Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen, “TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Milli Komisyonları Toplantısı”nda, “Lala Mustafa Paşa’nın Kuran’ı Kerimi”nin,  Türk Dünyası Belgesel Mirası Listesine kayıt edilmesine karar verildi.

Başbakan Yardımcılığı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Eskişehir’de  TÜRKSOY’a üye ülkelerin sahip oldukları ortak kültürel mirası koruyup dünyaya tanıtmak ve UNESCO Milli Komisyonları arasında işbirliği ortamı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıda, KKTC’yi Kültür Dairesi başkanlığında oluşturulan beş kişilik bir heyet temsil etti.

KKTC, ilk kez bu yıl toplantı çerçevesinde düzenlenen dört seminerde birden temsil edildi.

Toplantı kapsamında düzenlenen; “TÜRKSOY Üyesi Ülkeler 1.Eğitim Semineri”nde Talim Terbiye Kurulu Üyesi Salih Sarpten, “6.Somut Olmayan Kültürel Miras Semineri”nde Kültür Dairesi, Folklor Araştırma ve Geliştirme Şubesi’nden Fatoş Giritli, “2. Somut Kültürel ve Doğal Miras Semineri”nde Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten ve “2. Dünya Belleği Semineri”nde de Kültür Dairesi Kütüphaneler ve Yayım Şube Amiri Umure Örs, KKTC’yi temsilen sunum gerçekleştirdi.

KKTC’den halkbilimci Aliye Özsoylu’nun katıldığı, bu yıl ilk kez düzenlenen ve her ülkeden bir gencin katıldığı seminerlerde gençlerin konulara ilişkin bakış açıları ve önerileri konuşuldu.

Toplantı kapsamında “2. Dünya Belleği Semineri” başlığı altında yapılan ve KKTC’yi temsilen Kültür Dairesi Kütüphaneler ve Yayım Şube Amiri Umure Örs’ün sunumunu gerçekleştirdiği, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi koleksiyonunda bulunan “Lala Mustafa Paşa’nın Kuran’ı Kerimi”nin,  Türk Dünyası Belgesel Mirası Listesine kayıt edilmesine karar verildi.