UBP Genel Başkanı Başbakan İrsen Küçük'ün avukatları, bugün, Yüksek Mahkeme'nin UBP Kurultayı ile ilgili kararının açıklanmasından sonra, mukayyitlik tarafından dağıtılan kısaltılmış hükmün yanıltıcı olduğunu, geçerli olanın mahkemede okunan esas hüküm olduğunu kaydetti. Avukatlar tarafından yapılan yazılı açıklamada kısaltılmış hükme cuma günü itiraz edileceği belirtildi.


Konuya ilişkin yazılı açıklama şöyle:

"Yüksek Mahkememiz, bugün  Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin 3 Ocak 2013 tarihli kararını değiştirerek verilen emirleri iptal etmiştir. Söz konusu karar, saat 10.30’da Yüksek İdare Mahkemesi salonunda okunmuştur. Yüksek Mahkeme, 21 Ekim 2012 tarihli UBP Kurultayı Başkanlık Divanı’nın Sayın İrsen Küçük’ün Genel Başkan seçildiği yolundaki karar ve ilanının UBP Tüzüğünün 28. Maddesine aykırı olduğuna ve dolayısıyla İrsen Küçük’ün Genel Başkan seçilmediğine dair bir 'tespit kararı' vermiştir. Bu tespit kararında, UBP Kurultayı’nın 'II. Turunun 'yapılacağı tarihteki delegelerden oluşan' Kurultay tarafından yapılacağını da karara bağlamıştır.


Yüksek Mahkememiz söz konusu tespit kararında, UBP’nin tüzel kişiliğine, özerkliğine ve içişlerine müdahale edici bir emir vermeyi uygun görmediğini belirtmiş ve aynı başkan adayları arasında II. Tur oylamanın tüzük hükümleri çerçevesinde, Parti yetkili organları tarafından yapılmasını da karara bağlamıştır.  Ancak Alt Mahkeme’nin 10 günlük sürede II. Tur yapılması emrini iptal ettiğinden dolayı, II. Turun ne zaman ve nerede yapılacağı da partinin yetkili organlarına bırakılmıştır.


Yüksek Mahkeme’nin tespit kararının kısaltılmış bir hükmü şeklinde ifade eden 23 Ocak 2013 tarihli bir kısaltılmış hüküm, Yüksek Mahkeme Mukayitliği tarafından mesai bitiminden çok az bir süre önce taraflara verilmiştir. Söz konusu kısaltılmış hükmün yanıltıcı olduğu, peşinen tespit kararı şeklinde düzenlenmediği gibi, Yüksek Mahkeme’nin kararlarının bazı kısımlarını da yansıtmadığı müşahade edilmiştir.


Dolayısıyla, kısaltılmış hükmün düzeltilmesine yönelik itirazımızı  Cuma günü yapacağız. Esas ve asıl olan Yüksek Mahkeme salonunda okunmuş olan gerekçeli metindir. Bu metni de henüz mukayyitlik bize vermiş değildir.


Herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol açmamak için bu açıklamanın yapılması,  Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından uygun görülmüştür."