Pandemi Süreci ve sonrasında KKTC’de sosyoekonomik ve yüksek öğretime bağlı tüm paydaşları ve KKTC halkını ilgilendiren alanlarda alınması gereken önlemler ve kısa, orta, uzun vadede pandemi ve sonrasını kapsayan önerilerden oluşmuş Bilim Kurulu Raporu KUB Yönetim Kurulu adına KUB Başkanı Serhat Akpınar tarafından KKTC Başbakan’ı Ersin Tatar’a sunuldu. Rapor üzerine KUB Yönetim Kurulu ile KKTC Başbakanlık Heyeti arasında istişare edildi.

Kıbrıs Üniversiteler Birliği’nin (KUB) KKTC Başbakanlığı’na gerçekleştirdiği ziyarette, KUB Başkanı ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar,   Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) Genel Sekreteri Bülent Taşel, Uluslararası Final Üniversitesi Akademisyeni, APK Başkanı ve Maliye Eski Bakanı Dr. Birikim Özgür,  Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Mütevelli Heyeti Başkanı Selman Arslanbaş, GAÜ Genel Sekreter Dr. Volkan Güngör, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi,  ARUCAD Sanat ve Tasarım Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Dalkılıç katılım gösterdi.

Ziyarette konuşan Kıbrıs Üniversiteler Birliği Başkanı ve Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, üniversitelerin oldukça yoğun bir mesai harcamakta olduğunu ifade ederek, bilim kurullarının pandemi süreci öncesi ve sonrasındaki her türlü olasılığa karşı 5 ayrı konu başlığında rapor hazırladığını söyledi.
Hazırlanan raporla ilgili heyet üyelerinin Başbakan’a bilgi vereceğini kaydeden Akpınar, yapılan tüm çalışmalara ilişkin hükümetin yanında ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Akpınar, YÖK tarafında geçtiğimiz günlerde alınan kararın KKTC’de uygulanmaması adına yaptığı görüşmeler için Başbakan Tatar’a ayrıca teşekkür ederek, pandemi sonrasında öğrenci akışının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Akpınar, hükümetin; öğrenci akışının doğru sağlanması adına gösterdiği duruş ve desteği de takdirle karşıladıklarını vurgulayarak, bu vizyonla gelecek öğrenim yılının çok daha iyi geçeceğine inandıkları söyledi.

Başbakan Ersin Tatar da önemli bir süreçten geçildiğini ve büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, bu sorunların hep birlikte aşılacağını kaydetti.
Tatar, üniversitelerin ülke ekonomisi ve gelişimine büyük katkısı olan önemli bir sektör olduğunu söyleyerek, bu sektördeki sıkıntıların aşılması için kendilerinin de yapacağı bazı düzenlemeler olduğunu belirtti.

Ziyaretin ardından  Uluslararası Final Üniversitesi  APK Başkanı ve Akademisyeni, Maliye Eski Bakanı Dr. Birikim Özgür;  “Covid19 pandemisi nedeniyle çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bütün dünyada olduğu gibi KKTC’de de ekonomik faaliyetler durduruldu. Bu durum  bütün sektörleri olumsuz yönde etkiledi. Üniversiteler olarak Kıbrıs Üniversiteler Birliği adına bizler de bu sürecin nasıl heba edilemeyeceği, edilmemesi gerektiği noktasında birtakım bilimsel raporlar hazırladık. Bu durum gün sonunda üniversitelerin bilgi üretimi noktasındaki görevlerinden birtanesi. Covid19 pandemisi sonrasında sağlık, iletişim  ve eğitim alanında ne gibi çalışmalar yürütülebilir neler yapılabilir, düne göre yeni normal hayatta çok daha iyi koşullarda gündeme gelebilsin diye çalışmalar düzenledik.  Ekonomi alanında da uzun yıllardan beri devam eden yapısal sorunların ortadan kaldırılabilmesi açısından da bu pandemi ile birlikte gündeme gelen ekonomik alandaki tartışmalarda üniversitelerin görüşmelerini Başbakan Ersin Tatar’a ilettik. Bu çerçevede süreci KUB olarak her zaman yapıcı ve oluşabilecek her durumda katkı koymaya hazır olduğumuzu da belirttik. Umuyoruz ki bu süreci de hükümetin yaptığı danışmalarla üniversitelerin birlikte ortaya çıkardıklarıyla ve dayanışma içerisinde hep birlikte aşarız. Yeni normalin; düne göre yarınlarımızın çok daha iyi olabileceği koşullar için katkılarımızı ortaya koyarız” ifadelerinde bulundu.