macila, bu süre zarfında KKTC’ye geri gönderilebileceklerinin söylendiğini, ancak kesin bir bilgi verilmediğini belirtti.


   “Ülkeye girişlerine izin verilen annem ve teyzem bu süre zarfında dışarıda bekledi, eşyalarımız da dışarıda kaldı” diyen Macila, KKTC Ankara Büyükelçisi’nin telefonla kendisini arayıp görevliyi vermesini istediğini, ancak memurun telefonu almayıp kendisini terslediğini dile getirdi.


   Macila, “Çocuğumu adıma kaydettirmek için daireye gittiğimde çipli yeni pasaport çıkartabileceğim söylendi ve bunun üzerine çocuğuma bu pasaporttan aldım” dedi.

 

Sorun çözülmüş değil

   “Yazışmalar henüz tamamlanmamış ancak biriyle görüşülerek ülkeye girişimize müsaade edildi fakat sorun çözülmüş değil. Şu an başka biri ayni sorunla karşılaşabilir” şeklinde konuşan Macila, yeni pasaporttun kodunda ‘X’ harfi kullanıldığını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin makamlarına bilgi verilmediği için böyle bir sorun yaşandığını öğrendiğini anlattı.
   Macila, “Zaten ilk önce çocukla birlikte bizi sınır dışı ediyorlardı. Daha sonra biraz yumuşadılar. Buradaki personel bizi bir odaya koydu, adeta suçlu muamelesi yaptı” şeklinde konuştu.

 

Bakana göre sorun yok 
ama teknik sıkıntı var!

   İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, pasaport olayıyla ilgili bir açıklama yaptı.


   Pasaportta bir sorun olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, sorunun sadece gidiş yönündeki teknik bir sıkıntıdan kaynaklandığını belirtti.


   Pasaport örneklerini, iletilmesi gereken yerlere zamanında gönderdiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, verilen pasaport sayısının üç yüzün üzerinde olduğu ve vatandaşların bu pasaportlarla Türkiye’nin birçok bölgesine sorunsuz şekilde seyahat ettiğini vurguladı.


   Çavuşoğlu, “Pasaportumuz övünülecek kadar güzel ve çağdaş standartlardadır, lütfen kimse bunu vesile edip pasaportumuzu da kirletmeye çalışmasın” dedi.