İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanları Birliği Başkanı Emir Taşcıoğlu,  İSG Yasası’nı devlet kurumları ve dairelerinin de uygulaması ve iş kazalarına karşı her türlü önlemi alması gerektiğine işaret ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı göreve çağırdı.

Taşcıoğlu yazılı açıklamasında, İskele Maarif Anaokulu’nda çatı izolasyonu yapımı sırasında çıkan yangın nedeniyle okulda eğitime ara verildiğini basından öğrendiklerini belirterek, “Tipik bir iş kazası olan bu yangının devlete ait bir eğitim kurumunda meydana gelmesi çok düşündürücüdür. Düşündürücü olduğu kadar korkutucudur da” diyerek bunun “devlet kurumlarında yasalar uygulanmıyor mu” sorusunu gündeme getirdiğini ifade etti.

Eğitim faaliyeti ile tamirat işlerinin aynı anda yapılmaması, bu tip bakım veya tamiratların okulların tatil olduğu yaz aylarında yapılması, ayrıca tamirat işini yapanların özellikle izolasyon işlerinde yangına karşı her türlü tedbiri almaları gerektiğini ifade eden Taşcıoğlu, şu görüşlerini paylaştı:

“Basit gibi görünen bu iş kazasını incelersek; öğrenciler büyük bir korku yaşadı mı, yaşadı... Yapılan izolasyon işi aksadı mı, aksadı… Tamirat için harcanacak masraf kat kat arttı mı, arttı… Eğitim aksadı mı, aksadı… İzolasyon işini yapan işçiler hakkında herhangi bir bilgi yazılmadı. Yangından etkilenenler veya zehirlenenler oldu mu bilmiyoruz… Küçük bir masrafla yapılacak olan izolasyon işinin, sırf İSG önlemlerinin alınmamasından dolayı neler mal olduğu ayan beyan ortadadır… “

Bu olayı, “insana değer verilmeyen, çağdışı ülkelerde görülen tipik olaylardan sadece bir tanesi” diye niteleyen Taşcıoğlu, Geçitkale İlkokulu’nun yıkılma tehlikesi olduğu yönündeki haberlere de atıfta bulunarak, “Devletin buraya müdahale etmesi veya önlem alması için bu okulun yıkılması ve öğrencilerin yaralanması mı beklenmektedir” diye sordu.

Taşcıoğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın KKTC sınırları içerisinde bulunan kamu ve özel sektöre ait her türlü iş, işyeri ve işvereni kapsadığına işaret ederek, “Bu denetimleri yapacak yeterli personel de, bilgi birikimi de vardır. Eksik olan iradedir” dedi.

(ÖK/GUR)