Başbakan İrsen Küçük, elektriğe zam yapılacağına ilişkin haberler üzerine yaptığı açıklamada “Gündemimizde böyle bir şey yok” dedi. Küçük, elektrik konusunda Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz gün aldığı kararın, bütçede devlet dairelerinin elektrik kullanım tarifelerinde bir düşüş yapılması şeklinde olduğunu söyledi. Küçük, devlet daireleri için daha önce yüksek tarife uygulandığını ve alınan yeni kararla bunun düzeltildiğini kaydetti.
   Başbakan Küçük, bayram öncesi ve sonrasında elektrik ücretlerine zam yapılmayacağını açıklarken, elektrik kurumu ile yakından ilgili bir yetkili “Devletin tarifesi aşağıya çekilince portaya çıkacak zararı bir şekilde telafi etmek gerekiyor” dedi. Yetkili, KIBRIS’a yaptığı açıklamada “Elektrik Kurumu yönetimi yeni tarifesini hazırlayıp Bakanlar Kurulu’na sundu. Bu tarife onaylanmazsa, ortaya çıkacak zarar kurumu daha da zora sokar” dedi. Yetkili, elektrik ücretlerine ortalama yüzde 8 oranında bir zam gerekeceğini sözlerine ekledi.

Sendika maliyet hesaplaması yapıyor

   El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Kasım 2011’de yapılan maliyet hesaplamalarında, o dönemde 65 kuruşa mal olan elektriğin, 45 kuruşta tutulup, arada kalan farkı da devletin ödeyeceği sözüyle 70 kuruş kararı alındığını anımsattı.
   Cesurer, o dönemde, KIB-TEK’in 126 milyon TL görev zararına uğratıldığını belirterek, devletin daha fazla ödeme yapacağı taahhüdünü yerine getirmediğini söyledi.
   Cesurer, yeni yapılan düzenlemeyle devletin Kıb-Tek’e ait biriken borçlarını ödemediğini söyledi.
   Çözüm önerileri olduğunu ancak yerine getirilmediğini ifade eden Cesurer, geri dönüşlerin bir iki daire dışında olmadığını belirtti.
   Cesurer, ödenmeyen enerjilerin bedelini halkın sürekli ödemek zorunda kalacağı uyarısında bulundu. Hesap yapılmadan atılan adımların kısa sürede karanlık olarak halka döneceğini kaydetti..
   Cesurer, “Üretilen enerji birilerine bedava verilirse, günün sonunda karanlık olarak topluma yansıyacak” dedi.
  
Kalyoncu:Alacak 605 milyon TL’yi aştı

   El-Sen eski Başkanı Tuluy Kalyoncu, devlet dairelerini kilovat başı ödediği 70 kuruşun, 45’e düşürülmesinden sonra ortaya çıkacak açığın netleşmediğini belirterek maliyet hesaplarının sürdüğünü ifade etti.
   Yapılan hesaplamadan sonra sendikanın politikasını belirleyeceğini söyleyen Kalyoncu, geçmiş uygulamaları bildikleri için Kıb-Tek’in maliyetlerini karşılayacak bir tarifelendirme yapılmadığını belirtti.
   Kalyoncu, mayıs ayı itibarıyla KIB-TEK’in 605 milyon TL tutarında alacağı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
   “Alacaklar tahsil edilemediği sürece KIB-TEK yatırım yapamaz duruma geldi. Halbuki yıllık tüketimde yüzde 4 – 5 artış vardır. Bunu karşılayabilmek için santral yatırımı gerekir. KIB-TEK yatırım yapamaz duruma gelince de özele başvuruluyor ve fiyatlar yükseliyor.”

Bütçedeki rakam karşılamadı

   2012 bütçesi Meclis’te görüşülmeden önce EL-SEN’in, devletin ödeyeceği elektrik rakamlarını gördüğünü ve bu konuda Maliye Bakanlığı ve Meclisi bilgilendirdiklerini anlatan Kalyoncu, devlet dairelerinde tüketilecek elektriği ödemek için 2012 bütçesine konulan rakamın 24 milyon 500 bin TL olduğunu söyledi.
  Kalyoncu, 2011 yılında gerçekleşen tüketime bakıldığında bütçeye konulması gereken rakamın 49 milyon 500 bin TL olduğunu ifade etti. Kalyoncu, bu ödemenin son anda 10 milyon TL artırıldığını ancak ödenecek miktarın altında kaldığını belirtti.
  TC Lefkoşa Elçiliği’nin uzun süredir devlete, tarifenin 45 kuruşa çekilmesiyle ilgili baskısı olduğunu bildiklerini söyleyen Kalyoncu, kaynak aktırılmayacağı uyarısında da bulunulduğunu ifade etti.
   Kalyoncu, bu durumda oluşacak zararın giderilmesi için konut tüketicilerinin seçildiğini ancak bunun doğru bir tavır olmadığını belirtti.
  
126 milyon TL açık

   Kalyoncu, şöyle devam etti:
   “Kasım 2011’de 65 kuruşluk bir maliyet varken, maliyet 55 kuruşmuş gibi hesaplandı. Siyasi baskılar neticesinde bu şekilde oldu. Temmuz ayındaki maliyet kasım ayında, Bakanlar Kurulu’ndan tarifelendirme olarak geçti. Ama kurumun yaptığı 55 kuruşluk maliyet hesabını bile karşılayacak tarife ayarlaması yapılmadı. 
    65 kuruş maliyet oluştuğunda 70 kuruş olarak devlet tarifesi öngörüldüğünde, maliyetin 5 kuruş üzerinde demektir. Buna rağmen, Bakanlar Kurulu’nun diğer grup tüketicilerin tarifelerini düşük tutmasından dolayı, mali açık kapanmamaktadır”.
   Kalyoncu, o dönemde KIB-TEK’in gerçek görev zararının 126 milyon TL olduğunu belirterek devletin bu açığı karşılamadığını belirtti.
    Kalyoncu, yeni maliyet üzerinden KIB-TEK’in tarifelerini ayarlayabilmesi gerektiğini ifade ederek devletin, belli sektör veya tüketici gruplarıyla ilgili politikası olabileceğini ancak doğru adresin KIB-TEK değil, Maliye Bakanlığı olduğunu vurguladı.
   Kalyoncu, KIB-TEK’in kendi bütçesi olan, kendi kendini idame ettiren, kaynakları devlet yönetimi tarafından tüketilen bir kurum konumunda olduğunu belirtti.