LTB’de 10 Çalışana Disiplin Soruşturması


 • “İŞLEMLER BUGÜN BAŞLAYACAK”…

Sayıştay Raporu’nda ismi geçen 10 çalışan içerisindeki 2 üst düzey çalışanla ilgili bakanlıktan soruşturma memurunun talep edildiğini, diğer çalışanlara yönelik de disiplin soruşturması yazılarının tamamlandığını ifade eden Harmancı, bugün gerekli işlemlerin başlayacağını kaydetti.

• “KARARI DİSİPLİN KURULU VERECEK”…Harmancı, Sayıştay Raporu’nda disiplin soruşturması açılan personellerle ilgili ‘yetki aşımı, yetkisiz imza, ihalelerde ihale dışı paraların ödenmesi, usulsüz harcamalara’ yönelik suçlamaların olduğunu kaydederek, çalışanlarla ilgili kararın Disiplin Kurulu tarafından verileceğini belirtti.

• “HER AY 1.5 MİLYON TL EKSİYE GİDİYORUZ”… Belediyenin mevcut borcu ile ilgili de açıklama yapan  Harmancı, “Belediyenin 173 milyon TL borcu bulunuyor. Vergi dahil net olarak aylık 1 milyon 200 bin TL’ye ihtiyaç duyuyoruz. Yatırım yapamadığımız borcun üzerine yaklaşık 300 bin TL faiz uygulanıyor. Yani yatırım yapamadığımız her ay 1.5 milyon TL eksiye gidiyorsunuz” ifadesinde bulundu.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Sayıştay Raporu’nda ismi geçen 2’si üst düzey görevli olmak üzere toplam 10 çalışana disiplin soruşturması açıldığını dile getirdi.
Üst düzey çalışanlar ile ilgili bakanlıktan soruşturma memurunun talep edildiğini, diğer çalışanlara yönelik de disiplin soruşturması yazılarının tamamlandığını ifade eden Harmancı, bugün gerekli işlemlerin başlayacağını kaydetti.

Harmancı,  Sayıştay Raporu’nun ardından atılacak adımlar, eleştiriler ve belediyenin borç yükü ile ilgili YENİDÜZEN’e konuştu.

Suçlamalar…

Harmancı, Sayıştay Raporu’nda disiplin soruşturması açılan personellerle ilgili ‘yetki aşımı, yetkisiz imza, ihalelerde ihale dışı paraların ödenmesi, usulsüz harcamalara’ yönelik suçlamaların olduğunu kaydederek, çalışanlarla ilgili kararın Disiplin Kurulu tarafından verileceğini belirtti.
“Bunların en doğru ortaya çıkma şekli bağımsız mahkemelerin taraf olmasıdır” diyen Harmancı, birçok konunun mahkemenin çözmesi gereken işlemler olduğunu dile getirdi.
Harmancı, “Bizim disiplin veya iç tüzüklerimiz belirli bir noktaya kadar bunları ele alabilir. Yasaya veya tüzüğe uygun olmadığına bakılabilir. Ama daha derin ilişkileri bizim disiplin kurullarımız değil, mahkemeler bakabilir” dedi.

“Geciken adalet, birçok yerde adaletsizlik getiriyor”

Öte yandan belediyenin 2008-2011 mali yıllarına ilişkin Sayıştay Raporu’nun 2015 yılında yayınlanmasını çok büyük bir gecikme olarak değerlendiren Harmancı, sözlerine şöyle devam etti:
“Üzerinden 7 yıl geçti. Hala da eksik 2012 yılı vardır. Geciken adalet, birçok yerde adaletsizlik getiriyor. Rapor içerisinde o dönemde belediyenin içerisine yerleşen suç örgütüne atıf yoktur. Bağımsız mahkemeler ve Savcılık, o dönem belediyenin üzerine çöreklenmiş bağlantıları bulmalıdır.”

Harmancı, ayrıca söz konusu dönemde belediye başkanlığı görevini yürüten Cemal Bulutoğluları ve üst düzey yöneticilerini dava edeceklerini de dile getirdi.

“Polis, 15-20 dosyayı Sayıştay’dan aldı”

Harmancı, Polise bulunduğu suç duyurusuyla ilgili herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını dile getirerek, polisin 15-20 dosyayı Sayıştay’dan alarak, üzerinde çalıştığını ifade ettiğini belirtti.

Sayıştay Raporu kamuya açık…

Sayıştay Raporu’nun kamuya açık olduğunu dile getiren Harmancı,  raporun belediye meclis üyelerinin hepsine ayni gün dağıtıldığını belirtti.

Harmancı, bazı belediye meclis üyelerinin ‘raporun kendilerine dağıtılmadığı, internet ortamında bu rapora ulaştıkları’ yönündeki iddialara anlam veremediğini söyledi.
Harmancı, “Herkes kendi pozisyonunu ön plana çıkaracak diye, bir günlük veya iki günlük bir gecikmeyi siyasi malzeme yapacaksa, basın da bunu alıp büyük bir meseleymiş gibi yorumlayacaksa bence biraz onlar oturup düşünmelidir” şeklinde konuştu.
Bunun yanı sıra Sayıştay’ın işaret ettiği İhale Tüzüğü, Mali İşler Yönetmeliği, Meclis’in çalışma tüzüğü ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Harmancı, bu konuda yarın bir toplantı gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.


“Her ay 1.5 milyon TL eksiye gidiyorsunuz”

Harmancı, belediyenin borçlarının artmasının temel sebebinin çalışanların yatırımlarının şu an itibariyle yapılmaması olduğunu söyledi.

Vergi dahil net olarak aylık 1 milyon 200 bin TL’ye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Harmancı, bunun haricinde de yatırımların yapılmaması nedeniyle borcun üzerine yaklaşık 300 bin TL’lik de faiz uygulandığını dile getirdi.
Harmancı, “Yatırım yapamadığımız her ay 1.5 milyon TL eksiye gidiyorsunuz. Siz ne kadar aldığınız malzemeleri, elektriği, geriye dönük çalışanların özlük haklarına ilişkin bazı kazanımlarını ödeseniz bile bu şekilde gerçekleşiyor” diye konuştu.

“2016 yılının ilk çeyreğinde sigortaları yatırmayı hedefliyoruz”

Belediyenin mevcut borcunun 173 milyon TL olduğunu ifade eden Harmancı, kısa vadede 2016 yılının ilk çeyreğinden itibaren çalışanların sigortaların yatırımını gerçekleştirmeyi başarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Harmancı, bu nedenle yerel gelirleri daha da artırmak gerektiğine dikkat çekerek, geçtiğimiz yıla oranla yerel gelirlerde yüzde 15 seviyelerinde bir artış yaşandığını belirtti.
Bu yıl için hedefin yüzde 25 olduğunu ancak yüzde 15 ile yüzde 16 civarında gerçekleşeceğini dile getiren Harmancı, söz konusu rakamların kötü olmadığını ifade etti.

İlk 100 kişi veya kuruma dava…

Bunun yanı sıra Harmancı, belediyenin piyasadan yüklü miktarda alacağının bulunduğunu dile getirdi.

Alacaklarla ilgili kısa vadede tasnifini gerçekleştirdikleri ilk 100 kişi veya kuruma dava açmak olduğunu aktaran Harmancı, bununla ilgili avukat tutma işlemlerini tamamladıklarını, tasnif işlemlerini bitirerek, dava yoluna gideceklerini belirtti.

Harmancı, “Dışarıdaki alacakların eski belediye başkanı Kadri Fellahoğlu döneminde 40 milyon TL olduğu söylendi. Ama ben bu rakamı 28 milyon TL olarak gördüm. Bunun gerçek olup olmadığını dava belirleyecek” şeklinde konuştu.

Gizlilik ilkesi kapsamında belediyeye ‘borçlu’ kurum veya kişileri açıklamayan Harmancı, bazı üniversitelerin yüklü miktarda borçlarının bulunduğundan bahsetti.
Harmancı, bununla ilgili dava sürecinin başlatılacağını yineledi.

2016’da borçlarla ilgili stabilizasyonu sağlama hedefi

Harmancı, 2016 yılının ilk çeyreğinde ise borçlarla ilgili belirli bir stabilizasyonu sağlama hedefinde olduklarını dile getirdi.

Bunun yanı sıra devlet katkısının hangi oranda artacağı, yeni Belediyeler Yasası’nın ne şekilde olacağıyla ilgili belirsizliklerin bulunduğunu söyleyen Harmancı, “Bu bilinmezlikler içerisinde bu yıl içerisinde çalışanların yatırımlarını yatırırım demek, çok doğru bir şey değildir” şeklinde konuştu.

Harmancı, şu anda belediye personelinin sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını yapabilecek güçlerinin olduğunu fakat yatırımlarının devamlılığının olması gerektiğini vurguladı.

“Önümüzü biraz görmemiz gerekiyor. Önümüzü gördükten sonra sigortaları 2016 yılının ilk çeyreğinde yatırabiliriz” diye konuşan Harmancı, böylelikle ‘büyük bir yaranın’ kapanacağını dile getirdi.

Harmancı, emekliye çıkan personele ilişkin 3.2 milyon TL’lik ödeme yapıldığını da hatırlatarak, bu bağlamda önemli miktar rahatlama sağlandığını ifade etti.

“2018 yılında 40-45 milyon TL’lik borç kredi alınabilir”

2018 yılında belediyenin mevcut banka borçlarının biteceğini dile getiren Harmancı, “Borçlar bittiğinde o dönem biz buradaysak veya başka bir yönetim buradaysa bize göre uzun vadeli 40-45 milyon TL seviyesinde borç kredi alarak, önemli sayıda personeli emekliye ayırma şansı doğabilir. Bu da kurumun kendi içerisindeki gelir gider dengesini daha stabil bir noktaya taşır”  diye konuştu.

Harmancı, 880 personelin bulunduğunu belediyede emeklilik yaşlarının gelmesini bekleyen 5 veya 6 kişinin bulunduğunu söyledi.


YENİDÜZEN