CUMHURBAŞKANI EROĞLU TDP GENEL BAŞKANI ÇAKICI İLE GÖRÜŞTÜ

EROĞLU: “ŞU ANDA HÜKÜMETİ KURMAYA EN YAKIN PARTİ CTP-BG’DİR”

 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, seçim sonuçlarına göre birinci parti konumunda ve hükümeti kurmaya en yakın olan partinin Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) olduğunu belirterek, yapması gerekenin; hükümeti kurabileceğine inandığı bir partinin yetkilisine hükümeti kurma görevini vermek olduğunu, ancak bunun dışında bir teklif veya düşünce ortaya konursa onu da değerlendireceğini söyledi.

Eroğlu, hükümeti kurma görevini yarın verebileceğini, ancak kendisinin de değerlendirme yapması gerektiğini, siyasi partilerin bugün yapabileceği temaslar olması ve kendisine iletmeleri durumunda da bir gün sonraya da bu görevi verebileceğini ifade ederek, hükümet kurma görevini yarın olmazsa en geç bir gün sonraya vereceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin genel başkanlarıyla bugün yaptığı görüşmeleri tamamladı.

Son görüşmesini Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ile yapan Eroğlu, görüşmenin ardından basına açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açıklamasında, Meclis’te temsil edilen 4 siyasi partinin başkanlarıyla görüştüğünü, amacın, hükümeti kurabilecek bir siyasi parti başkanına veya Anayasa’nın emrettiği gibi bir milletvekiline hükümeti kurma görevini vermek olduğunu söyledi.

Eroğlu, amacın, kısa zamanda hükümetin kurması olduğunu belirterek, bu nedenle, dün, Meclis’teki yeminin ardından bugün hemen dört siyasi partiyle görüşmeleri yaptığını ifade etti. Eroğlu, tüm görüşmelerin de samimi bir ortamda geçtiğini vurguladı.

Hepsinin ortak görüşünün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) insanının refahını artırmak, KKTC’de eksikliği hissedilen başta Anayasa, Siyasi Partiler Yasası, Kamu Görevlileri Yasası ve Meclis İç Tüzüğü gibi yasaların Meclis’ten geçirilmesi olduğunu ifade eden Eroğlu, bunlar olursa gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde Anayasa değişikliğinin referanduma sunulması gibi konuları görüştüklerini söyledi.

Eroğlu, bugün yaptığı görüşmelerde, bütün siyasi partilerin erken bir zamanda hükümet oluşumuna taraf olduklarını gördüğünü ifade ederek, siyasi partilerin kısa zamanda görüşmelerini tamamlayarak hükümet kurma noktasına gelinmesinin samimi arzusu olduğunu vurguladı.

Tüm partilerle görüşmelerin bu nedenle bugün tamamladığını ifade eden Eroğlu, partiler arası diyalogun başladığını veya başlama noktasına geldiğini belirtti. Eroğlu, belki yarından sonra hükümeti kurma görevini bir arkadaşa vereceğini söyledi.

Ülkenin iş yapacak bir hükümet oluşumuna ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Eroğlu, bu oluşumu, hükümeti kurma görevini alacak arkadaşın belirleyeceğini, ardından kendisinin de onayına getirileceğini kaydetti.

Eroğlu, süratle bir hükümet kurulması amacıyla bütün siyasi partilerle görüşmelerini tamamladığını ifade ederek, bundan sonra yapması gerekenin, hükümeti kurma görevini bir arkadaşa vermesi, onunda 15 gün içerisinde hükümetini kurarak listesini kendisine getirmesi olduğunu belirtti. 

Halkın beklentisinin de bu olduğuna işaret eden Eroğlu, bütün milletvekilleri ve hükümeti kuracaklara “kolay gelsin” dedi.   

SORULAR

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Eroğlu, hükümet kurma görevini yarın verebileceğini, ancak kendisinin de değerlendirme yapması gerektiğini, siyasi partilerin bugün yapacağı temaslar olması ve o temaslar sonucunda çıkan görüşleri kendisine iletmeleri durumunda yarın mutlaka hükümeti kurma görevi vermesinin şart olmadığını;  bir gün sonraya da bu görevi verebileceğini ifade ederek, herhangi bir mesaj gelmemesi durumunda hükümet kurma görevini yarın olmazsa en geç bir sonraki gün  vereceğini kaydetti.

Hükümeti kurma görevini kime vereceği konusunda bir yorum yapmadığını ancak bugün görüşmelerin seçim sonuçlarına göre sırasıyla yapıldığını, birinci partinin CTP-BG olduğunu ifade eden Eroğlu şöyle konuştu:

“CTP-BG dışında bir oluşum olursa tabi ki onu da değerlendireceğiz. Başka oluşum derken; belki bazı partiler bir araya gelerek kendi düşüncelerinde başka oluşumlar olduğunu söyleyebilirler, bu da bir günlük bir zamanımızı alabilir en fazla, ama birinci parti konumunda ve hükümeti kurmaya en yakın olan parti şu anda CTP-BG’dir. Dolayısıyla benim yapmam gereken hükümeti kurabileceğine inandığım bir partinin yetkilisine bu hükümeti kurma görevini vermektir. Bunun dışında bir teklif düşünce ortaya konursa elbette onu da değerlendiririm.” 

ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile güzel bir görüşme yapıldığını, görüşmede, yeni hükümet süreci ve alternatifleriyle ilgi değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

Çakıcı, hızlı bir şekilde hükümetin kurulması gerektiğini, halkın beklentisinin de bu olduğunu belirterek, Meclis’te Anayasa, Seçim ve Halk Oylaması Yasası, Faiz Yasası gibi acil yasaların beklediğini kaydetti.

Özellikle ülkedeki seçim sisteminin değişmesi;  tek liste, tek bölgeye geçilmesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, çağdaş ve demokratik yeni bir Anayasa’nın da ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Hükümet konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine Çakıcı, hükümet kurma görevinin büyük ihtimal en fazla milletvekili bulunan CTP-BG’ye verileceğini, TDP’nin sayısal olarak yeterli olmadığını,  ancak teklif gelmesi durumunda, önerinin, yetkili kurullarında değerlendirileceğini söyledi.