“ORTAK TEHDİT ORTAK STRATEJİ GEREKTİRİR”

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın ortak tehditlere sahip olduğunu, stratejilerinin de ortak olması gerektiğini savundu.

Fileleftheros gazetesi Atina’yı ziyaret eden Lillikas’ın Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Başbakanı Aleksis Çipras ve diğer parti yetkilileriyle bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Lillikas, Kıbrıs Helenizm’inin, Yunan Hükümeti’nin bir konferansın yapılması önkoşullarıyla ilgili kuvvetli ve çok doğru tezinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

Konferansta sadece güvenlik konularının görüşülmesi gerektiğini savunan Lillikas, tüm sürecin bir al-vere girmemesi ve Kıbrıs Rum tarafının sıkı baskılar altında kalmaması için tüm açık konuların (konferansta) bulunmaması gerektiğini iddia etti.

Lillikas, görüşmelerinde Kıbrıs sorunundaki görüşmelerle ilgili bilgiler verdiğini ve Cevenre’de 5’li ya da çoklu konferansın gerçekleşmesine yönelik oluşan koşullar ve önkoşullarla ilgili görüş teatisinde bulunduklarını söyledi.

Lillikas, Kıbrıs sorununa her ne çözüm getirilirse, Trakya meselelerine getirecek çözümün de muadili olacağından korktuğunu söyledi.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununda uyguladığı politikayı Trakya’da; Ege’de uyguladığı politikayı Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde de uygulamaya çalıştığını iddia eden Lillikas,  Kıbrıs sorununda adil bir çözüm olmasına yönelik ortak bir strateji çizmeleri için tüm bunların masada olması gerektiğini savundu.