İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Kuzey Kıbrıs Yatırım Forumu’nun İslam ülkeleriyle KKTC arasındaki kardeşliğe ne kadar önem verdiklerini göstergesi olduğunu belirterek, yatırımcıları Kuzey Kıbrıs’taki güzel iş ortamından yararlanmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda “fırsatlar adası” sloganıyla düzenlenen “Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım” konulu forumun açılışında konuşan İhsanoğlu, KKTC hükümeti ve halkının dış dünyaya açılma arzularının ifade edildiği bu etkinlikte bulunmaktan ve konuşmaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun geçen hafta Cidde’ye İİT merkezine ziyaretinin ardından yapılan forumun zamanlamasının çok uygun olduğunu belirterek, Eroğlu’nu ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ve KKTC ile İİT arasında işbirliği olanaklarını görüştüklerini kaydetti.

Yakın zamanda Kuzey Kıbrıs halkıyla İİT üyesi ülkelerde yaşayanların ortak işbirliği ve dinamizmden son derece etkilendiğini ifade eden Ekmeleddin İhsanoğlu, bu forumla, KKTC ile kardeşliğe ne kadar önem verdiklerinin görüldüğünü kaydetti.

“KKTC HALKI AMBARGOLAR YÜZÜNDEN SIKINTILAR YAŞIYOR”

İhsanoğlu, İslam ülkelerinden yatırımcıların, Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişimini desteklemek için burada olduğunu, adil olmayan ambargo yüzünden KKTC halkının sıkıntılar yaşadığını ve ekonomik gelişmeler beklediğini anlattı.

İİT’nin 10 yıllık programının 7. yılına gelindiğini; İslam Dayanışma Fonu’nun da finans sağladığını ve bölgesel kalkınma ajanslarının geliştirilmesinin amaçlandığını kaydeden Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT üyesi ülkelerin üretimin artırılması, küresel rekabet edebilirlik anlamında harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

PETROLÜN YÜZDE 69’U, DOĞALGAZIN YÜZDE 57’Sİ İİT ÜYELERİNİN

İhsanoğlu, dünya petrolünün yüzde 69’una ve doğalgazın yüzde 57’sine sahip olan İİT üyelerinin dünya nüfusunun da yüzde 23’üne sahip olduğunu açıklayarak, İİT üyeleri arasındaki ticaret rakamlarının da iyileştiğini; KKTC’de de önemli fırsatlardan istifade edeceklerini belirtti.

“TÜRKİYE’DEN GELECEK SUYLA DAHA DA İYİLEŞECEK”

İİT’nin insan kaynaklarının iyileştirme çalışmaları da bulunduğunu dile getiren Ekmeleddin İhsanoğlu, özel sektör için eylem planlarına göre hareket edilmesinin önemini vurguladı. Agro turizm, tarım, gıda sanayi gibi alanlardaki çabaların Türkiye’den gelecek suyla daha da iyileşeceğini belirten Ekmeleddin İhsanoğlu, KOBİ’lerin potansiyellerinin de artacağını; genç girişimcilerin de destekleneceğini anlattı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Kalkınma Bankası’nın 2008’de kurulmasından sonra ticaret ortamına büyük katkıda bulunduğunu; sigorta ve ihracat kredileriyle teşvikler verdiğini; özel sektörün gelişmesi için de bir organizasyon kurulduğunu söyledi.

İslam Sanayi ve Ticaret Odası’nın çalışmaları hakkında bilgiler de aktaran İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, İİT’nin Orta Asya’yla da istişareleri bulunduğunu kaydetti.

İhsanoğlu, “Hepinizi bu güzel iş ortamından istifade etmeye davet ediyorum” diyerek yatırımların faydalı şekilde döneceğine inandığını vurguladı.