YOLCULAR İÇİN BÜYÜK RİSK… Kıbrıs sorununun çözümsüz kalması nedeniyle havada oluşan risklere karşı uzmanlar, çözüm üretmeye çalışıyor. Ercan Havaalanı’nın resmi olarak tanınmaması nedeniyle uçaklara sağladığı bilgi servisi, güneyin sağladığıyla çakışıyor. Bu da yolcular için büyük risk oluşturuyor. Uluslararası havacılık uzmanları, güney ve kuzeydeki kuleler arasındaki koordinasyonun Ankara üzerinden çözülebileceğini belirtirken, Sivil Havacılık Dairesi Başkanı Topaloğlu, sorunun siyasi değil teknik olduğunu belirterek uzlaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

Uluslararası Pilot Dernekleri Federasyonu (IFALPA), havayolları pilotlarına gönderdiği son bültende, Kıbrıs’taki siyasi durum nedeniyle Lefkoşa FIR (Uçuş Bilgi Bölgesi) hattında uçuş güvenliği açısından koordinasyondan yoksun ve potansiyel olarak zıt iki hava trafik servisine dikkat çekti.
Uçuş Güvenliği Vakfı’nın yayınladığı habere göre, uçuş ekiplerini Lefkoşa FIR hattındaki kendine özgü riskleri hatırlatırken, özellikle ada üzerinde hangi bölge kontrol merkezinin yetkili olduğuna dair muhtemel kafa karışıklıklarını hatırlattı.
Küresel havacılık kuruluşlarının, iletişimin nasıl sağlanacağı konusundaki önerilerini dikkate almaları konusunda pilotları uyaran IFALPA, bu tavsiyelerin, birbirleriyle iletişim halinde olmayan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kontrol kulelerinin uçaklara bilgi sağlamaları çerçevesinde dikkate alınması gerektiğini belirtti.

ICAO: Tek yetkili Kıbrıslı Rumlar
Uluslararası Havacılık Kurumu (ICAO) sadece Güney Kıbrıs’ı resmi olarak tanırken, uçuş bilgisi sağlama konusunda tek yetkili olarak Kıbrıslı Rumları görüyor. 1977’den sonra Kıbrıslı Türkler de kendi hava ulaşım sistemi üzerinde yetki iddia ederken, bunu sadece Ercan Havaalanı ile Türkiye arasındaki uçuşlar için uygulayabiliyor.
Lefkoşa FIR hattının kuzeyi ile Ankara FIR hattı arasındaki bölgeyi, Ercan Havaalanı’ndaki sorunlar nedeniyle “kritik bir şekilde yetersiz” olarak nitelendiren IFALPA, özellikle uçakların yüksekliklerinin tayini sırasında iki ayrı kontrol kulesi olmasının sıkıntı yarattığını belirtildi.

Soruna çözüm bulunamıyor
Son çıkarılan bültende, sorunun sürdüğüne dikkat çeken IFALPA, ICAO’nun çabalarına rağmen adadaki iki ayrı havacılık kurumu arasında bir çözüm bulunamadığı belirtilirken, IFALPA Başkanı Carlos Limon sorunun siyasi olduğunu ancak uçuş güvenliği söz konusu olduğu için mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.
IFALPA’nın, bölgeyi kullanan pilotlara, Ercan’dan gelen bilgileri izlemelerini ancak kontrol kulesinden gelen talimatları kibarca göz ardı etmeleri istendi.
Uçuş Güvenliği Vakfı CEO’su William Voss, “Pilotlar Ankara hava kontrol merkezinden Ercan hava kontrol merkezine bağlanıyorlar. Bu da oldukça büyük kafa karışıklığı yaratıyor. Bu bölge, dünyadaki bir avuç tartışmalı hava sahasından biri” dedi.
Tartışmalı hava sahasının varlığı, daha güvenli uçuş sağlanması amacıyla bölgesel uyumlaştırmayı zorlaştırdığı ifade edildi.

Çabalar sonuçsuz kaldı
Avrupalı kurumların, Kıbrıs adası üzerindeki uçuşları daha güvenli hale getirebilmek için ortaya koyduğu çabalar bu güne kadar sonuçsuz kalırken, Voss, politikacıların uçuş güvenliği konusunu öncelik haline getirmeleri durumunda telekomünikasyondaki gelişmelere bağlı olarak adadaki siyasi ortamı provoke etmeden risklerin bir nebze olsun azaltılabileceği kaydedildi.
Voss, “Bu konudaki çözümlerde biri de tüm kontrolörlerin, tüm uçakları radarlarında görmesi olabilir” diye konuştu.

Ercan’ın resmi kodu yok
Ancak engellerden biri de Ercan Havaalanı’nın resmi bir tanımlayıcı kodu olmaması. Bunun da küresel olarak uçuş bilgilerinin paylaşıldığı ağla giremeyen Ercan ile ilgili uçuş planlarının değiş-tokuş edilmesini olanaksız hale getiriyor.
Voss, Ercan’ın başka bir noktaya bağlanabilmesi için ICAO tarafından resmi bir tanımlama kodu tahsis edilmesi gerektiğini, bunun da tanınmamış bir tesisin yasallaşması anlamına geleceğini kaydetti.
Voss, alternatif olarak Ercan ile ilgili uçuş planlarının Ankara üzerinden paylaşılabileceğini ifade ederken, Ercan ile Ankara arasındaki bilgi bağlantısından Eurocontrol’un da yararlanabileceği, buradan da Lefkoşa Havacılık Kontrol Merkezi’ne bilgi geçilebileceğini kaydetti.

Topaloğlu: Sorun siyasi değil, teknik
Sivil Havacılık Dairesi Başkanı Hasan Topaloğlu, Ercan hava sahasından günde 600 civarında uçak geçerken, bu trafiği gelecek yıllarda artacağını belirtti.
Konuyla ilgili esas sorunun, Lefkoşa kontrolün, Kuzey Kıbrıs üzerinden geçen uçaklarla bağlantı kurup onlara Ercan kontrol kulesini dikkate almamalarını söylemesi olduğunu anlatan Topaloğlu, bu durumun uçuş güvenliği açısından sakıncalı olduğunu söyledi.
“Lefkoşa kontrolün, Ercan kontrol ile işbirliğine girmeyi reddetmesi nedeniyle uçuş güvenliğini artırmak için gösterdiğimiz çabalara sekte vuruluyor” diyen Topaloğlu, bu yüzden bazı uçakların risk almamak için bölgenin etrafından dolaştığını kaydetti.
Topaloğlu, sorunun siyasi değil, teknik bir sorun olduğunu, çözüm için adadaki tarafların yakın işbirliği içerisine girmesi gerektiğini anlatarak Kıbrıs Türk tarafının, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmaya hazır olduğunu söyledi.

Kıbrıs