Kıbrıs'lı Türk tarihçi Prof. Dr. Salahi Sonyel vefat etti.

Uzun yıllar İngiltere’de yaşamını sürdüren Sonyel’in cenazesi Brookwood’daki Brookwood Cementry’de toprağa verildi
Öte yandan İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu da, Prof. Dr. Salahi Sonyel’in vefatı nedeniyle yayınladığı mesajda, yaşamını Türkiye ve Kıbrıs’ın gerçeklerini ortaya çıkarmak için adamış, yazdığı kitaplarla, verdiği konferanslarla herkesin aydınlanmasına çalışmış bir bilim insanının kaybedilmesinden dolayı duyulan üzüntü vurgulandı. Federasyonun mesajında, ailesi ve Türk toplumuna başsağlığı da dilendi.

ATATÜRK ÜSTÜN HİZMET MADALYASI SAHİBİ
Kıbrıs’ta 1932 yılında doğan Salahi Sonyel, İngiliz Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1957 yılına kadar Ada’daki İngiliz kuruluşlarda çalıştı. Aynı yıl Kuzey İrlanda’da Belfast’taki Queen’s Üniversitesi’nden kazandığı burs ile çalışmalarını Britanya’da sürdüren Sonyel, burada siyasal bilimler, ekonomi ve eğitim konularında eğitim aldı. Birbeck College’da siyaset ve diplomasi tarihi üzerine çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Sonyel Londra Üniversitesi’nde doktora yaptı.
Sonyel’in iki ciltlik Türk Kurtuluş Savaşı, Azınlıklar ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Parçalanışı, Büyük Savaş ve Anadolu Trajedisi, Türkiye’nin Bağımsızlık Mücadelesi ve Ermeniler ile Büyük Türk Atatürk, son olarak da Kaygılı Yıllar adlı kitapları bulunmaktadır.
Prof. Dr. Salahi Sonyel, Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olup, Türk tarihine yaptığı hizmetler nedeniyle Atatürk Üstün Hizmet Madalyası’na sahip.