TATLISU BELEDİYESİ, MAKEDONYA'NIN ÇAYIR VE RADOVİŞ BELEDİYELERİYLE "KARDEŞ BELEDİYE" PROTOKOLÜ İMZALADI

TATLISU BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ ORÇAN: "GAYEMİZ, İKİ DOST VE KARDEŞ ÜLKE MAKEDONYA VE KKTC YEREL YÖNETİMLERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ KURMAKTIR"

Tatlısu Belediyesi, Makedonya'nın Çayır ve Radoviş belediyeleriyle "kardeş belediye" protokolü imzaladı.

Makedonya tarafından tanınmamasına rağmen KKTC ile bu ülkenin yerel yönetimleri arasında kültürel ve sosyal anlamda işbirlikleri kurulmaya başlandı.  Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Çayır ve Radoviş belediyeleri ile "kardeş belediye" protokolü imzalamak üzere bu ülkeye geldi.

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, ziyaret kapsamında Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ile yerel yönetimler arasında iş birliği kurmak amacıyla "kardeş belediye" protokolü imzaladı. Makedonya'nın Radoviş belediyesi ile Tatlısı Belediyesi arasında da aynı şekilde "kardeş belediye" protokolü imzalandı.

Hayri Orçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makedonya'ya Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti'nin daveti üzerine geldiklerini belirterek, bu kapsamda Çayır ve Radaoviş belediyeleri ile protokol imzaladıklarını kaydetti.

"Kardeş belediye" protokolü imzalayarak iki dost ve kardeş ülke olan Makedonya ve KKTC yerel yönetimleri arasında iş birliğini geliştirmek istediklerini belirten Orçan, "Bu kapsamda kültürel, sanatsal ve ekonomik alanda değişik işbirliklerini güçlendirmek, iki ülke insanını yakınlaştırmak istiyoruz.

Böylelikle, buradaki kardeşlerimizle olan bağlarımızı daha da kuvvetlendireceğiz" diye konuştu.

Orçan, protokolün imzalanmasından önce Makedonya Derya Derneği Başkanı Suzan Musli'nin KKTC'yi ziyaret ettiğini ve "kardeş belediye" konusunun gündeme geldiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bizim Eylül ayında düzenlediğimiz uluslararası festivale Çayır Belediye Başkanı'nı davet etmiştik, ancak başkan sağlık sorunları nedeniyle gelemedi, başkan yardımcısı ve belediyeden bazı yetkililer festivale katıldı. Orada ön protokol imzalandı. Daha sonra onların davetiyle biz buraya geldik ve ana protokolü imzaladık."

Makedonya'daki "kardeş belediye" sayısını artırmayı hedeflediklerini de vurgulayan Orçan, "İki ülke arasındaki yerel yönetimler düzeyinde başlayan işbirliklerini iki ülke hükümetleri ve devletleri arasında başlamasını da arzu ediyoruz. Bizim de burada gerek soydaşlarımız gerekse de Müslüman kardeşlerimiz ve diğer dinlere mensup kardeşlerimiz var. İki ülke arasında güzel bir işbirliği kurulabileceğini düşünüyorum. Buradaki idarecilerin buna yatkın olduğunu gördüm. Tek eksik bugüne kadar bir irtibat kurulamamasıydı" dedi.

Kardeş belediye protokollerinin ve işbirliklerinin sadece Makedonya’daki belediyelerle sınırlı olmadığını da vurgulayan Orçan, Moldova’nın Gagavuz Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Komrat ve Azerbaycan’ın Sumgayıt belediyeleriyle de kardeş belediye protokolü imzaladıklarını kaydetti.