Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan bir rapor, Kıbrıs üzerinde iki farklı hava kontrol kulesi olmasını ‘Kaza yaşanma riski çok yüksek’ uyarısıyla duyurdu. Raporda, bugüne kadar sürekli facianın eşiğinden dönülmesi ve bunların kamuoyuna duyurulmaması eleştirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum Kesimi’nin birbiriyle iletişime geçmeyen ayrı hava trafik kontrolleri olmasının uçuşları tehdit ettiği hazırlanan bir raporla ortaya çıktı. AP Haber Ajansı’nın elde ettiği raporda, telsiz konuşmalarını duyan fakat birbirleriyle iletişime geçmeyen iki kontrol kulesinin uçaklara eksik bilgi verdiği ve pilotları yanlış yönlendirdiği açıklandı. Avrupa Komisyonu yayınladığı raporda Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin tehlikenin farkında olduğu ama kazaların son anda engellenmesinin kamuoyuna duyurulmadığı, sadece belli kesimlerin yaşananlardan haberi olduğu belirtildi. Raporda, her gün Kıbrıs üzerinden uçan yüzlerce uçağın büyük tehlike atlattığı belirtilirken ‘Şu anda bu vaziyette, bölgede kaza yaşanma riski çok yüksek’ uyarısı yer aldı. 

Risk büyük!

Rum ve Türk hava kontrollerinin pilotları şaşırttığına dikkat çekildi. Türk kesiminin 1977 yılından beri uçuşları yönlendirmesine rağmen Uluslararası Havacılık Otoritesi, Lefkoşa’nın Rum Kesimi’nde yer alan kuleyi tanıyor. Dışişleri’nde görev yapan Ayda Soylu ‘Evet uçuşları tehdit eden bir durum olduğu ortada ama kimse herhangi bir kazaya sebep olmasına izin vermiyor’ dedi. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün sözcüsü Denis Chagnon da ‘Bu rapor, kurumun düşüncesi değildir. Ama iki farklı kuleden bilgi almanın uçakların güvenliğine olumsuz etki edebileceği bir gerçek’ dedi. Havacılık uzmanları benzer durumun Tayvan ve Çin arasında da yaşandığına dikkat çekti. Kıbrıs üzerinden günde yaklaşık 850 uçak geçtiği açıklanırken, tatil dönemlerinde bu rakamın 1000’e çıktığı bildirildi. 

İngiliz ve Mısır uçağı kafa kafaya çarpışıyordu

12 Haziran 2011: Amsterdam’dan Kıbrıs’ın Baf kentine uçan Transavia’ya ait Boeing 737-800 uçak, 11 bin 890 metre yükseklikteyken, Ercan Havalimanı’ndan gelen uyarı üzerine alçalmaya başladı. Pilotlar Rum Kesimi’ne de bilgi verdi. Bunun üzerine Rum kontrolörler aynı hava koridorunda Ruslara ait bir Boeing 737-800’ün karşı yönde uçmaya başladığını söyleyerek, alçalmayı iptal etti.

7 NİSAN 2011: Beyrut’tan kalkan Air France 777 uçağı Türk kontrolörlerin uyarısıyla 5 bin 790 metre alçalarak Roma’dan kalkan bir askeri nakliye uçağıyla aynı koridora girdi. Yine Rumların uyarısıyla alçalmayı durduran uçakla nakliye uçağı 305 metre farkla geçti.

22 KASIM 2008: İngiltere Manchester’den kalkan Monarch Airlines’a ait yolcu uçağı KKTC hava trafik kontrolörünün uyarıları doğrultusunda hareket edince Mısır’a ait bir kargo uçağıyla burun buruna geldi. Antalya’nın 60 mil güneyinde gerçekleşen olayda yolcu uçağına alçalması söylendi. Uçak alçalmaya başlayınca 610 metre alçaktan seyreden kargo uçağının rotasına girdi. Uçakların hareketini izleyen Rum trafik kontrolörü, durumu fark edip, yolcu uçağını alçalmayı durdurması yönünde uyardı. Birbirlerine birkaç yüz metre yaklaşan uçaklar aynı şekilde devam etseydi 30 saniye sonra kaza gerçekleşecekti.

25 NİSAN 2006: 10 bin 670 metre yükseklikte seyreden bir uçak, çarpışma önleme sisteminin uyarısıyla karşı yönden gelen uçağı fark etti ve yükselerek kazayı önledi.

İki devlet iki ayrı kule!

Kuzey Kıbrıs Türk kesimi ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde iki ayrı havalimanı var. Her iki havalimanındaki kule birbirini tanımadığı için tehlikeye davetiye çıkarıyor.

Kaynak/Vatan