Kovid 19 ile birlikte ekonomik sıkıntıya giren vatandaşın banka borçlarını erteleme sevinci kısa sürdü. Borcunu ertelemek isteyenleri yüklü bir faiz bekliyor!

KIBRIS MANŞET-ÖZEL

Koronovirüs salgını sağlığımızı tehdit ederken cebimizi de ciddi ciddi tehdit etmeye başladı.

Ekonomik hayat neredeyse durdu, özel sektörde tehlike çanları çalarken kamu da da memurlar eksik maaş hesabı yapıyor.

KIBRIS MANŞET’e konuşan ekonomist Mehmet Saydam alınan önlemlerin vatandaşın yararına olmaktan çok uzak olduğunu söyledi.

Özel sektörde işveren çalışanını ödeyemeyecek durumda. Patronlar da çalışan da çaresiz. Ne işveren ne işçi kazanmadan borcunu ödeyecek durumda değil. Değil borç ödemek ekmek derdine düşen insanlarımız var.

Borçlarını maaşlarına göre ayarlayan kamu çalışanları da kredilerini nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

Rahat bir nefes almak için borçlarını öteleme derdine düşen vatandaş Bankalardan gelen olumlu haberler sonrası rahat bir nefes alacağını düşünmüştü. Ancak bankaların kredi borçlarını erteleme şartları arasında faiz kararının da olması vatandaşı strese soktu.

Örneğin borcunu 3 ay ertelemek isteyen bir şahıs Aylık 1000 TL/ ay eşit taksitli ödemesi var ise, 3 aylık öteleme sonrası 3.000 TL değil ekstra faiz ile 3500 TL ödemek zorunda kalacak.

Mahkemelerin kapalı olması dolayısıyla hukuki yoldan da önleri kapalı olan vatandaşlar yetkililerden söz konusu faiz uygulaması konusunda yardım bekliyor.

Öte yandan banka müşterileri bankalarından kredi ertelemesi ile ilgili daha detaylı ve anlaşılır açıklama talebinde bulunuyor.