TULGA: “TOPLUMUN DAHA FAZLA KAYBEDECEK VAKTİ YOK”

 Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Anayasa değişikliğinin geciktirilmeden referanduma sunulmasını istedi.

Tulga, “Herkes kendine çeki düzen vermek ve toplumun önünü açacak çalışmalara hız vermek zorundadır. Sizi bilmeyiz ama toplum olarak bizim daha fazla kaybedecek vaktimiz yoktur. Siz değişiklikleri yaparak referanduma sunun, biz toplum olarak neyin bizim için iyi olup olmayacağına oylarımız ile karar vereceğiz. Anayasa ile ilgili referandumda vereceğimiz oylarımız, sizleri o koltuklara yerleştiren oylarımızla aynı değere sahiptir. Bu nedenle en azından bizim önümüzü tıkamayın” dedi.

Hürrem Tulga konuyla ilgili bugün yaptığı yazılı açıklamada, karşılıklı hassasiyetleri de göz önüne alarak oluşturulan değişiklik önerilerinin, birçok alanda toplumun ve sistemin önünü açabilecek niteliğe sahip olduğunu belirten Tulga, toplumun  bazı temsilcilerinin Meclis Genel Kurulu öncesi itirazlar öne sürmesinin “anlaşılır olmadığını” ifade etti.

Açıklamada, şöyle denildi:
“Üzerinde uzlaşıp sonra da geri adım atar görüntüsü vermek hiç şık olmamıştır. Bir partimizin değişiklik çalışmalarına hiç katılmamış olmasını garipsediğimizi özellikle belirtmek isteriz. Anayasa en mükemmel anayasa metni olsa bile aradan geçen 30 yılın getirdiği muazzam toplumsal, hukuki, ekonomik, teknolojik değişimler ve yeni ihtiyaçlara sağlıklı bir çerçeve sunması mümkün olamamaktadır. Bu yönü ile bile değiştirilmesi hatta yeniden yazılması gerekmektedir. Bu gereksinim açıkça ortada iken ve iki dönem önce tonlarca değişiklik önerilerine imza atmışken bu dönemde parti olarak geri durmanın mantıksal bir izahının topluma yapılması gerekmektedir”

Tulga, değişiklik önerileri içinde yığılan mahkeme dosyalarının sonuçlandırılması için, hukuk alanında yapılması önerilen değişikliklerin birçok alandaki tıkanıklıklara çare oluşturma kapasitesi varken geciktirilmesi ya da tümüyle devre dışı bıraktırılmasının “kabul edilemez olduğu” kaydedildi.

“Sistemin birçok alanda çöktüğü ve hızlı, radikal değişikliklerin yapılması gerektiği mesajı çok net  bir biçimde toplum tarafından seçimlerde verilmişti” diyen Tulga, bu değişikliklerin ana çerçevesinin Anayasa olduğunu belirtti.

“Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası”nın meclisten geçmeyi beklediğini belirten Tulga, seçilenlerin buna ayak dirememesi gerektiğini söyledi.

Tulga, “Buna ayak direyenlerin kendi dar kişisel ve zümresel çıkarlar temelinde politika yapmaktan başka bir dertleri olmadığı kanısı geri değiştirilemez biçimde toplumun vicdanına yerleşmekte ve öfke daha da büyümektedir. Toplumun seçimlerde verdiği mesajın alınmamasının sonucu, siyasiler için gelecekte hiç de iyi olmayacaktır” dedi.