Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS),  Kıbrıs’ta vakit kaybedilmeden çözüm için çaba harcanması ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya çözüm yolunda “yardım edilmesi ve destek olunması” gerektiğini vurguladı.

KTOEÖS, ülkede yürütülen siyaset şekli ve uygulamaların Kıbrıs Türk toplumunun varlığına yönelik “ciddi saldırılar” içerdiğini de savunarak, artık Kıbrıs Türk toplumunun iradesine saygı duyulması ve iradesinin geri teslim edilmesi gerektiğini kaydetti.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yazılı açıklamasında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri ile KKTC hükümetlerinin Kıbrıs’ta birlikte yürüttüğünü savunduğu siyasetin iflas ettiği” görüşünü belirtti.

Gökçebel, ülkede yaratıldığını iddia ettiği “küçük bir azınlığın ayrıcalık ve rant elde etmesine dayalı” siyasetin tükenmiş olmasına rağmen devam ettirilmek istendiğini, bu durumun da Kıbrıs Türk toplumunun varlığına yönelik ciddi bir saldırı olduğunu kaydetti. 

Ülkede her alanda rant sistemi kurulduğunu ve kimsenin bu rant sisteminden vazgeçmek istemediğini savunan Gökçebel, tüm bunlarla demokrasinin ve kazanılmış yasal hakların ortadan kaldırılmak istendiğini savundu.

Gökçebel, “Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Kıbrıs sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini ve çözümle birlikte demokratikleşme, hukuk, barış şartlarının oluşacağını varsayan karanlık güçlerin bundan korktuğunu iddia ederek, “Rant sisteminden nemalanan bir avuç kesim Kıbrıs sorununun çözüm momentinden çıkmasının çalışmalarına hız vermiş görünmektedir” görüşünü öne sürdü. 

“İRADE GERİ TESLİM EDİLMELİ”

“Türkiye ve KKTC hükümetlerini Kıbrıs Türk toplumunu yok saymaktan, baskılardan ve dayatmalardan vazgeçmeye” çağıran Gökçebel, şunları dile getirdi:

“Kıbrıs Türk toplumunun yaşayışına, kültürüne, inancına, diline, kimliğine dayatmalardan vazgeçmelidir. Kıbrıs Türk toplumunun kendi kendini yönetme isteğine, ne yama ne rehin olmama iradesine saygı duymalıdır. Vakit kaybedilmeden Kıbrıs’ta çözüm için çaba harcanmalı, Sayın Akıncı’ya bu konuda yardım edilmeli, destek olunmalıdır. Kıbrıs Türk toplumunun iradesi geri teslim edilmelidir.”