Kuzey Kıbrıs’ta kültürel değerleri korumak amacıyla düzenlenen festivallere bir yenisi daha eklendi. Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçlarını Koruma Birliği (KAZAK-BİR) ile Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAYDER) tarafından organize edilen 1. Kalkanlı Çakisdez Festivali 29-30 Eylül tarihlerinde Kalkanlı Köy Meydanı’nda yapılıyor. Güzelyurt Belediyesi, ODTÜ KKK, K.T. Çiftçiler Birliği ve Girne Con Kahvesi'nin desteğiyle iki gün sürecek festival boyunca konserler, halk dansları ve tiyatro gösterileri ile tavla turnuvası yapılacak. Birçok standın kurulacağı köy meydanında Kıbrıs kültürüne ait ürünler sergilenip satışa sunulacak. Bölgede koruma altına alınan Anıt Zeytin Agaçları’nın bulunduğu alana da geziler düzenlenecek.

Güzelyurt Belediyesi, ODTÜ KKK, K.T. Çiftçiler Birliği ve Girne Con Kahvesi'nin desteğiyle iki gün sürecek festival boyunca konserler, halk dansları ve  tiyatro gösterileri ile tavla turnuvası yapılacak. Birçok standın kurulacağı köy meydanında Kıbrıs kültürüne ait ürünler sergilenip  satışa sunulacak. Bölgede koruma altına alınan Anıt Zeytin Agaçları’nın bulunduğu alana da geziler düzenlenecek.

29 Eylül Cumartesi günü saat 10:00 da kortej yürüyüşüyle başlayacak festivalin açılış töreni  saat 11:00’de Köy Meydanı’nda yapılacak. Gün boyunca sürecek etkinlikler akşam Müzik Yolcuları’nın konseriyle son bulacak.

Pazar günü  ise etkinlikler, Anıt Zeytin Ağaçları’na yürüyüşle başlayacak. Gezinin ardından  köy meydanında devam edecek etkinlikler çerçevesinde  saat 12.00’de “En Lezzetli Çakistez Yarışması”  düzenlenecek.

Gün boyunca çeşitli gösteri ve konserlerle sürecek festivalin finali  Örge Volkan konseriyle yapılacak.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2006’da koruma altına alınan Kalkanlı Anıt Zeytin Ağaçları bölgesinde 2 bin zeytin ağacı bulunuyor. 400’ü  500 yaş ve üzeri olan zeytinlerin en yaşlısı 800 yaşında. Çok ender rastlanan bu popülasyon nedeniyle bölge özel ilgi turizmi açısından da önem arz ediyor.