GÜRPNAR: “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSUNDA GENEL BİR BİLİNÇ YARATMAK VE FARKINDALIK OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, ülkenin iş sağlığı ve güvenliği açısından içinde bulunduğu durumun  tatminkar düzeyde olmadığını, ancak bakanlık olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda genel bir bilinç yaratmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, bir dizi etkinlik planladıklarını söyledi.

Gürpınar, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının sistematik bir etkinlikler bütünü olduğunu ve bu alanda başarıya ulaşılabilmesi için konunun sadece bir yönüyle değil, tüm boyutlarıyla birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

Aziz Gürpınar, “İş Sağlığı ve Güvenliği” kavramının, işyerlerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan ve ekonomik faaliyetin her sektörünü ve her aşamasını kapsayan, planlı ve bilimsel çalışmaların tümünü ifade ettiğini belirtti. Gürpınar, “Bu çalışmaların amacı, çalışanları mesleki risklerden korumak, iş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirmek ve sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmaktır” dedi.

“TOPLUMLARIN ÇAĞDAŞLIK VE GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN GÖSTERGESİ”

Gürpınar, şöyle devam etti:

“Çalışanların mesleki riskler ve bunlara karşı alınacak önlemler konusunda eğitilmesi, gerekli koruyucu önlemlerin alınması, işletmede iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bir yönetim ve organizasyon modelinin oluşturulması, çalışanların bu sürece katılımının sağlanması gibi etkinlikler iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının çok önemli unsurlarıdırlar ve mutlaka bir bütünsellik ve süreklilik içinde uygulanmalıdırlar. İş sağlığı ve güvenliğindeki düzey, aynı zamanda toplumların çağdaşlık ve gelişmişlik düzeyinin de bir göstergesidir”

Bir iş kazasında bir işçinin hayatını kaybetmesinin, hiç bir şekilde  ve hiçbir maddi değerle telafi edilemeyecek bir kayıp olduğuna işaret eden Gürpınar, “İnsan hayatı ve insan bedeni hiç bir şeyle ölçülemeyecek kadar kutsaldır. Bu bakımdan insanın korunması düşüncesi, iş sağlığı ve güvenliği kavramının merkezinde bulunmaktadır. İş kazalarının azalması, işgücü ve işgünü kayıplarının da azalmasını sağlamaktadır”  ifadelerine  yer verdi.

“GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI, İŞ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRIR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gürpınar, daha güvenli ve daha sağlıklı bir ortamda çalışan işçilerin iş verimliliğinin de arttığını ve çalışma performanslarının yükseldiğini söyledi.

Gürpınar, “İş kazaları ve tehlikeli olayların azalması demek, kazaların sebep olacağı makine bina, araç, gereç ve diğer kayıpların da azalması demektir” dedi.

KKTC’NİN DURUMU

Aziz Gürpınar, ülkenin iş sağlığı ve güvenliği açısından içinde bulunduğu durumun  tatminkar düzeyde olduğunu söylemenin mümkün olmadığını söyledi. Gürpınar, “Bunun en önemli nedenleri, tüm toplumca kanıksanmış bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü ve bilincine sahip olunmaması, gerekli denetimlerin yetersizliği ve bu çalışmaların bir bütünsellik ve süreklilik içinde yapılmamasıdır” dedi.

Bakanlık olarak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda genel bir bilinç yaratmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, bir dizi etkinlik gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Gürpınar, bu etkinliklerin üniversitelerle birlikte koordine edildiğini;  işçi ve işveren örgütleriyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının da bu etkinliklerde yer alacağını belirtti.

Gürpınar, mesajını şöyle tamamladı:

“Bakanlığımız, bu alandaki eksiklikleri gidermek ve daha güvenli bir çalışma yaşamı oluşturmak için çalışmalarını bir bütünsellik içinde yürütmektedir. Hedefimiz, iş kazalarının azaltılması ve tüm çalışanlarımızın sağlığının korunmasıdır. Bu hedefe ulaşmak için toplumun tüm kesimleri ile birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtirken, tüm çalışanlarımıza sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir yaşam dilerim."