KKTC’deki ekonomik sıkıntılar ve pahalılıktan, bürokratik engellerden ve bozulan çevremizden büyük bir rahatsızlık duyan İngilizlerin bir bölümü evlerini satıp başka ülkelere kaçıyor.
Özellikle Girne bölgesinde İngilizlere ait çok sayıda ev satılığa çıkarıldı.
Girne, Ozanköy, Çatalköy, Arapköy, Lapta, Alsancak, Karşıyaka, Esentepe ve Tatlısu’da çok sayıda İngiliz’in evini satılığa koyduğunu, sattığını ve kaçtığını anlatan Arapköylü Caner Sakallılar, “bürokrasiden de, koçan alamamaktan da, pahalı elektrikten de usandılar, bıktılar” dedi.
Arapköy Muhtarı Ali Tüfekçi ise vatandaşlarımızı suçladı ve “kendi köyümüzde bir İngiliz kardeşimizin otomobilinin tekerleklerini parçaladılar; çünkü İngiliz kendilerine, hayvanları bahçesine girip çiçekleri mahvettiği için kızmıştı” dedi.
Tüfekçi, şunları söyledi:
   “Yetiştiren İngiliz satıyor ve kaçıyor, biz bunu istemiyoruz ve kendilerine hep yardımcı olmaya çalışıyoruz ama olmuyor. Kimisi koçan alamıyor, kimisi oyuna geldi, elektriği bile kaçaktır ve pahalı olur. Çok satılmayan ev de var. Haliyle yeni alıcı olanlar da daha önce olumsuz tecrübe yaşayanlardan işitir ve alacaksa da vazgeçer.”

Lokantacı anlattı

 Arapköy’de restoran işleten Cevdet Tombul da “Restoran işletmecisiyiz ve özellikle İngiliz köylülerimizle aile gibiyiz. Bu köyde ve tüm ülkede ev alıp yaşayan İngilizler sıkıntılıdır ve onları kimse de dinlemiyor” dedi.
Klepini Restaurant işletmecisi Cevdet Tombul’un eşi Konca Tombul ise şunları anlattı:
“Restoranımız aile restoranıdır… Çok sayıda İngiliz müşterimiz var… Burası onların evidir… İngilizler çok darbe aldı… Kaçmak istiyorlar. Elektrikleri bağlanmaz, suları gelmez, yerlilerimiz iyi davranmaz. Kimse gelip ilgilenmez… Bir tek Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu ilgileniyor. O geldi geleli bazı şeyler olumlu yönde değişti. Ama geçmişte sorunlar vardı… Devlet de gelip, bu kadar yatırım yapan İngilizlere, ev alanlara ilgi göstermeliydi. Göstermedi. 


kıbrıs