MELEK YATIRIMCILAR AĞI KURULUŞ VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

EKONOMİ BAKANI ATUN: “GİRİŞİMCİLERE BİR BUÇUK MİLYON TL HİBE VERECEĞİZ”

KKTC Melek Yatırımcılar Ağı kuruluyor. Avrupa ve dünyada da bulunan, yatırımcı ve girişimcileri bir çatı altında toplayan Melek Yatırımcılar Ağı’nın, KKTC’de kuruluş ve bilgilendirme toplantısı bugün Lefkoşa’da yapıldı.

Toplantıya katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Melek Yatırımcılar Ağı’nın ülkedeki girişimciler ve yatırımcılar için önemli bir adım olacağını ifade ederek, hükümet olarak ülkedeki girişimcilere bir buçuk milyon TL hibe programı açıklayacaklarını söyledi. 

Lefkoşa’da Merit Otel’de yer alan toplantıya, iş adamları ve yatırımcılar katılırken, Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği Başkanı, merkezi Brüksel'de bulunan EBAN (Avrupa Melek Yatırım Ağı) Yönetim Kurulu üyesi ve WBAA’da (Dünya Melek Yatırımcılar Birliği) Türkiye'yi temsil eden Baybars Altuntaş da katıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, girişimciliğin ekonomiye büyük katkıları olduğuna işaret ederek, ekonomilerin girişimcilerin liderliğinde kalkınılabileceğine vurgu yaptı.

Atun, girişimcilik için fikre ihtiyaç duyulduğunu, fikrin de geçerliliği olmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, fikir olduktan sonra finansmana ulaşmanın kolay olduğunu, hükümet olarak bu konuda çeşitli girişimcilik destekleri sunduklarını kaydetti.

Bu çerçevede yaptıkları esnafa yönelik kredi paketlerini anımsatan Atun, eleştiriler alan son esnaf paketinin 15 gün gibi bir sürede 886 işletmeye verilerek kapandığını, bunun da paketin ne kadar doğru, yerinde ve başarılı olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

Hükümetin uyguladığı hibe programlarına da değinen Atun, hibe programını ilk olarak sanayi sektörüne uyguladıklarını, ardından tarım ve turizm için yaptıklarını, şimdi de girişimcilere bir buçuk milyon TL hibe vereceklerini ifade ederek, bu programdan 40 kadar girişimcinin faydalanmasını beklediklerini söyledi.

Sunat Atun, girişimcinin ihtiyaca göre bir fikir oluşturması durumunda başarının kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, 2013 yılında İş Geliştirme Merkezi kuracaklarını da dile getirdi.

Atun, “girişimciler için önemli bir adım” olarak nitelediği ağın hayırlı olmasını temenni etti.

Ağın KKTC’de kurulması için ön ayak olan işadamı Ali Özmen Safa da, girişimciyle yatırımcıların ülke için önemine vurgu yaparak, girişimcilik yapılması halinde ülkedeki bazı sektörlerin ve özellikle inşaat sektörünün yeniden canlanacağına işaret etti.

Safa, KKTC’nin ambargo ve izolasyonları 2004 yılında Annan Planı’nın da etkisiyle bir araya gelerek aştığını, ülkede inşaat sektörünün patlama yaptığını ve çok iyi satış rakamlarına ulaşıldığını anlatarak, paranın değil yatırımın önemli olduğunu kaydetti.

Paranın yatırımı mutlaka bulduğunu, burada da girişimciliğin önemli olduğunu dile getiren Safa, yatırımda birlik ve beraberlik zamanının geldiğini belirterek, bu ağın ülke için önemli olacağına inanç belirtti.

Girişim uzmanı Baybars Altuntaş da, bu ağın Kıbrıs’ta ilk olarak KKTC’de kurulmasının, Avrupa ve dünya yatırımcılar ağlarına üyelik bakımından önemli olduğuna işaret ederek, bu ağın Güney’de olmadığını, konuyla ilgili EBAN’da yaptığı görüşmelerde de KKTC’de kurulacak ağın üyeliği için bir problem yaşanmayacağını gördüğünü kaydetti.

Altuntaş, bu konuda KKTC’ye desteklerinin süreceğini ifade ederek, katılımcılara konu hakkında bilgiler verdi.

(EMR/HÖ)      FOTOĞRAFLI