“ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ OLAN KIBRIS TÜRK TARAFININ POLİTİKASI… ANAHTAR BURADA”

“BM’NİN KIBRIS’A ÖZEL BİR DANIŞMAN ATAMASI ÖNEMLİ”

“EROĞLU CUMHURBAŞKANLIĞINI BIRAKMAK İSTEMEYECEK”

 İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümünde önemli olanın Kıbrıs Türk tarafının politikası olduğunu belirterek, bu politika çerçevesinde Türkiye’nin de esneklikler gösterebileceğini söyledi. Talat, “Sorunun çözümünde anahtar burada” ifadesini kullandı.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs TV’de katıldığı bir programda çeşitli konuları değerlendirdi.

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de AKP’nin Başbakan adayı olarak Ahmet Davutoğlu’nun isminin açıklanması ile Kıbrıs politikasında bir değişiklik olup olmayacağı yolundaki bir soruyu değerlendiren Talat, Türkiye Cumhurbaşkanlığı’na seçilen recep Tayyip Erdoğan nezdinde bir politika değişikliğini beklemediğini belirtti.

Davutoğlu’nun Kıbrıs sorununu çok iyi bildiğini ve işin teknik kısmı ile de ilgilendiğini söyleyen Talat, bunun yeni Başbakanın Kıbrıs politikası üzerinde hem kolaylık hem zorluk yaratabileceğini söyledi.

Talat, “Kolay olan Davutoğlu’nun sorunu bilmesi, zor olan ise ayrıntıları bildiği için Kıbrıs sorununa yeni Dışişleri Bakanı’ndan daha fazla ilgi gösterme ihtimali... Ancak bunlar tahmindir” ifadesini kullandı.

RUM TARAFININ POLİTİKASI

Rum tarafının her şeyin Türkiye’ye bağlı olduğu yolundaki söylemlerinin sorulması üzerine Talat, “Bu politika Rum tarafının ezeli politikasıdır. Bununla Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgal ettiğini öne çıkarmaya çalışıyorlar. Rum siyasetçilerin tümü de koro olarak bunu söylüyor” diye konuştu.

OLUMLU ADIM

Başka bir soru üzerine Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’a özel bir danışman atamasının önemli olduğunu da belirten Talat, bu atamanın BM’nin rolünü bir miktar daha yükselteceğini kaydetti. Talat, bu adımı olumlu olarak niteledi.

Liderlerin New York ziyaretlerinin ise çok da önemli olmadığını söyleyen Talat, New York’ta yapılacak geleneksel BM genel kurulu açılış toplantısında tanınmış devletler adına temsilcilerin konuşma yaptıklarını kaydetti.

Bu çerçevede Anastasiades’in de konuşacağını belirten Talat, Kıbrıs Türk liderinin de orada olacağını ve çeşitli temaslar yapma imkanı bulabileceğini, bunun da olumlu olduğunu ifade etti.

“MÜZAKERE SÜRECİ TIKANDI”

Başka bir soru üzerine Talat, müzakere sürecinin fiilen tıkandığını, henüz uzlaşılan hususların dahi belirlenemediği bu aşamada al-verin olamayacağını söyledi.

Talat, öte yandan Anastasiades’in Güzelyurt ve Maraş konusunu gündeme getirmesinin, diyalogdaki kesinti nedeniyle yankı bulduğunu kaydetti.

“AĞIZA GELEN SÖYLENİYOR”

Anastasiades’in Güzelyurtlular kendisini ziyaret ettiğinde “Güzelyurt’u isteriz”, Maraşlılar ziyaret ettiğinde “Maraş’ı isteriz” dediğine dikkat çeken Talat, “Diyalogun olmadığı bir ortamda herkes ağzına geleni konuşuyor” dedi.

EROĞLU’NUN ADAYLIĞI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığına yeniden aday olacağına inandığını da söyleyen Talat, “Eroğlu Cumhurbaşkanlığını bırakmak istemeyecek. Bunun bir sürü başka nedeni yanı sıra en önemlisi çözümü engellemek. Bunun en iyi yolu da Cumhurbaşkanlığı makamında bulunmak” dedi.

“BÜYÜK RESİM VE ÇÖZÜM”

İkinci Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk halkının büyük resme odaklanması gerektiğini söyleyerek, bunun da Kıbrıs sorununu çözmek olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde insanların iyi düşünmelerini ve çözüm arzularken çözümün liderinin seçim kazanması gerektiğini söyleyen Talat, gelecek nesillerin Kıbrıs sorunu yüzünden sıkıntılar yaşamamaları için bunun şart olduğunu ifade etti.