“YARGIDA VE AVUKAT CAMİASINDA SIKINTILAR ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR”

Lefkoşa Barosu Başkanı Arzu İzveren yeni adli yılın açılması nedeniyle mesaj yayınladı.

Mesajında adli yılın, hukuk ve adaletin işlemeyişinde kökleşmiş sorunlarla başladığını kaydeden İzveren, yıllardır her adli yıl açılışında genelde yargının, özelde de avukatların mesleki sorunlarının gündeme getirildiğini ancak bu sorunların çözülmediğini söyledi.

“Bulunan çareler veya yapılan yasal düzenlemeler, o günkü soruna çözüm getirmekte, ancak yargıda ve avukat camiasında sıkıntılar artarak devam etmektedir” diyen İzveren, sorunların kalıcı olarak çözülmesi için katkı koymaya hazır olduklarını belirtti. İzveren, şöyle devam etti:

“Yargının en büyük sorularından biri olan artan hukuk davaları, ülkemizdeki ekonomik kriz nedeniyle yaşanan sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Senelerdir belirttiğimiz gibi bunun çaresi toplumsal barışın temelini oluşturan ve sosyal hukuk devletinin de bir gereği olan, borç ilişkilerini düzenleyen bir Faiz Yasasının bir an evvel yürürlüğe girmesi gerekmektedir.

Yine toplumsal sorunlarımız ile bağlantılı olarak kişilerin hak arama özgürlüğünü kullanmalarında eşitliğin sağlanmasının gerektiği ancak Adli Yardım Kurumunun kurulması ile sağlanacaktır.

Yine Ceza davalarında adil yargılanmanın gereği olan kovuşturma veya soruşturma safhasında şeffaflığın sağlanması amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.  

Yıllardır ihtiyaç duyulan ve her adli yıl açılışında dile getirilen Adli Tıp Kurumu ile Kadın Sığınma Evinin ve Çocuk Islah Evinin bir an evvel kurulması ve faaliyete geçmeleri gerekmektedir.

Hukuk davalarında yargıya güvenin ve adaletin tecellisinin sağlanması adına icra sisteminde yaşanan sıkıntıların giderilmesi, bu kapsamda yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Yargının veya adaletin bir bacağını oluşturan Avukatlar, adaletin tecellisine katkı koymak suretiyle bir kamu görevi ifa etmektedirler. Bu kapsamda bizler sadece adalete hizmet eden neferleriz.

Yine belirtmek isteriz ki, Lefkoşa Barosu olarak sosyal sorumluluklarımızın da bilincindeyiz ve bu kapsamda da Baro olarak çalışmalarımız devam etmektedir.” 

Mesajında Kıbrıs sorununun çözümüne destek bildiren İzveren, yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılan Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri’ye sağlıklı, huzurlu bir emeklilik hayatı; Yüksek Mahkeme Başkanlığı görevini devralacak Narin Ferdi Şefik’e yeni görevinde başarılar diledi.