Bafra’da denizden su arıtan Tahal isimli özel şirketin, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK) 3 milyon 600 bin TL’lik borcu nedeniyle elektriği kesildi. Buna tepki gösteren Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Teknecik Elektrik Santrali’nin KIB-TEK’e ait su kuyularını mühürledi. 


  İki tarafın zıtlaşması nedeniyle, Kuzey Kıbrıs’ın tamamını karanlıkta bırakabilecek bir aşamaya gelindi. Tarafların uzlaşamaması halinde ülke geneli pazartesinden itibaren karanlıkta kalacak.

KIB-TEK artık 


borcu olanlara kesiyor 

   KIB-TEK geçtiğimiz hafta elektrik borcunu ödemeyen kurum ve kişilerin elektriğini kesmeye başladı. Bu çerçevede KIB-TEK, Bafra’da faaliyet gösteren,

denizden su arıtan ve arıttığı suyla Artemis Otel ve çevre köylere su sağlayan Tahal Şirketi’nin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı adına olan elektriğini kesti.

Bakanlık elektriğin bağlanması istedi, ancak bu talimat yerine getirilmedi, elektrik bağlanmadı. Bunun üzerine bakanlık tarafından Teknecik’in su ihtiyacını sağlayan kuyular mühürlendi.

 
 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci, elektriğin bağlandığını, su kuyularına su verildiğini söyledi. Deveci, bir iletişimsizlik yaşanmış olabileceğini ancak sorunun giderildiğini kaydetti. 


   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası  (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer ise müsteşarın verdiği bilgiyi doğrulamadı. Cesurer, şirketin borcunu ödemediği takdirde elektrik bağlanmayacağını, Teknecik’e ait su kuyularına da su verilmediğini söyledi.

Çağlayan Cesurer, sorunun devam ettiğini, müsteşarın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

“ Sayaç neden bakanlık adına?”

   EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, KIB-TEK’in borcu olan kurumların elektriğini kesmeye başladığını, bu çerçevede Bafra’da bulunan Tahal isimli özel bir şirkete ait deniz suyu arıtma tesisinin elektriğinin de kesildiğini kaydetti. 


   Cesurer, tesisin elektrik sayacının Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı adına olduğunu söyleyerek, özel şirketin kuruma 3 milyon 600 bin TL borcu bulunduğunu belirtti. 


   Özel şirketin elektrik faturasının Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı adına çıktığını söyleyen Cesurer, “Bakanlık neden şirketin elektriğini şirket yetkililerinin üzerine çevirmiyor? Neden bu şirkete ayrıcalık yapılıyor. Bu anlaşılır bir durum değildir” dedi. 


   Çağlayan Cesurer, elektriğin kesilmesinden sonra, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Teknecik’in su ihtiyacını karşılayan kuyuları devre dışı bıraktığını ifade etti. 


   Teknecik’e su sağlayan kuyuların iki günden beri devre dışı olduğunu söyleyen Cesurer, “Bu şekilde devam ederse iki gün içinde, stoklar tükenir. Eğer bir sorun yaşanırsa ve soğutma yapılamazsa santrali tamamen kaybedebiliriz” dedi. 


   Cesurer, pazartesi günden itibaren Teknecik’in elektrik üretemez duruma geleceğini vurguladı.

“Su kuyuları, KIB-TEK’e ait”

   Çağlayan Cesurer, Teknecik Elektrik Santrali’ne ait su kuyularının tüm maliyetini KIB-TEK’in karşıladığını, boruların kurum tarafından döşendiğini söyledi. 
   Bakanlığın KIB-TEK’e ait kuyulara müdahale etme yetkisi olmadığını belirten Cesurer, “Ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Eğer santrale su verilemezse, pazartesi tüm ülke karanlıkta kalacak” dedi. 
   Su kuyularından elde edilen suyun Çatalköy’e de verildiğini söyleyen Cesurer, “KIB-TEK kendi imkanlarıyla bu su kuyularını kullanıma soktu. Fazla gelen su, Su İşleri Dairesi aracılığıyla köylere de verildi. Şimdi KIB-TEK’in bu iyi niyeti suiistimal ediyorlar” diye konuştu.