Gazeteci Levent Özadam ülke gündeminde yaşananları değerlendirdi. ADA TV’de yayımlanan Erçin Şahmaranmoderatörlüğündeki Gündeme Bakış Programı’na konuk olan Özadam, geçmişten günümüze ülkede yaşananları masaya yatırdı. Kudret Özersay’ın müzakereler konusunda oldukça derin bir bilgi birikimi olduğunun altını çizen Özadam, muhalefet yaparak kısır çekişmelere girmek yerine yapıcı destek sergilemenin müzakere sürecine olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Ülkemizin, Güney ile Türkiye ekonomisi arasında kalmış ekonomi parçacıklarını taşıdığını da söyleyen Özadam, “üzülerek söylüyorum ki kıytırık bir devletiz” ifadesini kullandı. Özadam programda şu ifadelere yer verdi: 

‘GÜZELİM ŞİRKET BATIRILDI’ 

“Bu devletin bütçesinin yüzde 85’i emekli maaşına gidiyorsa burada bir sakatlık var demektir. Kendi ayakları üzerinde duran bir devlet istiyorsak bütçeye bakmak gerekiyor. Bir devletin bütçesinin yüzde 85’i kamu çalışanlarına gitmez. Geçmişten bugüne yanlış politikalar, makamda kalmak için istihdamlar. Eskiden ilanlar verilirdi. Münhal ilanları. Hiç son zamanlarda gördünüz mü münhal? Tamamen geçici, sözleşmeli alınıyor. Kim alıyor? Kendi partilerine yakın olanlar alıyor. Bunların hepsi siyasi rantları devam ettirebilmek için koruyabilmek için. Kıbrıs Türk Hava Yolları neden battı? Hava Sen, sendikanın yayın ortasında bir plandan bahsetmişti. Adamlar da beni Rum yerine koyuyorsun diyerek çekti gitti. Biraz da kendimizde arayalım sorunu. Şimdi bazı bakanlar, yetkililer yeni hava yolu şirketini çok yakında kuracağız diyorlar. Güzelim şirket batırıldı şimdi buna kim inanır? Siyasi rant uğruna batırıldı. Bundan sonra yeniden kurulsa bile eskisi gibi olmaz. 

‘İNSANLAR GÜNEYDEKİ MANAVLARA GİDİYOR’ 

İnsanlar manava bile Rum tarafına gidiyor. İnsanlar haklı. Kanser olmak istemiyorlar. Dünya sıralamasında kanserde dünya birincisiyiz. İki tane santrale bir filtre taktıramadılar. Bilmem ne gıda yasası, tırlar geliyor Türkiye’den arkadaki kasalar sadece denetleniyor. İçeri giremiyorsun çünkü devlet öyle istiyor, yasa istiyor. Zaten içeri girip denetleyecek adam yok. Haftasonu tırlar oluyor. Burada esnaf işadamı bu şekilde ağlıyor. Çoğu akıllı işadamı da, özellikle yatırımcılar Türkiye’de şirketler kurarak günü gününe teşviklerini alıyorlar. Kıytırık bir devletiz. Güney ile Türkiye ekonomisi arasında sıkıştırılmış bir ekonominin parçacıklarını taşıyoruz. Bunu üzülerek söylüyorum. Sağlıkta devrim yarattı Türkiye. Eskiden devlet hastanelerine girilmezdi. İnsanlığa sığmayacak görüntüler vardı. Şimdi gidiyorsunuz devlet hastaneleri pırıl pırıl hepsi. Geçtiğimiz günlerde ülkemizdeki hastanelerde de randevu sistemine geçildi. Bu olması gerekendi. Önceden hastalar için tam bir kabustu. İnsanlar numara alamadan evlerine dönüyorlardı. 
**** 

‘ÖZERSAY OLDUKÇA DENEYİMLİ’ 

Derviş Eroğlu’nun müzakereler konusunda güçlü bir ekibi var. Ancak müzakerecilik önemi çok önemli. Egemenlik konusunda Osman Ertuğ’un Özdil Nami ile bir çatışma içerisinde olduğunu biliyorum. Ertuğ’un sağlık sorunlarını ileri sürerek müzakerecilik görevini sürdürmek istememesi egemenlik konusunda sürtüşmelerin yaşandığı yönünde duyumlar var. Özersay, Kıbrıs konusunda çok deneyimlidir. Bilgi birikimi oldukça fazla. Biz toplum olarak hemen muhalefete başlıyoruz. Göreve gelene destek olmaktan köstek olmaya gidiyoruz. Bit yeniği arama özelliğimiz var. Eleştiriler var. Yaklaşan seçimler nedeniyle Özersay’ın destek amacıyla saraya döndüğünü söyleyenler var. Bunlar sonu olmayan tartışmalar. Kısır çekişmeler. Kıbrıs sorununda insanlar inancını neredeyse yitirmişti. Kıbrıs’ta bir çözüm Türk ve Rum tarafının değil bir çok uluslararası ülkenin de öneminde.” 



STARKIBRIS