Lefkoşa’nın Organize Sanayi Bölgesi pislikten geçilmiyor. Konteynırlarından taşan çöpler kaldırımlarda birikiyor. Onlarca gıda imalathanesinin de bulunduğu bölgede sinekler kol geziyor. Budanan ağaçların dalları toplanmıyor. Yollardaki çukurlar nedeniyle birçok araç sürücüsü özellikle yağmur yağdığında ciddi sıkıntı yaşıyor.
   Tüm bunlara eklenen kanalizasyon ve su taşkınları işletme sahiplerini ve çalışanları çileden çıkarıyor.
   Sağlık dışı bir ortamda çalıştıklarını ifade eden işletmeciler ve işçiler, “Etraf pisikten geçilmiyor” dedi.
   Bir işletmeci, “Yağmur sularına kanalizasyon suları karışıyor. İnsan dışkıları banana gibi suyun üzerinde yüzüyor” şeklinde konuştu.
   Her mevsim dönüşünde ve kış mevsiminde sanayinin su taşkınlarından nasibini aldığını anlatan vatandaşlar, kanalizasyonların yetersizliğine dikkat çekti.
   “Her yağmur yağdığında biz bunları yaşamaya mecbur muyuz?” diye soran bir işletme sahibi ise, “Dünyanın her yerinde aşırı yağmur sonrası su taşkınları ya da seller olur. Ama bizim ülkemizde yağmur üç-beş dakika yağsa etraf göle döner” dedi.

“Bölgeyi bana devretsinler”
   Konuyla ilgili KIBRIS’a konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları, “Göreve geldim geleli sanayi bölgesinin bana devredilmesini istedim. Bu talebim de devam eder. Sanayi biran önce belediyeye devrilmelidir” dedi.
   Sanayi bölgesinin çöplerinin rutin olarak toplandığını anlatan Başkan Bulutoğluları “Bunun dışındaki ekstralar Sanayi Dairesi’ne aittir” şeklinde konuştu.

“Anlatacak bir şeyimiz kalmadı”
   Bir işletme sahibi birçok işyerinin geçtiğimiz cumartesi kısa süren yağmurla oluşan su taşkınlardan etkilendiğini söyledi.
   Söz konusu işletme sahibi “Olayın üzerinden günler geçmesine rağmen hiçbir yetkili bizi ziyaret etmedi” diyerek sanayide biriken çöplere de işaret etti.
   KIBRIS’ın görüş almak istediği bir vatandaş ise duruma isyan ederek, “Çok konuştuk, şikâyetlerimizi çok anlattık bizi dinleyen yok. Artık konuşmayacağız. Anlatacak bir şeyimiz kalmadı” diyerek duruma tepki gösterdi.

“Senede 10 kez dükkanımı su basıyor”
   Kanalizasyon sularının ve çöplerin su taşkınlarına karıştığını anlatan bir kaporta ustası, “Yılda bir ya da iki kez olsa anlarım ama senede en az 10 kez dükkânımı su basar. Araba farı, tampon ne bulursa alır gider” dedi.
   Söz konusu usta “Artık Güney Kıbrıs’a taşınmayı düşünüyorum” diyerek yetkililerin halkın sağlığını hiçe saydığını belirtti.
   Bir diğer işletmeci ise kanalizasyon sularının yağmura karışmasıyla sanayinin pislik yuvasına dönüştüğünü söyledi.
   Bölgedeki bir diğer esnaf sanayi bölgesindeki yolların duruma dikkat çekerek, “Hangi yoldan gideceğimi, nerde, hangi büyüklükte çukur olduğunu düşünmeden, plan yapmadan, asla arabaya binmem” dedi.


Kıbrıs Gazetesi - Rahme ÇİFTÇİOĞLU