ATALAY, DİNİ LİDERLERE “LÜTFEN SİYASETİN DİLİNİ KULLANMAYALIM” DİYE ÇAĞRI YAPTI

CERBONİ, DİNİ LİDERLER ARASINDAKİ DİYALOĞU DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEKLERİNİ BELİRTTİ

İtalya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Guido Cerboni, Din İşleri Başkanı Talip Atalay'ı ziyaret etti.

Büyükelçi Cerboni, ziyarette yaptığı konuşmada, dini liderler arasında yaklaşık üç yıldır yürütülen diyalog sürecini ilgiyle takip ettiklerini belirterek,  kültürler arası diyaloğun, insanoğlunun barış içerisinde yaşamasına önemli katkısı olduğuna inandığını; dini liderler arasındaki diyaloğu İtalya olarak desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Başarılı bulduğu girişimlerinden dolayı Din İşleri Başkanı Atalay'ı ve ekibini kutlayan Büyükelçi Cerboni, “din dili” ve “siyaset dili” ayrımının İtalya tecrübesinden hareketle çok önemli olduğuna kendilerinin de katıldığını belirterek, önyargıların kırılmasının kolay olmadığını, dini liderlerin görüşmelerinin bu yönde çok önemli katkıda bulunduğunu söyledi.

ATALAY

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise Kıbrıs'ın, hem Ortadoğu’nun  hem de Akdeniz’in kültürel özelliklerini taşıyan bir ülke olduğuna işaret ederek, “Kıbrıs  dünyanın akupunktur noktalarından birisidir. Kıbrıs'a dokununca dünya sallanıyor” dedi.

Dini liderlerin “din dilini” kullanmaları, “siyasetin dilinden” olabildiğince uzak durmalarının önemine işaret eden Atalay, geçmişte ve günümüzde özellikle Güney Kıbrıs’ta bu ayrıma dikkat edilmediği için sorunlar yaşandığını söyledi.

“Sizin aracılığınızla dini liderlere ‘lütfen siyasetin dilini kullanmayalım’, diye sesleniyorum” diyen  Talip Atalay, iki tarafta da, müzakerecilerin işlerini kolaylaştırıcı yönde, müzakereleri zorlaştıran  psikolojik bariyerlerin aşılmasını sağlayacak zemin için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Süreçte, dini liderlerin sorumluluğunun olduğunu düşündüğünü ifade eden Başkan Atalay, gerçeklikten kopmadan sorunları ele almaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.