Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) aylardır devam eden sorunlar, tartışmalar, grevler, eylemler ve tutuklamalardan sonra ortaya çıkan uzlaşı umudu, Belediye Meclisi’nin dün yine toplanamaması ve Başkan Cemal Bulutoğluları’nın istifası ile bertaraf edildi.

 


   Sabah saatlerinde işe giden belediye çalışanları gün boyu Maliye Bakanlığı’nın 6 milyon TL tutarındaki avansı belediye kasasına aktarmasını bekledi. Maliye ise, Belediye Meclisi’nin bu konuda karar üretmesini istedi. Belediye Meclisi’nin 12 kişilik UBP’li üyesinden 3’ü ise toplantıya katılmadığı için karar üretilemedi ve gerginlik yeniden tırmandı. 


   Başkan Bulutoğluları istifasını açıklarken, üç üyenin toplantıya katılmamasının ardındaki niyeti sordu. Kendisine karşı ayak oyunlarından söz eden Bulutoğluları, belediye başkanlığı görevinden istifa ettiğini, ancak partiden ayrılmayacağını ve bazı kişileri partiden kovuncaya kadar mücadele edeceğini söyledi.


   
Lastikler ateşe verildi

   Üç ayı aşkın bir süre maaş alamayan belediye çalışanları, dün yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında lastik yakarak protesto eylemini sürdürdü.


   Sanayi bölgesindeki araç merkezinde otomobil lastiklerinin ateşe verilmesi üzerine, kara dumanlar gökyüzünü kapladı.
   İnsan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan bu durum karşısında tedirgin olan sanayi bölgesindeki işletme sahipleri ve çalışanlar, eylem şeklinin değiştirilmesini istedi.


Bulutoğluları ilk istifa sinyalini vermişti

   Başbakanlıkta meclis üyelerinin, saat 12.30’da bir değerlendirme toplantısı yaptıktan sonra esas toplantı için 14.30’da toplanacakları bildirildi. Sabahleyin yapılan toplantıya gelen Lefkoşa Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları, belediye meclisinin toplanamaması halinde istifa edeceğinin ilk sinyallerini orada bulunan Kıbrıs manşet muhabirlerine açıkladı.

Bulutoğulları, 12.30’da gerçekleşemeyen toplantının ardından başbakanlığın arka kapısından ayrıldı.


   Başbakanlıkta saat 14.30’da toplanan belediye meclisi üyeleri Asbaşkan Özer Kadıoğlu, Ahmet Akbil ve Arif Aktaş’ın toplantıya katılmaması nedeniyle karar alamadı. Başbakanlıkta bu gelişmeler devam ederken, Lefkoşa Belediye Başkanı kendine ait araç ile başbakanlığın önünde bekleyen basın mensuplarına yanaşarak bir açıklama yaptı ve bir basın bildirisi verdi.


   Bulutoğluları yaptığı açıklamada, istifa mektubunu dün İçişleri Bakanlığı’na yolladığını ve belediye meclisinin toplanamaması durumunda başbakanın istifasını yürürlüğe koymasını talep etti.


   Cemal Bulutoğluları, mağdur olan çalışanların sorunlarını çözmek için büyük uğraş verdiğini kaydederek, geçtiğimiz günlerde önlerine çıkan son fırsatı da çeşitli siyasi manevralarla yitirilmek üzere olduğunu belirtti.


   LTB’nin tekrardan ayağa kalkması için ve mali yapısının düzeltilmesinin Ziraat Bankası’ndan alınacak krediye bağlı olduğunu ifade eden Bulutoğluları, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
   “Bir yandan halka ve çalışana 6 milyon TL kaynak aktarıyoruz ve bunun sözünü veriyoruz.

Diğer taraftan kaynağın LTB tarafından çalışana ödenmemesi için her türlü ayak oyunlarına tevessül edenler olmuş ve bu kaynak belediyeye aktarılmamıştır. Bir taraftan kaynağın belediyeye aktarılması için meclis kararı gerektiği yönünde açıklama yapanlar, diğer yandan meclisin toparlanmaması için her türlü manevrayı ve girişimleri yapmaktadırlar. Ben ne unvan ne de statü peşindeyim. Belediyemizi kurtarmak ve çalışanlarımızın maaşlarını ödeyebilmek için merkezi hükümet tarafından önüme konulan her şarta evet dedim. Bugün yine buradayım. Son bir yıldır oynanan oyunlarla benim LTB Başkanı olarak halkıma verdiğim sözleri yerine getirmem söz konusu değildir.    

 
   Lefkoşa halkıma verdiğim sözü tutmak için 2010’da bir kez daha aday oldum. Başbakana istifamı sundum. Ya belediye çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için 6 milyon TL’yi serbest bırakın ya da istifamı yürürlüğe koyun. Sayın başbakan istifamı kabul etmedi. Tekrar ediyorum, sayın başbakan iradesini göstersin, toplantıya katılmayan başkanı olduğunu iddia ettiği UBP’nin belediye meclis üyelerini toplantıya çağırsın ve 6 milyon için istediği meclis kararını alalım. Ben buradayım ve buna hazırım. Bu karar alındığı takdirde görevimin başındayım. Ancak kararın alınmaması durumunda istifamın yürürlüğe konulmasını talep ediyorum.”


   
Bulutoğluları’nın istifası kabul edildi

   Belediye meclisinin yine üç kişi eksikle toplanıp nisabı sağlayamamasının ardından İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu açıklama yaparak sürecin tıkandığı için istifayı kabul ettiğini vurguladı.


Erülkü: LTB yönetimi,
 meclis yönetimine geçecek

   Belediye meclis Meriç Erülkü, belediye meclisinin toplanamamasının ardından Başbakanlıktan ayrılırken bir açıklama yaptı. Erülkü, toplantıya gelen belediye meclis üyeleri adına açıklama yaparak, Cemal Bulutoğluları’nn İçişleri Bakanlığı tarafından istifasının onaylandığı haberini aldıklarını söyledi.


   Başbakanlık önünde açıklama yapan Erülkü, “Meclis üyelerinin istifası söz konusu değil. Maaşların ne zaman ödeneceği belli değil. LTB yönetimi meclis yönetimine geçecek” dedi.


   İstifanın kabul edilmesinin ardından ilk yapılacak işin çalışanın evine ekmek götürmesini sağlamak olduğunu ve hükümetten aldığı bilginin bu doğrultuda olduğunu söyleyen Erülkü, ardından yasalar incelenerek gerekli adımların atılacağını belirtti.


   Meclisin dün üç kişi dışında toplantıya katıldığını söyleyen Erülkü, şöyle konuştu:
   “Hükümet tarafından çok hızlı şekilde çalışanların evine ekmek götürmesi yönünde hareket edecek. Bu noktadan sonra yasalar çalışır. Her şey bellidir. Belediye meclis üyelerinin istese bile istifa edemeyecekleri bir noktadayız. Çünkü Seçim ve Halkoylaması Yasası’na göre, aynı zamanda Belediyeler Yasası’na göre belediye meclis üyelerinin istifaları belediye meclisi tarafından kabul edilmek durumundadır. 


   Şu anda belediye meclisinin 22 üyesi var ama fiilen toplantılara katılan 12 kişidir. Herhangi birinin istifa etmesi durumunda istifaları onaylayacak bir meclis yoktur. Bu da çok ilginç bir durumdur. Belki yasaların tadili gerekecektir.”