KKTC’de hayırseverlerden toplanan paralarla yapılan külliye, Yavru Vatan’ın içinde bulunduğu acı tabloyu bir kez daha ortaya koydu.  KKTC’de külliyede din eğitimi verebilecek yurttaş bulunamadı. Bunun üzerine Türkiye’ye müracaat edildi ve din öğretmenleri Türkiye’den gönderildi. Bu acı tabloya rağmen, Yavru Vatan’da eski kafalılar halen külliyeye karşı çıkıyor.

KKTC’de yapılan külliyede din eğitimi verebilecek yurttaş bulunamayınca Türkiye’ye müracaat edildi. Din öğretmenleri Türkiye’den gönderildi. Bu acı tabloya rağmen, KKTC'de eski kafalılar halen külliyeye karşı çıkıyor.  AKİT'te yer alan habere göre Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) koolisyonu milletvekillerinin sunduğu önergeyle 23 Şubat’ta kurulan “Haspolat’taki Vakıflar İdaresi’ne ait yaklaşık 200 dönümlük arazinin külliye yapımı için Kıbrıs İlim, Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na (KİSAV) Kiralanmasında Yasal Aykırılık, Usulsüzlük, Eşitsizlik Olup Olmadığı Hakkında Meclis Araştırma Komitesi” çalışmalarını tamamladı. Buna göre komite, ‘arazinin vakfa verilmesinde yasal aykırılık, usulsüzlük eşitsizlik olmadığı’ sonucuna vardı.


‘KİSAV’ KOMİTEDEN GEÇTİ

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde Haspolat’taki 200 dönüm arazinin Kıbrıs İlim, Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na (KİSAV) verilmesinde yasal aykırılık, usulsüzlük ve eşitsizlik olup olmadığını araştırmak için kurulan komite çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı ve oyçokluğuyla söz konusu “arazinin vakfa verilmesinde yasal aykırılık, usulsüzlük eşitsizlik olmadığı” sonucuna vardı.


DİN EĞİTİMİ VERECEK KİMSE YOK

Başsavcılık’tan alınan görüş doğrultusunda, ülkede İlahiyat Koleji açılmasında yasal engel olmadığı; Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Yasası’na göre de İlahiyat Koleji’nin açılmasının uygun bulunduğu ifade edilen raporda, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda din eğitimi veren görevlilerin Türkiye’den geldiği; bu eğitimi verebilecek KKTC yurttaşlarının olmadığı ve İlahiyat Koleji’yle yeni istihdam olanakları da sağlanacağı belirtildi.

 

“TEK FARK ARAPÇA VE KUR’AN,  YASAL AYKIRILIK YOK”

 

İlahiyat Koleji’nde verilen eğitimin diğer kolejlerin müfredatından tek farkının Arapça ve Kur’an dersleri olduğu kaydedilen raporda, “Komitemiz Bakanlar Kurulu kararıyla Vakıflar İdaresi’ne ait Haspolat bölgesindeki arazinin KİSAV’a verilmesinde yasal aykırılık, usulsüzlük, eşitsizlik olmadığı sonucuna oyçokluğuyla varmıştır” denildi.


İÇİNDE HER ŞEY MEVCUT


Komite Başkanı Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, komitenin son toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili vakıf arazisinin kira sözleşmesinin incelendiğini ve Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nden aldıkları bilgi ve belgeler ışığında tespitlerde bulunduklarını, KİSAV’a kiralanan Haspolat’taki 200 dönüm, 76 evlek arazinin 30 yıllığına, 100 TL karşılığında kiralandığını saptadıklarını anlattı.


AKİT