ÇOLAKOĞLU: “TAM GÜN EĞİTİME GEÇİLMESİ İLE İLGİLİ BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPILDI MI?”
HÜKÜMET PROGRAMI MECLİS’TE GÖRÜŞÜLÜYOR (10)
UBP-DP-YDP Hükümet programı Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülüyor. Hükümet Programı’na ilişkin söz alan CTP Milletvekili Fide Kürşat, konuşmasında tarımsal üretimle ilgili başlıklara ağırlık verdi.
Hükümet programında tarım uygulamaları ile ilgili destekler verileceğinden söz edilmediğini belirten Kürşat, tarımsal üretimde planlama yapılmasının şart olduğunu ifade etti. “Kırsal kalkınmanın sağlanması için teknik ve finansal destekler verilmelidir” diyen Kürşat, Hükümet programında narenciyede modern sulama sistemlerine geçilmesiyle ilgili bir şey bulunmamasını da eleştirdi.
“Hellim tescili ile birlikte küçükbaş hayvan sütü miktarının artırılması ve AB standartlarına uygun üretim yapılması önem kazanmıştır” diyen Kürşat, Hükümet programına kooperatifçilik konusunda da eleştiri yöneltti. Kürşat, “Programda kooperatifçiliğin geliştirileceği yazmaktadır ama reel olarak kooperatifçilikten uzaklaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Programda kadın ve genç girişimcilerin destekleneceğinin yazıldığını belirten Kürşat, yıllardır bu konunun programlarda yer bulduğunu ancak hayat bulmadığını savundu. Kürşat, devlet okullarının öğleye kadar eğitim vermesinin kadınların çalışma hayatına katılımını olumsuz etkilediğini de vurgulayarak, tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Kamu Görevlileri Yasası’nda değişiklik yapılarak müdür atamalarının 3’lü atama sisteminden çıkarılması gerektiğini anlatan Kürşat, kamuda kurumsal hafıza kalmadığını söyledi.
Hükümet programında yer alan Ekonomik Kalkınma Planını’nın Meclis’ten geçip devlet politikası olup olmayacağını soran Kürşat, programda öncelikli olması gereken ek bütçenin yer almamasını da eleştirdi.
Programda takvimlendirme olmadığını ve bu nedenle takip ve denetiminin mümkün olmayacağını söyleyen Kürşat, ayakları yere basan bir program sunulmadığını savundu.
Kürşat, “28 sayfalık Hükümet programı, gerçek anlamda 5 yıllık uygulanacak program niteliğinde değildir. Maalesef hükümet programı benzeri doküman bizlere güven vermiyor” dedi.
ÇOLAKOĞLU: “DEVLETİN ASLİ HİZMETLERİNİ YERİNE GETİRECEK KADROLARIN ÇALIŞTIRILMASI GEREKİR”
Kürşat’ın ardından söz alan CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu, bazı Kıbrıslı Türklerin Türkiye’ye alınmaması ve gazeteci Ali Kişmir’in bir yazısından dolayı yargılanıyor olmasını eleştirerek başladı.
Çolakoğlu, ağırlıklı olarak eğitim, gençlik, kültür ve sanat konularındaki eleştiri ve önerilerini sundu.
Programda eğitimle ilgili yer alan 49 maddeden sadece ikisinin takvimlendirildiğini belirten Çolakoğlu, bundan duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.
Özel gereksinimli bireylerin eğitimi ile ilgili yasanın geçeceğinin programda belirtildiğini anlatan Çolakoğlu, bu konuyla ilgili olarak da bir tarih veya bir program bulunmamasını eleştirdi. Çolakoğlu, özel eğitime daha fazla önem verilmesi ve özel eğitim dairesi kurulmasının ciddi anlamda düşünülmesi gerektiğini kaydetti.
Belli alanlarda eğitmenlerin Türkiye’den getirtilmesine yönelik protokolün yenilendiğini belirten Çolakoğlu, artık söz konusu alanlarda eğitmen getirilmesine ihtiyaç kalmadığını, ilgili alanlarda işsiz eğitmenlerin ülkede bulunduğunu vurguladı. 
Devlet okulları ile özel sektör okulları arasındaki eşitsizlikten de bahseden Çolakoğlu, bunun giderilmesi veya pandemi döneminde ortaya çıkan eksiklerin giderilmesi için bir çalışmaya rastlamadığını kaydetti.
Ülkedeki yabancı öğrenci sayısındaki artışa işaret eden Çolakoğlu, bu çocuklar için kursların yanı sıra görsel dersler de hazırlanması gerektiğini anlattı.
Çolakoğlu, tüm okullar için standartların hayata geçmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun için ise önce nüfus politikasının hayata geçmesi gerektiğini belirtti.
Programda tam gün eğitime geçilmesi ile ilgili maddeyi okuyan Çolakoğlu, bunun da nasıl yapılacağı ile ilgili herhangi bir şey görmenin mümkün olmadığını belirterek, “bununla ilgili bir fizibilite çalışması yapıldı mı?” diye sordu.
Çolakoğlu, okullardaki temizliğin taşeron şirketlere verildiğini ve bu şirketlerin ödemelerini alamamasından dolayı okullarda temizliğin sağlıkta olduğu gibi aksadığını söyleyerek, devletin asli hizmetlerini yerine getirecek kadroların çalıştırılması gerektiğini vurguladı.
Programda yazdığı gibi her ilçeye gençlik merkezi açılması yerine mevcut gençlik merkezlerinin işlevlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Çolakoğlu, gerekirse bu konuda yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleriyle çalışılmasını istedi.
Hükümet programında yer alan müze ve ören yerleri ile ilgili projelerden bahseden Çolakoğlu, bunlarla ilgili de takvimlendirilme yapılmadığını kaydetti.
İlköğretim öğretmenleri için çevre eğitimi kampanyalarının başlatılmasını isteyen Çolakoğlu, çevre bilinci ve doğa sevgisinin küçük yaşlardan başlayarak çocuklara aşılamanın önemine vurgu yaptı.
Kültür Dairesi Teşkilat Yasası’nın günümüze uygun olarak revize edilmesi gerektiğini de belirten Çolakoğlu, Kültür Dairesi’nde emeklilerin yerine uzman istihdamı yapılmamasını eleştirdi.
Kıbrıs Türk Devlet tiyatroları binasının 23 yıl önce yandığını hatırlatan Çolakoğlu, tiyatro binasının yenileneceği vaadinin son kez bir hükümet programında yer almasını diledi.