İş Yatırım, 2012 yılının ilk yarısında Türkiye ekonomisinde yavaşlama ikinci yarısında da iyileşme beklentisi içinde olduğunu açıkladı. Kurum, baz senaryosunda büyümenin bu dönemde yüzde 1.5, enflasyonun yüzde 7 ve ikinci yarıdaki değer kazancıyla doların yıl sonunda 1.79 TL seviyesinde olacağı tahmininde bulundu.

Kurum, 2012 yılı stratejisi çerçevesinde açıkladığı raporda Avrupa'daki borç krizi ve Merkez Bankası'nın politikalarının ekonomide sert iniş ihtimalini artırdığına dikkat çekti.  

İş Yatırım, Avrupa'daki durgunluk ve bankacılık sektöründeki sorunların 2012'de Türkiye'nin büyümesini yüzde 1.5'e çekeceği öngörüsünde bulundu. Kurum, iyi senaryoda büyümenin yüzde 4, kötü senaryoda ise yüzde 2.5 daralma yönünde gerçekleşebileceği tahminini de yaptı.

Kurum büyümedeki sert yavaşlamaya rağmen cari açığın/GSYİH'ye oranının yüzde 7.5, yıl sonu enflasyon oranın ise yüzde 7 gibi yüksek seviyelerde olacağına ve bu durumun da riskleri artırarak yabancı yatırımcılar açısından Türkiye'nin cazibesini azaltacağına işaret etti.

İş Yatırım, yılın ilk çeyreğinden itibaren ekonomideki yavaşlama ve cari dengedeki düzelmenin daha net görülmeye başlayacağına da dikkat çekti.

Kur tarafında ise Kurum, baz senaryoda doların yıl sonunda 1.79 TL seviyesinde oluşacağını öngördü. İyi senaryoda doların 1.65 TL, kötü senaryoda ise 1.90'larda yer alabileceği eklendi.

TL değer kazanacak

İş Yatırım'dan yapılan açıklamada TL ile ilgili ise şu görüşlere yer verildi:

"Merkez Bankasının sıkı para politikası ve son bir yılda yaşanan şiddetli değer kaybı Türk lirası varlıkları carry trade için cazip kılıyor. Türkiye

gelişmekte olan ülkeler arasında Brezilya’dan sonra en yüksek para piyasası faizlerine sahip.

"TL gelişmekte olan ülke paralarına karşı reel olarak 2003 yılındaki seviyelerinde işlem görüyor. Avrupa cephesinden gelebilecek şoklar ve

özel sektörün yüksek açıkları nedeniyle yılın ilk aylarında Türk lirasındaki dalgalanma devam edebilir. Ancak küresel risk iştahının toparlanmasına
paralel 2012 yılında Türk lirasının toparlanmasını ve döviz sepetine karşı yüzde 4 değer kazanmasını bekliyoruz."

İMKB için 65 bin puan

Borsa tarafında ise kısa vadede risklerin fırsatlardan daha fazla olduğuna dikkat çeken İş Yatırım, Avrupa borç krizine kısa vadede çözüm bulunamaması nedeniyle 2012 yılının ilk aylarında küresel risk iştahının düşük kalmasını bekliyor. Kurum, risk iştahına duyarlı bir piyasa olan İMKB'nin de bu ortamdan olumsuz etkilenmeye devam etmesini bekliyor.

Kurum buna rağmen 2012 sonunda borsada hedef değerinin ise 65,000 puan olduğunu açıkladı.

İş Yatırım'ın borsa tarafındaki açıklaması şöyle oldu:

"Avrupa’dan gelen durgunluk sinyalleri ve Merkez Bankası’nın sıkı para politikası Türkiye ekonomisinde sert iniş ihtimalini artırarak Türkiye hisse senetleri piyasasının cazibesini azaltıyor. 2011 yılında yaşanan kayıplara rağmen gelişmekte olan ülkelerle yapılan karşılaştırmalar İMKB’nin iskontasının yalnızca yüzde 8 düzeyinde olduğunu gösteriyor. Sektörler itibariyle baktığımızda banka hisselerinin gelişmekte olan ülke bankalarına göre iskontasının yüksek olduğunu, sınai ve hizmet gruplarındaki şirketlerin ise pahallı olduklarını görüyoruz.

"Kar büyümesi tahminlerine baktığımızda da hisse senetleri piyasası için bir destek bulmak güç. Takip ettiğimiz mali sektör hisselerinin net karı 2012 tahminlerimize göre yüzde 4 artacak. Mali sektör dışındaki hisselerde yıllık %8 FAVÖK büyümesi tahmin ediyoruz. Aynı dönemde ortalama enflasyon tahminimiz ise yüzde 8.25 düzeyinde.

"2012 büyüme tahminimizi düşürmemiz ve uzun dönemli faiz oranlarında görülen artış nedeniyle İMKB-100 için 2012 sonu hedef değerimizi 65.000 olarak belirledik. Söz konusu hedefe göre İMKB cari fiyatlarla yüzde 23 getiri potansiyeli sunuyor. Hisse senetleri piyasası için önerimizi 'Biriktir'den, 'tut’a çekiyoruz."

Dolar ve altın değer kazanacak

İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları'ndan Sorumlu Müdür Yardımcısı Şant Manukyan da Avrupa ve ABD'deki gelişmelere paralel olarak doların, euro karşısında değer kazanmaya devam etmesini ve paritenin 1.20’nin altına gelmesini beklediklerini söyledi. Manukyan,altın fiyatlarının da 2012 boyunca likidite nedeniyle ara ara gelebilecek satışlara rağmen yükselişini devam ettireceğini de belirtti.

Manukyan şöyle konuştu:

"Kurun temposu Yunanistan veya sorunlu diğer ülkelerin atacağı adımlara bağlı olacak. Yılın ilk aylarında euro daha kuvvetli bir performans sergilerken ilerleyen aylarda dolar yeniden değer kazanacaktır. Merkez bankalarının genişlemeye devam eden bilançoları ve düşük faizler nedeni ile altın fiyatlarının 2012 genelinde yükselmesini bekliyoruz. Ancak likidite sorunlarının gündeme geldiği dönemlerde sert satışlar kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle Altına her türlü krizden koruyan sihirli yatırım formülü gözü ile bakmamak gerekiyor. Hisse senedi piyasalarında ilk yarıda önemli bir dip yaşanması büyük bir ihtimal dahilinde. Ancak bu tip bir dip ardından FED’in yeni bir ekonomik paketi ile karşılanacağından alım fırsatı olarak değerlendirilecektir".