ÖZKARDAŞ: “HÜKÜMET PARTİZANCA DAVRANARAK, PARTİZANCA İSTİHDAMLAR VE NAKİLLER YAPIYOR”

 Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), İçişleri Bakanlığı hakkında Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava dosyaladı.

Yüksek İdare Mahkemesi’nde saat 11.00’de davanın dosyalanması sonrasında konuşan Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş, hükümeti eleştirerek, hükümetin partizanca davrandığını ve partizanca istihdamlarla nakiller yaptığını ileri sürdü.

Nüfus Kayıt Dairesi’nde Cumhuriyetçi Türk Parti’li bir ilçe başkanının kızı tarafından bir usulsüzlük yapıldığını ve bu şahsa sadece uyarı verildiğini ileri süren Özkardaş, görevi kötüye kullanan şahıs hakkında soruşturma açmak isteyen 1. Derece Kıdemli İdare Memuru Ecevit Aktaş’a ise baskı ve yıldırmalarla ceza verilmeye çalışıldığını öne sürdü.

İçişleri Bakanı tarafından Muhaceret Dairesi’ndeki bir şube amirinin, Nüfus Kayıt Dairesi’nde boş bulunan Müdür Muavinliği kadrosuna “yasadışı görevlendirildiğini” savunan Özkardaş, bu durumun Kamu Hizmeti Komisyonu’nun görev ve yetkilerine müdahale edilmesi anlamına geldiği görüşünü dile getirdi.

Özkardaş, bu durumu yazılı olarak bildirdikleri Kamu Hizmeti Komisyonu’nun İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazdığı ve dağıtımını da Başbakanlık ile Hukuk Dairesi’ne yaptığı yazıda, görevlendirmenin “yasal dayanaktan yoksun” ve yapılan idari işlemin de “hukuken yok hükmünde” olduğu yönünde görüş ortaya koyduğunu savundu.

Personel Dairesi’nden gelen görüşün de yapılan görevlendirmenin yasal olmadığı yönünde olduğuna dikkat çeken Özkardaş, “yasa dışılığa son verilmesi” için gerekli işlemlerin yapılarak, durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Özkardaş, bu konuda yazılı uyarının Kamu Hizmeti Komisyonu’nca yapıldığını kaydetti.

Başbakanlık ve Başsavcılığın bilgisine götürülen yazılı uyarı üzerinden bir ay geçmesine rağmen değişen bir şey olmadığını savunan Özkardaş, Aktaş’a destek olanlara baskıların artarak devam ettiğini söyledi.

Özkardaş, bugün açılan davanın da bunu engellemek için olduğunu sözlerine ekledi.

BİLDİRİ

Kamu-Sen Genel Sekreteri Metin Atan ise, Özkardaş’tan sonra yaptığı konuşmada, sendikanın yazılı bildirisini okudu.

Bildiride, her fırsatta kamuyu yeniden yapılandıracaklarını, kamuda adam kayırmacılığını kaldıracaklarını, görevlerini kötüye kullananlara ve usulsüzlük yapanlara müsamaha etmeyeceklerini ve Kamu Görevlileri Yasası'nı yürürlüğe koyacağız diyenlerin samimi olmadığı savunuldu.

Bildiride, “aylar önce İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus Kayıt Dairesi’nde CTP'li bir örgüt başkanının işçi statüsünde çalışan kızı tarafından yapılan, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘usulsüz işlemler’ hakkında soruşturma açmakta ısrarcı olan I. Derece Kıdemli İdare Memuru Ecevit Aktaş'a karşı uygulanan baskı, sindirme, görevlerini başkalarına verme ve son olarak da Muhaceret Dairesi’ndeki bir Şube Amirini, Nüfus Kayıt Dairesi’nde boş bulunan Müdür Muavinliği kadrosuna bakan tarafından yasadışı görevlendirilerek, Kamu Hizmeti Komisyonunun görev ve yetkilerine müdahale edilmesi hukuk cinayetidir” ifadelerine yer verildi.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Kamu Hizmeti Komisyonu, 13 Mart 2015 tarihli İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazdığı ve dağıtımını da Başbakanlık ve Hukuk Dairesi’ne yaptığı yazısında, Nüfus Kayıt Dairesi’ndeki Müdür Muavinliğine yaptığı görevlendirmenin yasal dayanaktan yoksun ve yapılan idari işlemin de hukuken yok hükmünde olduğunu belirtti. Personel Dairesi’nden gelen görüşünde yapılan görevlendirmenin yasal olmadığı yönünde olduğu altı çizilerek, bu yasa dışılığa son verilmesi için gerekli işlemlerin yapılması ve bu durumun düzeltilmesi şeklinde yazılı uyarı yapılmıştır.”

Bildiride, “Yüksek İdare Mahkemesi’ne bugün açtığımız dava, aylardır yasaları ve hukuku hiçe sayarak ve partizanlığı tercih ederek, sırf partilileri olduğu için usulsüzlük yapanları koruyup, usulsüzlüğün üstüne gidenleri yıldırmaya çalışanlara ders olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamalar ardından, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı’nın yazısı da basına dağıtıldı.