R.R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça çok sert konuştu.Kıbrıs Türkünün Varoluş Mücadelesine Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’le başlayarak ondan aldığı bu meşakkatli görevi , Milli Mücadeleyi devam ettiren Kurucu Cumhurbaşkanımız R.R. Denktaş’ın Cumhuriyetle taçlandırmasıyla devam etmiştir.Bizlerde Dernek olarak Liderlerimizden devraldığımız, Bayrağı ve onun için verilen şerefli ve onurlu mücadeleyi bizden sonra gelen nesillere aktarmayı kendimize hedef olarak koyduk.

Liderimiz Dr. Fazıl Küçük Türk okulları ile Vakıflar İdaresi’nin Türk halkına devredilmesi için İngiliz koloni idaresine karşı savaş açtı.Kıbrıs Türk halkının örgütlenmesi ve kendi meslek kuruluşlarının altında faaliyet göstermesi için yıllarca uğraştı. Ancak 1983 yılında hastalanır ve 15 Ocak, 1984 tarihinde tutulduğu hastalıktan kurtulamayarak Londra’da tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayata gözlerini yumar. “TanrıKıbrıs Türkünü korusun, onun yanında olsun” diyerek canından daha çok sevdiği halkına veda eder.
Liderimizin Naaşı Kıbrıs’a getirilerek 23 Ocak 1984 tarihinde Lefkoşa yakınlarındaki Hamitköy’de bulunan Anıt Tepe’ye gömülür. O zamanlar aceleye gelen Anıt Mezarı için , dört sene önce zamanın hükümet edenleri ile Kıbrıs Türk Mimarlar odasının da desteği ile ortaklaşa yeni bir Anıt projesi yarışması yapılır ve mimar Cem Kara’nın projesi yarışmada birinciliğe layık görülür.Sevgili Kıbrıs Türkü unutmayın ‘’Tarih sahnesinde en uzun kalan milletler şüphesiz, millî ve manevî değerleri toplumsal dokusunda en iyi şekilde barındırabilen devletler olmuştur. Bireylerini millî, manevî ve ahlâkî değerlerine bağlı yetiştiren toplumların, çağın gereği olan gelişmelere de duyarsız kalmadıkları takdirde, başarılı olmamaları için bir sebep yoktur. Milletleri ve toplumları sahip oldukları millî, manevî ve ahlâkî değerlerin ayakta tuttuğunu bilmekteyiz. Bunları bizlere ulaşan tarihî belgelerden, eski medeniyetlerin kalıntılarından anlayabileceğimiz gibi Kur’an-ı Kerim’in bir çok ayetlerinde de ibret almamız için Yüce Allah bizlere bildirmektedir. Millî ve manevî değerleri zayıflayan millet ve toplumların ise çöküş yaşadığı bilinmektedir. Burada şu husus gözden kaçırılmamalıdır; elbette maddi kalkınma önemlidir. Ancak maddî gelişme için yapılacak faaliyetler millî ve manevî değerler feda edilerek değil, aksine birbiriyle uzlaştırılarak gerçekleştirilmelidir. Toplum bünyesine uygun, dil, din, âdet, gelenek, görenek ve kültürüne uygun projeler uygulanmalıdır. Toplumu maddî yönden kalkındırmayı amaçlayan projeler maddî kültür yanında ruhunu manevi kültürden almalıdır. Hala daha Hükümet nezdinde Gerek Liderimiz Dr. Fazıl Küçüğün Anıtı için Gerekse Liderimiz Kurucu Cumhurbaşkanımız R.R. Denktaş’ın Anıt Mezarları için gerekli adımlar atılmamıştır.Her dönemde kısa bir sürede örgütlenmeyi bilen ve mukavemet gösteren Kıbrıs Türkünün bu kayıtsız duruşa ve umursamazlığa dur diyeceği günün geldiğine inanıyoruz.

Rauf R.Denktaş Ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği (a)
Latif Akça
Genel Başkan