KÖY VE MAHALLE İHTİYAR HEYETLERİ (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI…

TASARIYLA MUHTARLIKLARIN MALİ KATKIYLA İLGİLİ UYGULAMADA YAŞANAN SIKINTILARINA ÇÖZÜM GETİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

TASARIYA GÖRE SEÇİM DÖNEMİ BİTMEDEN MUHTARLIĞIN BOŞALMASI HALİNDE BU GÖREVE İHTİYAR HEYETİ ÜYELERİ ARASINDAN BİRİ VEKALETEN SEÇİLECEK

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün ivediliği alınan “Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı”yla, muhtarların gerek yasayla verilen görevleri yerine getirirken, gerekse hizmetlerini daha iyi yürütebilmeleri amacıyla yapılan mali katkıyla ilgili uygulamada yaşanan sıkıntılarının giderilmesi hedefleniyor.

Tasarı, seçim dönemi bitmeden muhtarlık makamının boşalması halinde, bu göreve ihtiyar heyeti üyeleri arasında birinin seçilmesini de öngörüyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilen “Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı” hakkında Meclis’in bugünkü birleşiminde ivedilik kararı alınarak, tasarının görüşülmek üzere Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi gündemine havale edildiği hatırlatıldı. 

Söz konusu tasarıyla seçim dönemi bitmeden önce muhtarlık makamının boşalması halinde, bu göreve, ihtiyar heyeti üyelerinden birinin seçilmesi ve muhtarlığın vekaleten yürütülmesi kuralının getirilmesinin amaçlandığı kaydedilen bakanlık açıklamasına göre, Seçim ve Halkoylaması Yasası kuralları ile yasanın uyumlaştırılması da amaçlandı. 

ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ İÇİN MAHALLE SAKİNLERİ KÜTÜĞÜ

Açıklamaya göre, tasarı ile getirilmesi öngörülen bir başka değişiklik ise merkezi idarenin daha güncel verilere sahip olabilmesi amacıyla adrese dayalı nüfus kayıt sistemine temel oluşturacak ve mahalle sakinleri kütüğünün oluşmasına veri sağlayacak.

Buna göre, muhtarlarca verilecek tüm belgelerin birer sureti Kaymakamlıklara da ibraz edilerek nüfus, doğum, ölüm, ikamet ve benzeri kayıtların Kaymakamlıklarca da tutulması sağlanacak.