İktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nde (UBP) aylardır devam eden genel başkanlık kavgası, dün yeni bir gerginliğe yol açtı. Kurultay sonrasında ikinci tur seçim talep eden Gazimağusa milletvekili Dr. Ahmet Kaşif ve arkadaşları, yarın başlayacak dava sürecinin sonuçlanmasını beklerken, Başbakan İrsen Küçük’ün, dün aniden parti meclisini toplaması ve ‘Merkez Yönetim Kurulu’ seçimine gitmesi sert tartışmalara yol açtı.

Toplantının açılışında söz hakkı isteyen Lefkoşa milletvekili Zorlu Töre ile Hasan Taçoy’un yanı sıra, Gazimağusa milletvekili Afet Özcafer’e bu hakkın verilmemesi, ortamı daha da gerdi. 
Söz verilmemesine rağmen ayağa kalkan Zorlu Töre, “Bu şekilde yönetilmeyi hak etmiyoruz. UBP bu şekilde yönetilmemeli” dedi. Sözlü tartışmalardan sonra Başbakan İrsen Küçük’e itiraz dilekçesi sunan Zorlu Töre, Hasan Taçoy ve Afet Özcafer toplantıyı terk etti. Dün akşamki toplantıya UBP Gazimağusa milletvekili ve kurultaydaki başkan adayı Ahmet Kaşif katılmadı.

Töre: Toplantıdan bir saat öne mi haber verilir?

UBP milletvekili Zorlu Töre, Başbakan İrsen Küçük’ün antidemokratik uygulamalarının sürdüğünü söyledi. Parti meclisi toplantısının başlangıcından bir saat önce kendisine haber verildiğini belirten Zorlu Töre, “Partide tuhaf işler olmaya devam ediyor. Başlangıcından bir saat önce mi haber verilir parti meclisi toplantısı olduğunu? Aday olacak, birisini destekleyecek olana şans tanınmadan genel yönetim kurulu seçimi mi yapılır?” diye tepkisini ortaya koydu. Töre, bazı partililere yarım saat önce parti meclisi toplantısı olduğunun bildirildiğini ifade ederek, bu durumun ciddiyetle bağdaşmadığını söyledi. 
Kurultay sonucunun mahkemede olduğunu, sürecin devam ettiğini anımsatan Zorlu Töre, böyle bir ortamda genel yönetim kurulu seçmenin doğru olmadığını vurguladı. 

Toplantıda kendisine Başbakan İrsen Küçük tarafından söz verilmemesini de eleştiren Töre, “Toplantıda da söylediğim gibi böyle yönetilmeyi hak etmiyoruz. UBP böyle yönetilmemeli, yeter artık” dedi. Töre, arkadaşları Hasan Taçoy ve Afet Özcafer ile birlikte yapılan parti meclisi toplantısına ve genel yönetim kurulu seçilmesine karşı olduklarını, Başbakan İrsen Küçük’e sundukları itiraz dilekçesiyle bildirdiklerini vurguladı.

Taçoy: Yapılanları kabul edemeyiz

UBP Lefkoşa milletvekili Hasan Taçoy da, partiyi yönetenlerin antidemokratik uygulamalarının sürdüğünü söyledi. Kurultay sonucunun mahkemelik olduğunu ve pazartesi görüşülmeye devam edeceğini anımsatan Hasan Taçoy, böyle bir ortamda genel yönetim kurulu seçmenin doğru olmadığını ifade etti.

Yangından mal kaçırırcasına, apar topar toplantı düzenlenmesini, partililerin son dakika toplantıya çağrılmasını gayrı ciddi bulduğunu belirten Taçoy, “Hepsi bir yana, toplantı başladıktan sonra da antidemokratik uygulama devam etti. Arkadaşımız Sayın Zorlu Töre’ye söz hakkı verilmedi. Daha sonra da bana ve Sayın Afet Özcafer’e de benzer bir davranışta bulunuldu. Bu yapılanları kabul edemeyiz” diye konuştu.
Hasan Taçoy, UBP Parti Meclisi üyeleri olarak, Zorlu Töre ve Afet Özcafer ile birlikte yapılan toplantıya ve genel yönetim kurulu seçimine karşı olduklarını yazılı olarak Başbakan Küçük’e sunduklarını söyledi. 
Taçoy, bir süreden beridir yapılan anti demokratik uygulamaların, halen devam etmesinin üzüntü verici olduğunu vurguladı.

İtiraz dilekçesinde neler var?

UBP Parti Meclisi üyesi milletvekilleri Afet Özcafer, Zorlu Töre ve Hasan Taçoy’un imzasını taşıyan itiraz dilekçesinde şu görüşlere yer verildi:  
“Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı’na,
UBP Parti Meclisi’nin 3 Kasım 2012’deki oturum konusu gündemle ilgili olarak (Genel Yönetim Kurulu seçimi), Lefkoşa Kaza Mahkemesi nezdinde askıda olup duruşması 05.11.2012 tarihinde yapılacak 8226/12 sayılı dava altındaki ara emri müracaatı mahkeme tarafından neticelendirilmeksizin ve keza 21.10.2012 tarihindeki UBP Kurultayı’nda yapılan parti meclisi seçim sonuçlarına yapılan itirazlar usulüne uygun karara bağlanmaksızın ve/veya meskur karar itirazcılara tebliğ veya bildirimi yapılmaksızın yargı yoluna müracaatlarına divanın gerekçeli ‘ret kararına’ binaen olanak sağlanmaksızın işbu tarihte yapılmaya çalışılan oturumun başta KKTC Anayasası’nın (136. madde ve ilgili diğer maddeler), ilgili yasalar ve UBP Parti Tüzüğü’ne aykırı olduğu gibi mahkeme ve UBP 19. kurultayında oy kullanan kurultay delege sayısının yarısına tekamül eden bir orana sahip delegelere ve dahası parti tabanına saygısızlık ettiği cihetle yapılmasına (Genel yönetim kurulunun ve genel sekreter seçilmesine) itirazımız olduğunu bildirir, gereğinin yapılmasını rica eder, aksi halde yargı yoluna başvuracağımızı tarafınıza ihbar ederiz.”

Her şeye rağmen seçim yapıldı

UBP Parti Meclisi, Ahmet Kaşif taraftarlarının itirazlarına rağmen ‘Genel Yönetim Kurulu’na girecek 11 üyeyi belirlemek için dün seçim yaptı.
UBP Genel Merkezi’nde saat 17:30’da Genel Başkan Başbakan İrsen Küçük tarafından açılan parti meclisi toplantısında, genel yönetim kurulunda yer almak isteyen üyelerin fazla olması nedeniyle seçime gidildi.
Lefkoşa ve Gazimağusa’dan 3’er, Girne ve Güzelyurt’tan 2’şer ve İskele’den 1 olmak üzere 11 üyesi Parti meclis üyeleri arasından seçimle belirlenen genel yönetim kurulunda, başkan, genel sekreter ve ilçe başkanları doğal üye olarak görev yapıyor. Ayrıca genel başkanın da iki kontenjan hakkı bulunuyor.
Genel başkan, Başbakan İrsen Küçük toplantının açılışında yaptığı konuşmada, UBP gibi bir partinin genel yönetim kurulundan uzun süre mahrum bırakılmasının doğru olmayacağını belirtti.
Küçük, parti meclisi toplantı çağrısını, 25 üyenin imzasını taşıyan, genel yönetim kurulunun belirlenmesini talep eden bir dilekçe üzerine yaptığını da söyledi.
Küçük tarafından okunan dilekçede, Lefkoşa Belediye Meclisi’ndeki muhalefet temsilcilerinin istifası üzerine, belediye meclisinde alınacak yeni kararlarda izlenecek politikaların belirlenebilmesi için genel yönetim kurulunun belirlenmesinin zorunlu hale geldiği belirtildi.
Küçük, UBP’li belediye meclis üyeleri ile dün başbakanlıkta bir toplantı yaptıklarını da söyledi.
  
İşte UBP Genel Yönetim Kurulu

Dünkü toplantıda UBP Genel Yönetim Kurulu’nda yer alacak 11 parti meclis üyesi belirlendi.
UBP Genel Sekreter Vekili Fuat Namsoy’dan alınan bilgiye göre, seçim sonucunda Lefkoşa’dan Güner Göktuğ, Ertuğ Kader ve Erdoğan Mani; Gazimağusa’dan Ertuğrul Hasipoğlu, Sunat Atun ve İlker Edip; Girne’den Fuat Namsoy ve Yücel Atakara; Güzelyurt’tan Mahmut Özçınar ile Mustafa Tan; İskele’den de Cahit Falyalı GYK’ya girdi.