KTAMS, SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Sağlık Bakanlığı’nın açtığı münhallerin "Anayasa ve Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’na aykırı olduğu" gerekçesiyle, Sağlık Bakanlığı önünde eylem düzenledi.

KTAMS’tan bir heyet, Sağlık Bakanlığı tarafından “İlk ve Acil Yardım Teknikeri (Paramedik), Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyografer veya Radyoterapi Teknikeri ile Hemodiyaliz Teknikerliği” alanında açıklanan 14 geçici statüdeki münhalin, yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle, Sağlık Bakanlığı önünde pankart açtı; basına açıklamalarda bulundu.

“ANAYASAL SUÇ İŞLENMEKTE”

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan tarafından okunan basın açıklamasında, Anayasa’nın “Devletin genel yönetim ilkelerine göre yürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin gerektirdiği asıl ve sürekli görevler, kamu görevlileri eliyle yürütülür” maddesine rağmen, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, “muhasebe, arşiv, kayıt, eczane gibi görevlerde, asıl ve sürekli kamu hizmetleri, taşeron temizlik şirketi bünyesinde temizlik işi yapmak üzere istihdam edilen kişilere yaptırıldığı ve anayasal suç işlendiği” savunuldu.

Açıklama, Personel Dairesi ve Kamu Hizmeti Komisyonu'na gerekli denetimleri yapması için çağrı da içeriyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından “İlk ve Acil Yardım Teknikeri (Paramedik), Tıbbi Görüntüleme Teknikeri ve Radyografer veya Radyoterapi Teknikeri ile Hemodiyaliz Teknikerliği” alanlarında açıklanan 14 geçici statüdeki münhalin de Anayasa’nın söz konusu maddesine aykırı olduğu savunulan açıklamada; münhallerin, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda yer alan “Bakanlık ve bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında, bu yasadaki istisnalar saklı kalmak koşuluyla yasal kadrosu bulunmadan kamu sağlık çalışanı çalıştırılamaz ve hizmet koşulları belirlenmeyen kadrolara atama yapılamaz” maddesine de aykırı olduğu iddia edildi.

“Devletin en üst makamlarının yasalara aykırı icraat yapmalarının hiçbir geçerli mazereti olamaz” denilen açıklamada, KTAMS’ın hukukun uygulanması için her türlü yola başvuracağı uyarısına da yer verildi.

KAPTAN: “HÜKÜMET BİLEREK HUKUKU AYAKLAR ALTINA ALIYOR”

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan da eylemde yaptığı konuşmada, hükümetin istihdamlar konusunda bilerek hukuku ayaklar altına aldığını iddia etti.

Kaptan, hükümetin, “memur görevi yaptırmak için geçici istihdam yaptığı” iddiasında da bulundu.

“SU HALKIN EGEMENLİĞİDİR, KİMSENİN ELİNE VERİLEMEZ”

Türkiye’den su temin projesine ve yönetimiyle ilgili tartışmalara da değinen Kaptan, “Suyun yönetiminin özele devredilmesine onay vermemiz mümkün değildir” dedi.

Kaptan, su kaynaklarının bir halkın egemenliği anlamı taşıdığını ve kimsenin eline verilmemesi gerektiğini söyledi.








..........