Kalavaç bayrama hazır

Kalavaç’ta bayramlar değerini hiç kaybetti. Kalavaç’ta yaşayanlar bayram hazırlıklarına günler öncesinden başladı

KALAVAÇ’TA EKMEK VE ÇÖREK KOKUSU:  Her bayram olduğu gibi Kalavaç Köyü mis gibi çörek kokuları ile yine geleneklerimizin merkezi oldu. Çörekler, ekmekler, yoğruldu, fırınlar yakıldı. Yıllardır süren geleneklerini bozmayan köy kadınları, tüm hünerlerini sergiledi



1571 yılında 3 ailenin kurmuş olduğu ve bugün hala öz Türkçe isimleri ile bilinen Kalavaç köyü geleneklerini bu bayram da bozmadı.
Misafirperverlikleri ile tanınan, örf ve adetlerini koruyan Kalavaç köylüleri köye gelen misafirlerini yemeksiz göndermiyor.
Büyüklerinden öğrendikleri bayram geleneklerini devam ettiren Kalavaçlılar, bayram öncesi yakılan fırınlarda yine çörekler yaparak bayram âdetini yerine getirdi.

çörek, pilavuna
Büyüklerinden öğrendikleri bayram geleneklerini devam ettiren Kalavaçlılar, bayram öncesi yakılan fırınlarda yine çörekler yaparak bayram âdetini yerine getirdi

Sabahın erken saatlerinde uyanarak toplanan köy kadınları, elleri ile yoğurdukları hamuru, ekmek ve çöreklere dönüştürdü.
Kalavaç’ta yaşayan kadınlar her bayram arifesinde olduğu gibi geleneksel bayram temizliği yaparak, ellerine kınalarını yaktılar, mezarlık ziyaretini tamamlar tamamlamaz, hünerlerini konuşturdular.

çörek, pilavuna

Her bayram olduğu gibi bu yıl da kapılarını Havadis ailesine açan Kalavaçlılar, “Bizde 80 yıl önce alışkanlık neyse, şimdi de o… Ellerimizle yaptıklarımız kimin kısmetiyse afiyetle yesin” dedi.

bayram

çörek, pilavuna


Kaynak: Havadis Gazetesi - Devrim DEMİR