Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Vakıf ve kültür varlıklarının restorasyon işlerinin yürütülmesinde KKTC’de yaşayan topluma hiçbir rol verilmediği gerekçesiyle eylem hazırlıklarını başlattığını bildirdi.


KTEZO Başkanı Mahmut Kanber yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve KKTC hükümetleri arasında imzalanan KKTC’de bulunan vakıf kültür varlıklarının restorasyon işlerinin yürütülmesine ilişkin işbirliği protokolünün imzalar atıldıktan sonra bilgilerine geldiğini belirterek, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu eleştirdi.
 
“Bunun (protokolün)  anlamı gayet açıktır. Bu ülkenin mimarı, mühendisi, makinecisi, tesisatçısı, boyacısı – duvarcısı, müteahhidi, taşeronu, esnafı, zanaatkarı ustası iş bilmez, ya da yokturlar. KKTC’deki üretici güçlerle; emek, beceriyle herhangi bir iş yapılamaz, olanı da değersizdir. Yapamazsınız, yönetemezsiniz, hatta öğrenemezsiniz” ifadelerini kullanan Kanber, protokolle yasaların hiçe sayıldığını, yasalarla kurulan odalar, birlikler ve kurumların bay-pas edildiğini ileri sürdü.

İşlerini görmeyen, işlerini, mesleklerini yürütmeyen toplumların işini becerisini, mesleğini dışarıya ihale edenlerin geleceğini olamayacağını kaydeden Kanber,  “Başbakanı bir kez daha attığı imza hususunda düşünmeye, imzasını geri çekmeye davet ederken, her zamanki gibi sorumluluğumuzu yerine getirmek için eylem hazırlıklarını başlattığımızı, duyarlı tüm kesimlerle birlikte çarşamba günü toplumsal taleplerimizle sokakta olacağımızı duyururuz” dedi.