Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika’dan 28 ülkenin 200’ün üzerinde sivil toplum örgütü temsilcisinin katıldığı, “The power of one” (geçiş periyotlarında sosyal değişimle ilgili deneyim paylaşım) konferansı bugün başladı.

İki toplumlu sivil toplum örgütü ağı “Peace It Together” tarafından organize edilen ve  3 gün sürecek konferans, ara bölgede, Ledra  Palace Oteli yakınlarındaki Chateau Status restoranda yer alıyor.

Konferansın açılışına Amerika Birleşik Devletleri Lefkoşa Büyükelçisi John M. Koening ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de katılarak, birer konuşma yaptı.

UNDP, USAID, CYINDEP, EU, Friedrich Ebert Stiftung ve World Vision’ın katkı koyduğu “The Power of One” isimli konferansta, geçiş dönemi yaşanan ülkelerde sosyal değişimi sağlayacak fikirlerin paylaşımı ve geliştirilmesini sağlamak hedefleniyor.

BUTTENHEIM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, konferansın zamanlaması ve içeriğinin çok isabetli olduğunu belirterek, “Siz, bizim (Birleşmiş Milletlerin) gündemdeki gelişmelere daha gazla ilgili göstermemize yardımcı oluyorsunuz” dedi.

Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (UNFCYP), Birleşmiş Milletler’in en eski operasyonlardan biri olduğuna işaret eden Butteneheim, “UNFCYP, bu güzel adayı bölen unutulmuş çatışmanın bir hatırlatıcısıdır... Kıbrıs sorunu, Kıbrıslılar için olmasa da, uluslararası toplumun önceliğinde de yer almıyor” dedi.

Buttenheim, Kıbrıs’taki sivil toplumun önündeki en büyük zorluğun, karar verme sürecine girmesi ve sesini duyurması olduğuna işaret ederek, bu durumun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından temmuz ayında dile getirildiğini ifade etti.

KOENING

Amerika Birleşik Devletleri Lefkoşa Büyükelçisi John M. Koening de konuşmasında, “Peace It Together”ın adada uzlaşı için verdiği mücadelenin önemine vurgu yaparak, “Sivil Toplum Örgütlerinin, geçiş yaşanan bu bölgede, olumlu bir değişimin parçası olmalarını ve sesini duyurmalarını sağlamak, hepimizin karşı karşıya kaldığı bir zorluktur”  dedi.

Koening, “Kıbrıs bugün bize sosyal değişim sürecinde önemli rol oynayabilecek iyi fikirlerin paylaşımı için mekan sunuyor” şeklinde devam etti.

KANOL

“Peace It Together” ağı temsilcilerinden, The Management Center Direktörü Bülent Kanol ise konferansın, sadece Doğu Avrupa değil, değişim içerisinde olan tüm toplumlar adına tarihi bir olay olduğunu söyledi.

Bülent Kanol, “Vizyon ve stratejik yön olmadan geçiş sürecinin ne kadar zor ve acı verici olabileceğini görmek için sadece etrafımıza bakmamız yeterlidir, sivil toplumun dikkat ve özenle geliştirmesi gerektiği şey  işte bu vizyon ve stratejik yöndür” dedi.

DİĞER KONUŞMALAR

Belçika’daki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ofisi Direktörü Antonio Vigilante ise toplumlar arası köprü inşa etmenin, kabullenme, karşı tarafı anlama, farklıkları kabullenme, kültürel farklıkları ve birlikte yaşamayı kabullenme anlamına geldiğini söyledi. Vigilante, “Bu konferans sadece iyi bir fikir değil, yeni bir başlangıç da olabilir” dedi.

Amerika Birleşik Devleti Uluslararası Kalkınma Ajansı Orta Doğu Program Direktörü Jim Harmon, Doğu Avrupa ülkelerinin demokrasiye geçişte belli bir yol aldığını belirtti. Harmon, “Konferans, Doğu Avrupa’dan ve Ortadoğu’dan insanların demokrasiye geçişi tartışması için çök önemli bir fırsattır” şeklinde devam etti.

Ada Geneli Sivil Toplum Örgütü Gelişme Platformu Proje Direktörü Kerstin Witting, sosyal değişimi sağlamak için birlikte hareket etmek gerektiğini söyledi.