GELECEKLERİNDEN ENDİŞELİ OLAN RUMLAR, HÜKÜMETİN BİR “B PLANI”NIN OLMAMASINI ELEŞTİRİYOR

Güney Kıbrıs’ta yaşayan Rumlar, “bir sonraki günün ne getireceğini bilmeden” yaşıyorlar. Geleceklerinden endişe duyan ve “en azla yetinmeyi öğrenmeleri gerektiklerini düşünen” Rumlar, Rum hükümetini bir “B Planı”na sahip olmamakla eleştirdiler.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi “ İtibarı ‘Tıraşlanmış’ Halk... Azla Yaşayacağız... Vatandaşlar Bin Sonraki Gün Ne Olacağından Korkuyor... Asgari ile Yaşamaları Gerektiğinden Eminler”  başlıklarıyla verdiği haberinde, Laiki Bankası ATM’sinde para çekmek üzere sırada bekleyen Rumlarla konuştuklarını aktardı.

Rum halkının, siyasi liderlik ve televizyonlara çıkan uzmanlardan daha olgun bir görüntü sergilediği yönündeki izlenimlerini paylaşan gazete, sıradan vatandaşlar, çalışanlar, işsizler, öğrenciler, emeklilerin korkularına rağmen soğukkanlı davrandıklarını ve Euro Grubu’nun önerilerinin seçilen yeni hükümetçe ele alınmasını beklediklerini yazdı.

Habere göre ATM sırasında bekleyen İrini, gazetenin muhabirine “Belirsizlik hissediyorum. Kimse yarın ne olacağını bilemiyor. İşimle ilgili korkularım var. Hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz” yönündeki görüşlerini paylaştı.

Andreas adlı bir vatandaş ise, ilk başta olayı bu kadar ciddiye almadıklarını, ancak şimdi panik içerisinde olduklarını anlattı.

22 yaşındaki öğrenci Maria, Güney Kıbrıs’ın bir geleceğinin olmadığını, yurtdışına gitmeyi düşündüğünü belirtirken, Petros, Hükümeti sorumsuz davranmakla suçlayarak  “Halk, yasa tasarısının reddedilmesinde yanlarındaydı, çünkü B planının olduğunu düşünüyorduk. Gel gör ki yok” ifadelerini kulandı.

Eleni bugüne kadar iyi bir şekilde yaşadıklarını, ancak artık gerekli olanlara sahip olmayı öğrenmeleri gerektiğini ifade etti.

70 yaşındaki Panayotis ise geçmişte hatalar yapıldığını belirterek, şimdi bunların bedelini ödediklerini söylerken, banka çalışan Andreas, mevcut koşullarda tıraşlama yapılmasının en iyisi olduğu, reddedildiğinde milli gurur hissettiğini, ancak daha sonra bir planın olmadığını gördüğünü anlattı.

BANKALARIN KAPALI OLMASI VATANDAŞI ZORLUYOR

YARDIM ALANLARIN SAYISINDA ARTIŞ

Simerini gazetesi ise “Umutsuz Yardım Bekliyorlar... Banka Kartı Olmayan Onlarca Vatandaş Zorda” başlıklarıyla verdiği haberinde, bankaların kapalı kalmaya devam etmesinden dolayı, onlarca vatandaşın ortada kaldığını, çünkü tek para kaynaklarının bankalardaki hesapları olduğunu yazdı.

Bu gruba, daha çok, yıllardır paralarını almak için banka defterleriyle bankalara giden emekliler ve banka kartı olmayan ailelerin dahil olduğunu aktaran gazete, bu insanların,  yaşamsal ürünleri alabilmek için ailelerine, dostlarına dayandıklarını, birçoklarının, bankalar açılana kadar veresiyeyle alışveriş yapmak zorunda kaldığını belirtti.

Gazete, bazı yetkililerin açıklamalarına dayanarak yardım talep edenlerin sayısında artış olduğunu, vatandaşların yardım alabilmek için “halk bakkallarına” akın ettiğini, ekmek ve süt alabilmek için “sadece 2 Euro isteyen vatandaşların bulunduğunu” aktardı.

 BAF’TA ACİL GIDAYA İHTİYAÇ VAR

Politis gazetesi ise, Baf Belediyesi Sosyal Yardım Komitesi’nin, halka, ihtiyaçlı kişilere yardımların dağıldığı “halk bakkalını” destekleme çağrısında bulunduğunu aktardı.

Habere göre Komite Başkan Yardımcısı Yorgos Sofokleus, gıda ve temel tüketim malzemesi eksikliğinin olduğunu belirterek, listelerin uzadığını, yardım alanların sayılarının her gün arttığını söyledi.

Gazete Larnaka Belediyesi’nin de, Baf Belediyesi gibi, halka aynı çağrılarda bulunduğunu yazdı.