HUKUK DAİRESİ BÜTÇESİ EKONOMİ, MALİYE, BÜTÇE VE PLAN KOMİTESİNDE OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

KOMİTENİN BUGÜNKÜ GÜNDEMİNDE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ DE VAR

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Hukuk Dairesi’nin 9 milyon 814 bin 700 TL olarak öngörülen bütçesini oy birliğiyle kabul etti.

Ferdi Sabit Soyer başkanlığında bu sabah saat 10.20’de toplanan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi ilk önce Hukuk Dairesi bütçesini ele aldı.

9 milyon 814 bin 700 TL olarak öngörülen bütçenin görüşmesinde Hukuk Dairesi Başkanı, Başsavcı Aşkan İlgen de hazır bulundu.

İlk sözü Başsavcı Aşkan İlgen alarak, bina, resmi hizmet aracı ve jeneratör eksiklikleri olduğunu kaydetti.

İlgen, dairenin araç sıkıntısına “İki değil, bir buçuk aracımız” var diyerek dikkat çekti.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili, DPUG Genel Sekreteri Hasan Taçoy da konuşmasında, Hukuk Dairesi’ne verilen ve “eski polis binaları” olarak bilinen binaların tamirinin bu yıl yapılmasının hedeflendiğimi söyledi.

Ulaşımın sağlanması için Hukuk Dairesi’ne araç sağlanması gerektiğini kaydeden Taçoy, “Bütçede bunlara cevap bulamadıklarını ancak bunun cevabını en iyi İlgen’in verebileceğini” söyledi.

Başsavcı’ya bazı sorular da yönelten Hasan Taçoy, mahkemede olan bir konunun Meclis’te görüşülüp görüşülmeyeceğini ve mahkemeye sevk edilen Sayıştay raporlarının Meclis’te Anayasa’ya ve yasaya uygun şekilde nasıl ele alınacağını sordu.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz da komitede söz alarak, “Geç gelen adalet değildir” vurgusu yaptı ve yargının beklentileri karşılamasının yargının ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Hukuk alanındaki eksikliklerin adalete karşı zafiyet yaratabileceğini söyleyen Oğuz, “Yargının beklentileri karşılanması için adım atılması gerek” dedi.

SOYER

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer ise konuşmasında, Hukuk Dairesi’nin nasıl örgütlenmesi gerektiğinin tartışılması gerektiğini söyledi.

“Savcılığın örgütlenmesi gerekiyor” diyen Soyer, “Savcılığın bugünkü yapıda çağın ihtiyaçlarına cevap verdiğine tanık değilim, yeni örgütlenme gerek. Bununla ilgili ortaya çaba koymalıyız” dedi.

Rekabet Kurulu’nun “Savcılık bizi savunmuyor” dediğini ve bütçe görüşmesinde buraya 10 bin lira ekstra katkıda bulunduklarını da söyleyen Ferdi Sabit Soyer, “Savcılık belli konularda inisiyatif üretmekten çekince duyuyor” şeklinde konuştu.

Savcılık devletin methalder olduğu bir takım konularda “bunu savunmam” derse yeni maliyetler ve problemler oluşacağını söyleyen Soyer, “Böyle bir tavır Savcılığın fonksiyonunun hem toplumda, hem de siyasette tartışılır hale gelmesine neden olur” dedi.

“Başsavcılığa yağmur gibi yazı yağdığını biliyoruz” diyen Soyer, örgütlenmenin bunun için de bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

İLGEN

Yeniden söz alan Başsavcı İlgen, “Bir kurumun avukatlığını yapmak gibi bir lüksümüz yok. Bir görüş soruyorlar,‘ olmaz’ desek de devam edince dava edilenler var, bakanlıklar var” dedi.

İlgen, “Buna rağmen bu iş yapıldı, biz bunu savunamayız diyoruz” şeklinde konuştu.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da komitede söz alarak, Maliye Bakanlığı döneminde emekli maaşlarından kesilen vergilere işaret ederek, “Aşkan İlgen’i her her gördüğümde o da aklıma geliyor” dedi.

Süreçle ilgili bilgi veren ve bu kesinti konusunda Başsavcılık’tan görüş aldıklarını anımsatan Tatar, “Sayın Soyer beni, Anayasa’ya aykırı davranmakla suçluyordu” dedi.

Kararın Anayasa’ya aykırı olabileceği durumunun ortaya çıktığını söyleyen Tatar, “Böyle büyük olaylarda sıkıntılar var” dedi. Tatar,  Digitürk ve Ercan Havaalanı’nın yap-işlet-devret modeli konusunda sorunlar yaşandığını da söyledi.

Tatar, “Verdiğiniz karar o günün şartlarında doğru olabilir ama bir zaman sonra olaylar değişir. Hukuk yoruma ve şartlara göre değişir. Savcılığa yük bindirmemek gerekir. Özelden hukuk hizmeti alınması sorun yaratır.

Savcılığın güçlendirilmesi ve iyi savcıların yetiştirilmesi gerekir. Birçok konuda hukukun yorumlanması zor. Bu konuda Başsavcılığın konuları yorumlaması bizim için çok önemli” dedi.

Konuşmaların ardından Hukuk Dairesi bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
Kısa bir aranın ardından komite Milli Eğitim Bakanlığı’nın 503 milyon 113 bin 200 TL’lik bütçesini görüşüyor.